Slane palačinke (brez jajc) s šampinjoni in slanim ovčjim sirom

Slane palačinkeNe vem zakaj, a sredi popoldneva me vedno napade lakota. No ja, pravzaprav vem – tako sem se navadila – pa še izgovor za malo več kuhanja imam 😉  Res pa je tudi, da imam prvo kosilo že precej zgodaj in do večerje pač ne zdržim 🙂 Včasih že vnaprej vem, kaj si bom pripravila takole, sredi popoldneva, velikokrat pa ne. In takrat me največkrat rešijo kakšni topli sendviči ali pa kar palačinke. In če imam zjutraj rada sladke palačinke, mi popoldan paše kaj bolj slanega. In tele današnje so zares bile, precej slane. Za to je kriva predvsem feta – slan ovčji sir. Kupila sem jo v Hofru oz. Hoferju. Sicer jo imajo v redni ponudbi, a tokrat so imeli neko akcijo in hej, zakaj pa ne bi za spremembo kupila feto. In seveda jo zadnje drni uporabljam pri vseh možnih jedeh 😉 Je pa izredno slana (Vsaj meni se tako zdi), zato z njo ne želim pretiravati. Sicer z veselejm bi, pretiravala torej, saj imam sir zelo rada. A se raje vzdržim, saj takole popoldan, sicer me žeja muči še ponoči 🙂

Tako sem si feto pripravila že na opečenih kruhkih, pa v testeninah, kot dodatek kvinojini ‘rižoti’… Prav tako sem jo nekaj nadrobila po zelo okusni, predvsem pa zelo drugačni pici.

Slane palačinkeNazaj k palačinkam. Torej – doma ni bilo niti enega jajca več (kar ni čudno, glede na to, kako zelo mi teknejo v zadnjem času ;)), prav tako pa sem imela le še za pest moje ljube ajdove moke. In kaj zdaj? ja nič, se bo treba znajti drugače. Namesto jajca sem uporabila malo zdroblejenih lanenih semen, moki pa dodala še čičerikino moko. Natančne količine in preostale sestavine so zapisane spodaj. Veljajo pa za dve takšnili porciji.

Za dve palačinki:

* 30 g čičerikine moke

* 20 g ajdove moke

* ščep pecilnega praška iz vinskega kamna

* 1 jedilna žlica lanenih semen + 3 jedilne žlice vode

* 160 ml vode

* maščoba za peko

Laneno seme namoči v vodi in pusti, da stoji in rahlo ‘želira’. Približno 15 minut. Vse preostale sestavine zmešaj z električnim mešalnikom. Nato dodaj še ‘laneno jajce’.

Palačinki speci na poljubni maščobi na srednje visoki temperaturi.

Slane palačinkeZa nadev:

* večje korenje

* rjavi šampinjoni

* suh timijan

* pest špinače

* nekaj kapljic limone

* poper

* 40 g fete

* olje za preliv

Korenje naribaj. Na maščobi na hitro prepraži šampinjone, dodaj špinačo, suh timijan ter začini z malce popra. Čisto na koncu vmešaj še korenje, samo toliko da se pregreje (naj ostane rahlo hrustljavo), pokapljaj z malce limone ter v nadev nadrobi feto.

Polovico nadeva naloži na en del prve palačinke, polovico pa na en del druge. Palačinki prepogni čez polovico in po žeji prelij z malce olja. Sama sem se tokrat odločila za olje črne kumine. Namesto njega bi lahko dodala nekaj kapljic konopljinega ali sezamovega olja. Pa tudi olivno bi bilo odlično. Pa še to: kot vidiš, solila nisem. Ne palačink, ne nadeva. Ker je pač že feta tako zelo slana. Če se ne strinjaš z mano, dosoli. A vseeno prej raje poskusi 😉

Dodaj odgovor