Rezanci iz rjavega riža in alg z zelenjavo in rahlo praženim sezamom

Zelenjava, sezam ter rezanci iz rjavega riža in algNora sem na testenine. Resnično! Pa naj bodo to špageti, peresniki, spirale ali rezanci. Edino tistih miniaturnih makarončov nekako ne prenesem. Saj vem, testo je lahko povsem enako, a nekako mi, kljub svoji prikupni majhnosti, niso simpatični. In ravno zato, ker imam testenine tako rada, jih tudi zelo pogosto jem. Da pa niso jedi preveč dolgočasne, testenine kombiniram z različno zelenjavo. Včasih dodam še koščke mesa ali nekaj morskih dobrot. Če tega ni (ali pa za to preprosto ni časa), me rešuje predvsem velika količina sira ali pa vsaj nekaj praženih (beri: hrustljavih) semenk. Poleg tega, da menjam tudi obliko testenin, torej enkrat so špageti, drugič peresniki, itd., pa vse bolj gledam, da je že njihov osnovni okus raznolik. Dolgo časa sem prisegala na polnozrnate testenine, potem sem odkrila ajdove. V zadnjem času pa sem najbolj navdušena nad riževimi. Pa naj bodo iz belega ali rjavega riža.

Zelenjava, sezam ter rezanci iz rjavega riža in algDanes sem si skuhala takšne iz rjavega. Riža torej 🙂 Po obliki gre za tanke kitajske rezance, ki se odlično obnesejo tudi v juhah. Saj veš, skleda vroče juhe iz katere Kitajci tako radi srkajo svoje ‘nudlne’ 🙂

A te testenine imajo bonus. Dodane so jim alge Wakame. A naj te to nikar ne prestraši. Testenine nimajo izrazitega okusa po algah, saj je njihov delež v njihovi sestavi zelo majhen. Vseeno pa dobrinesejo dodatne hranilne vrednosti.

Skuhala sem jih po navodilih. Potrebujejo manj kot pet minut. Najprej zavreš vodo, ugasneš ogenj, v vodo streseš poljubno količino rezancev, ponovno zavreš in na srednjem ognju kuhaš približno 3 minute.

Zelenjava, sezam ter rezanci iz rjavega riža in algKuhane rezance sem odcedila, jih prelila s sezamovim oljem, nato pa pripravila zelenjavo. Danes sem se odločila za:

* korenje

* rdečo papriko

* rjave šampinjone (sveže)

* manjšo pest špinače

* nekaj cvetkov brokolija

* ingver

* česen

Najprej sem v suhi ponvi, na zelo nizki temperaturi, popražila bela sezamova semena.

Korenje, papriko in ingver sem narezala na palčke. Brokoli in korenje sem na hitro blanširala v vreli slani vodi, ju odcedila in ohladila pod hladno vodo. Na olju sem prepražila šampinjone, jim dodala nasekljan česen, blanširan brokoli in korenje, rdečo papriko in špinačo. Vse skupaj sem solila in poprala in pražila zgolj samo še minuto ali dve.

Med zelenjavo sem vmešala testenine, vse skupaj preložila na krožnik, prelila z malo sezamovega olja in potresla z rahlo praženimi semeni.

Zelenjava, sezam ter rezanci iz rjavega riža in algLahka in zdrava različica ‘take away-a’. Pripravljena hitreje kot bi trajal klic kitajske restavracije, da o čakanju na dostavo niti ne izgubljam besed. Poleg tega so še veliko cenejši in kar je meni najbolj všeč – rezanci so pripravljeni iz preverjeno sveže zelenjave.

Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* špageti iz moke rjavega riža in alg Wakame, Terrasana

kalcek+napis_color.ai

Dodaj odgovor