Tropske mandljeve palačinke z mangovim pirejem in praženim kokosovim čipsom

Tropske palačinkePomlad se je (uradno) komaj začela, jaz pa sem v mislih že pri poletju! 🙂 Čeprav je vremenska napoved za prihodnji dni bolj klaverna (menda se aprilsko vreme po novem začenja že v drugi polovici marca), pa sem hvaležna za vse sončne dni preteklega tedna. Čeprav sem bila večinoma v zaprtih prostorih in od sonca nisem imela kaj dosti, pa takšno vreme vseeno močno vpliva name in na moje počutje. Zato je prav, da proslavim pomlad (in prihajajoče poletje 😉 ) tudi z okusnimi obroki. Zato v zadnjih dneh veliko kuham s čemažem, si ob kosilu privoščim veliko regratovo solato (s krompirjem ali z jajci, nikoli pa z obojim naenkrat – ne vem, nekako se mi ta kombinacija zdi čudna, lahko pa da je prav okusna), jedi pa okrasim z ljubkimi cvetovi trobentic. In ne le okrasim tudi pojem jih, saj so zelo okusne 😉

za zajtrke pa imam zadnje čase, vsaj čez teden, bolj malo časa, zato pojem kaj na hitro. Navadno je to kruh, včasih kakšni kosmiči, ali hladna prosena kaša z jogurtom, suhim sadjem in oreščki, ki jo pripravim že večer prej. Čez vikend pa si za zajtrk lahko vzamem malce več časa. In ker, seveda, obožujem palačinke, pa naj bodo pšenične, ajdove, kamutove ali pirine, sem si jih privoščila tudi v prvem pomladnem vikendu.

Tropske palačinkeDanes so bile na vrsti tropske palačinke. Tokrat sem kombinirala pirino, kamutovo in mandljevo moko. Sem si pa tokrat zapisala točne količine sestavin, ki sem jih uporabila. Veljajo za eno osebo, če boš zajtrk pripravljal-a še za koga, jih sorazmerno povečaj.

Tropske palačinkeZa tri manjše, debelejše palačinke, potrebuješ:

* 20 g kamutove moke

* 10 g pirine moke

* 15 g mandljeve moke

* 1 jajce

* malo radenske

* pecilni prašek oz. vinski kamen

* ščepec sode bikarbone in soli

* ščep kokosovega sladkorja

* 1 jedilno žlico stopljenega kokosovega olja

Za namaz potrebuješ:

* en zrel divji mango (ali polovico običajnega)

* nekaj kapljic limoninega soka

In še:

* pražen kokosov čips

Moko preseješ in zmešaš z ostalimi suhimi sestavinami. Jajce ločiš, beljak z elekričnim mešalnikom dobro stepeš. V drugi posodi z električnim mešalnikom zmešaš rumenjak, malo radenske (po občutku, jaz sem jo dala približno en deciliter) ter mešanico suhih sestavin. Nazadnje ročno vmešaš stepen beljak in stopljeno kokosovo olje.

Mango olupiš, razrežeš, odstraniš peško. Mango s paličnim mešalnikom spasiraš in mu dodaš malo limoninega soka.

Na segreti ponvi popražiš kokosov čips.

Ko imaš vse pripravljeno, se končno lahko lotiš palačink. Na kokosovem olju spečeš tri manjše, debelejše palačinke. Vsako premažeš z mangovim namazom in potreseš s kokosom.

Tropske palačinkeOsebno so mi debelejše palačinke ljubše od tistih tanjših. Tokratne so bile resnično rahle, puhaste in zeloooo okusne. Takšne, debelejše palačinke, vedno zložim eno na drugo, in nato zarežem v vse tri skupaj 🙂

Tropske palačinkeMandljevo moko sem sprva želela kombinirati zgolj s kamutovo, a sem jo imela premalo, zato sem dodala še nekaj pirine. Uporabiš lahko zgolj eno ali drugo, seveda pa se lahko odločiš tudi za navadno, belo pšenično moko – verjamem, da bodo tako palačinke še bolj rahle.

Divji mango je precej manjši od običajnega, zato sem uporabila cel sadež. Rezanje manga zna biti zabavno, saj je precej, no, sluzast 😉 A je vredno! Mango sem kupila pred nekaj dnevi na eni izmed tržnic. Še nikoli ga nisem poskusila (torej divjega), simpatičen mi je bil predvsem zaradi velikosti. Seveda lahko uporabiš navadnega, glej le, da bo res dovolj zrel. Raje bolj kot premalo. Namesto manga se seveda lahko odločiš za kakršnokoli drugo sadje. Na primer banane, borovnice ali maline. Pa jagode, ki jih sveže že nekaj časa ponujajo v vseh živilskih trgovinah. Tudi kombinacija različnih sadežev je odlična. Na primer mango z borovnicami ali banana z jagodami.

Tropske palačinkeKer sem si zaželela ‘tropskih’ palačink sem jih okrasila s kokosom. Ne dolgo nazaj sem kokosov čips prvič rahlo popekla. In je veliko boljši kot sicer! Pa še manj se ‘zatika’ med zobe 😉 Če ne moreš brez čokolade, je prav tako odlična kombinacija npr. banan (in jagod) z nastrgano temno čokolado.

Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* bio mandljeva moka Rainbow Wholefoods

kalcek+napis_color.ai

Dodaj odgovor