Marelični smoothie

marelični smoothieČeprav imam sadje zelo rada, pa v tem letnem času z njim skorajda pretiravam. Ni moja krivda, če vse raste tako hitro in naenkrat 🙂 Letos so v našem vrtu jagode povsem podivjale in ne mine dan, ko jih ne bi nabrala vsaj eno veliko skledo (ter seveda tudi vse pojedla 😉 ). Moje, daleč najljubše, so maline, ki pridno rastejo, a na srečo jih je vsak dan le za vzorec, tako da jih brez težav sproti pozobam. Kaj še imamo? Aha, ribez! Tega sicer ne obožujem tako zelo, priznam pa, da v mešanem, sladkem jagodičevju, malo kislosti vse skupaj prijetno popestri. Letos ga začuda ni bilo veliko. Imamo namreč kar nekaj pridnih kosov, ki pojedo vse, če jih le ne prehitiš. Zadnjič sem nabirala gozdne jagode in nambrala sem jih toliko, da sem si naredila lepo zalogo tudi za mrzle mesece, ko svežega sadja ne bo v izobilju. Češenj letos ni bilo (v bistvu jih nikoli ni, čeprav drevesa so), je pa za ogromno porcijo poskrbela teta. za po vrhu vsega, pa mi je oči pred dnevi (v zameno za peko dobrot za praznovanje njegovega rojstnega dne) prinesel dve veliki skledi gozdnih borovnic.

Tako sem se, uboga jaz ;), ta teden vsak dan dobesedno basala (oprosti izrazu) s sladkim poletnim sadjem. Tudi jutro sem začela s sadjem. Uporabila sem ga v  palačinkah, kosmičih, raznih kašah, celo na kruhu! Kasneje čez dan sem ga jedla samega, naredila pa sem tudi nekaj različnih kolačkov. Še največ bi ga lahko uporabila za smoothije, pa ga nisem. Zato je bil danes končno čas tudi zanj. Za smoothie, ki je poskrbel za apetit pred prvim jutranjim obrokom.

marelični smoothieNekaj časa sem si smoothije delala kar pogosto, nekajkrat na teden. Trenutno pa mi ne dišijo preveč. In ravno zdaj, ko je na vrtu toliko domačega sadja (in zelenja!). Kaj čem, imam pač obdobja 😉

Doma pa imamo tudi dve marelici. Ena je letos povsem prazna, druga pa, ki je pol manjša (in mlajša) je bila precej polna. Seveda sem večino slastnih sadežev pojedla direktno z drevesa, kljub vsemu pa jih je ostalo še kar nekaj. In ker se že dolgo nisem pocrkljala s smoothijem, sem si ga privoščila danes. In to je bil moj prvi marelični smoothie sploh!

marelični smoothieMarelice so po mojem mennju eden izmed boljših sadežev (poleg gozdnih, seveda!). Poleg tega so tako zelo lepe na pogled. Izgledajo tako zelo nežno in nedolžno. Oranžna barva, ki se preliva z rdečkasto. Kot da bi zardele…

In čeprav je vreme poskrbelo za to, da so letos še pegaste (dež je na gladki koži pustil kar nekaj svojih odtisov), so domače še vedno najboljše!

marelični smoothieSeveda bi lahko zmiksala zgolj sadje in vodo, a zakaj bi, če vem, da lahko okus napitka močno izboljšam. Sestavin ni veliko, so pa tiste, ‘ta prave’. In zaradi njih je bil jutranji smoothie prava poslastica. Zaradi njega sem zajtrk odložila za vsaj pol ure, če ne še več, saj je bil okus v ustih tako prijeten, da ga nisem želela prekriti z opečenimi kruhki, ki so sledili.

marelični smoothie

marelični smoothieZa 2 kozarca smoothija sem zmiksala:

* 5 zelo zrelih marelic

* 3 jedilne žlice polnomastnega grškega jogurta (tistega pravega, iz ovčjega mleka, z 10% maščobe)

* malo limoninega soka

* malo nastrgane lupinice bio limone

* 1 žlico medu

* ščepec cimeta

Postopek je enostaven. Razkoščičenim marelicam dodaš jogurt, limono, malo lupinice, med, ščep cimeta in jogurt. Zmiskaš do gladkega. Takšen napitek je brez težav tudi lahka popoldanska sladica, v vročih dneh ji dodaj le še nekaj kock ledu in vse skupaj okrasi z osvežujočim listkom sveže mete ali melise.

marelični smoothie

 

Dodaj odgovor