Pomladna krompirjeva juha s porom in koprivami

Krompirjeva juha s porom in koprivamiVčeraj sem si za popoldansko malico zamislila nekaj toplega. Zadnje čase namreč jem večinoma hladno hrano. Tudi zvečer, ko pridem domov, si le redko privoščim topel obrok. Bolj kot to mi prija kruh, rahlo popečen in na debelo premazan z različnimi namazi. Navadno home-made varijantami. Že dolgo obožujem kombinacijo masla in praženega slanega sezama, odlični je tudi skutni namaz z zelišči in olivnim oljem, čezenj pa pražena bučnična semena. Ali pa sončnični namaz (namočene in fino zmiksane sončnice, z oljem, zelišči in začimbami, včasih s suhimi paradižniki in/ali olivami), pa tudi čokoladno-kokosov je naravnost odličen… Včasih zadostuje že nekaj rezin sira, po možnosti kozjega. Brez kruha si res ne predstavljam življenja. Tudi včeraj ni šlo brez njega, a še pred tem je bila na vrsti dolgo želena topla juhica.

Krompirjeva juha s porom in koprivamiKer sem bila doma malo prej kot navadno sem imela malo več časa (in volje) za kuhanje. Na tržnici sem kupila prvi letošnji por in nekaj krompirja, okoli hiše pa nabrala vrečkico mladih kopriv (in nekaj okraskov 😉 ).

Krompirjeva juha s porom in koprivamiIn sem začela… na gheeju (kuhanem maslu) sem prepražila por, nato sem dodala olupljen in na manjše koščke narezan krompir. V hladilniku sem našla malo cvetače, zato sem dodala še nekaj cvetkov le-te. Zelenjavo sem začinila s kurkumo in soljo. Vse skupaj sem par minut pražila, nato pa prelila z vročo vodo. A le s toliko, da sem prekrila zelenjavo. Kuhala sem jo do mehkega, dodala še koprive in s paličnim mešalnikom zmiksala do gladkega.

Krompirjeva juha s porom in koprivamiJuho sem okrasila s pomladanskimi travniškimi cvetlicami. Trobenticami, marjeticami, vijolicami. Ja, vse so užitne, tako da jih mirno lahko poješ. Brez skrbi! 🙂 Dodala sem še malo kopriv, konopljina semena ter sveže mlet poper in prelila z nekaj sezamovega olja. Še količine (veljajo za eno osebo – oz. za dva krožnika 😉 ): * žlica gheeja * kurkuma * sol in poper * 3 srednje veliki krompirji * 1 manjši por (ves, tudi ves zeleni del) * nekaj cvetkov cvetače * dve veliki pesti mladih kopriv * cvetlice za okras * jedilna žlica konopljinih semen * sezamovo olje

Krompirjeva juha s porom in koprivamiJuhica ali bolje rečeno kašica je bila pripravljena in še hitreje pospravljena. Okusna, kremasta (čeprav brez smetane) ter tako zeloooo zdrava. Koprive v sebi skrivajo zakladnico koristnih učinkovin, zato jih je vredno umestiti v svoj jedilnik. Pa še povsem zastonj so! 😉

Krompirjeva juha s porom in koprivami   Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* bio konopljina semena Dragon Food

kalcek+napis_color.ai

Dodaj odgovor