Mali sladki ‘fusion’ v kozarcu

papajaDandanes je zelo moderno mešanje različnih okusov. Fusion. Sama sem pred tem še vedno nekoliko zadržana. Ne dvomim, da združevanje različnih okusov, tekstur in sestavin različnega geografskega porekla v končni jedi ne funkcionirajo. Prepričana sem celo, da so takšne jedi nadvse okusne. Saj jih vendar ponujajo najprestižnejše restavracije. A združevanje tako nasprotnih si okusov še zdaleč ni lahko. Potrebno je veliko znanja, da veš, kaj bo funkcioniralo in kaj ne. Katera sestavina bo poudarila okus druge, vendar nad njo ne bo prevladala, temveč v jedi delovala enakovredno. Zato se kaj takega sama ne upam lotiti. Zame je fusion že kombinacija nekaj različnih sestavin. Sestavin, ki jih brez večjega premislika združim v eno samo jed, ker pač mislim, da bi znale funkcionirati 🙂 Meni se morda zdi hecno, a nekateri so še vedno prepričani, da je, če se osredotočim na današnji recept, prosena kaša lahko le del bujte repe, mlečne, v pečici pečene prosene kaše, ali mlečne kaše s suhimi slivami. In čeprav so vse tri jedi tradicionalno slovenske in pravzaprav izredno okusne, pa nikakor ni potrebno, da se uporaba prosa konča le tukaj.

papajaS proseno kašo velikokrat zgostim juho ali pa naredim neke vrste rižoto, kjer, seveda, namesto riža uporabim njega. Proso. Še rajši pa proseno kašo vključim v majhne sladke malice. Tako kot sem naredila tudi danes.

Skuhala sem približno 40g prosene kaše (za malico za eno osebo) in jo ohladila. V kozarček sem naložila plast kakava, čez njega plast prosene kaše (seveda brez odvečne tekočine). Nato je sledila plast gostega kremastega grškega jogurta, pa zopet plast prosa, na koncu jogurt. Za piko na i sem kozarček okrasila s tremi dobrotami. Praženim kokosovim čipsom (dolgo časa sem ga jedla kar direktno iz rečke, zdaj pa ga, če le imam čas, nekaj časa rahlo pražim v suhi ponvi – okus je nepremerljivo boljši, kokos pa bolj hrustljav), narezanimi koščki suhe papaje, ki sem jih za nekaj časa namočila v vodo, da so se zmehčali, ter presnimi zdrobljenimi kakavovimi zrni.

papajaZame je že to dovolj velik fusion 🙂 Slovenska kaša, jogurt na grški način, pa tropska kokos in papaja. Pa kakavova zrna? Od koderkoli že so, enkratna so! 🙂 Sicer dokaj grenka, a v takšni jedi naredijo čudovit kontrast kremastemu jogurtu in sladki papaji. Pa še izredno zdrava so! Si na primer vedel(a) da kakavova zrna (tako kot kakav v svoji surovi obliki) vsebujejo magnezij in železo, ki prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti? Ter da je kakav eden najmočnejših antioksidantov? Še en razlog več, da si privoščiš košček temne čokolade 🙂

papajaNaravnost obožujem takšne malice. Komaj čakam da je čas zanje. Pa naj bo to dopoldan, popoldan ali pozno zvečer. Za ‘prigrizek’ k televiziji. Čeprav različne sestavine rada zlagam takole po plasteh, pa vedno komaj čakam, da na koncu vse skupaj premešam. Da jogurt napoji kašo ter se vse skupaj združi z ravno pravo količino kakava. Koščki papaje vse skupaj prijetno posladkajo, hrustljav kokos in kakavova zrna pa nepričakovano zahrustajo pod zobmi.

papaja

Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* zdrobljena kakavova zrna Dragon food

* bio suha papaja v koščkih Dennree

* kakav v prahu Green & Black

kalcek+napis_color.ai

Dodaj odgovor