Kvinoja z mandlji in borovnicami

Kvinoja z mandlji in borovnicamiVčasih zjutraj preprosto nimam idej, kaj bi jedla. Dejstvo je, da zjutraj moram jesti, sicer ne morem začeti dneva tako, kot se zagre 🙂 Morda je to zgolj navada in verjamem, da dobra. Ne, ne potrebujem jutranje doze kofeina, niti ne pravega (ali pač običajnega) čaja. Ta pride na vrsto pozneje 😉 Potrebujem pa nekaj, da napolnim želodček in dobim energijo za dober štart.

Kvinoja z mandlji in borovnicamiMoji zajtrki so zelo raznoliki. No, morda ne tako zelo, precej pa sigurno. Izogibam se dejstvu, da bi vsako jutro jedla eno in isto.

Kruh je seveda še vedno nekako na prvem mestu, a na njem se znajde marsikaj. V zadnjem času mi izredno paše skutin namaz (še bolj kot za zajtrk pa za večerjo), ki ga, seveda naredim sama. Skuta, olje, sol, začimbe. Čez namaz pa ogromno praženih bučnic. Odlično! Kaj še jem na kruhu? Precej pogosto je osnova maslo. Še vedno ni povsem razčiščeno kaj je boljše margarina ali maslo. Jaz verjamem da je maslo še vedno boljše (morda tudi zato, ker mi je okusnejše 😉 ). Ja, je bolj kalorično, vsebuje holestrelol, itd. itd. Ampak je vsaj naravno in ni produkt neke kemije, pa četudi nekaterim današnjim margarinam dodajajo ‘zdrave’ dodatke, maščobe, vitamine… Sicer pa mi je na tem mestu čisto vseeno kaj je boljše in kaj slabše. Jaz maslo obožujem! Namažem ga na debelo, tako da se kruha sploh več ne vidi. Pa čez maslo? Čeprav obožujem med in mi je bila kombinacija masla in medu vedno zelo blizu, pa ga zadnje čase na kruhu ne jem. Uporabljam ga raje pri jedih, ki jih nato pojem z žlico. Zakaj? Ker me pri vsakem ugrizu v med, zobje spomnijo, da to ni bila najboljša ideja. Potem pa so tu še topli sendviči, s sirom in različno zelenjavo. Top!

Kvinoja z mandlji in borovnicamiPozimi večkrat pridejo na vrsto topli zajtrki. Pečena ali vmešana jajca, v stilu raznih zelenjavnih, sirnih omlet. Razne kaše (prosena in ajdova na primer), skupaj s svežim in, ali suhim sadjem, oreščki, medom. Tudi poleti jih ne zanemarjam, takrat pač z veliko hladnega gostega jogurta.

Vsaj enkrat na teden jem palačinke. Takšne ali drugačne. Tanke, debele, skoraj vedno sladke. Navadno čez vikend.

In čeprav je kvinoja ena izmed stvari, ki je redno na jedilniku, pa jo največkrat pripravim kot rižoto. Torej z veliko zelenjave, včasih s sirom, drugič s piščančjim mesom ali kozicami. Da pa bi jo jedla za zajtrk?

No, pred časom sem jo sicer poskusila, pa mi ni bilo všeč. To je bilo že toliko časa nazaj, da se niti ne spomnim ne, kako sem jo pripravila in s čim kombinirala.

Kvinoja z mandlji in borovnicamiPred dnevi sem jim dala novo priložnost. Nisem je jedla že nekaj časa in ker sem si za zajtrk zaželela nekaj toplega, sem pomislila ravno nanjo. Pa bom poskusila.

In bila sem prav prijetno presenečena. Kombinacija sestavin, ki sem jih uporabila, je bila očitno pravila 🙂

Kvinoja z mandlji in borovnicamiZa kvinojo z borovnicami sem uporabila:

* skodelico kuhane kvinoje

* skodelico riževega napitka

* ščep cimeta

* ščep vanilije

* žličko medu

* pest borovnic (v sezoni sveže, pozimi zamrznjene, odtaljene)

* nekaj narezanih mandljev

Kvinojo sem skuhala po navodilih in po kuhanju pčakala da popije vso odvečno vodo.

Riževo mleko (oz. napitek) sem začinila s ščepcem cimeta in vanilije v prahu tre ga rahlo pogrela. Ne premalo, pa tudi preveč ne. Toliko, da je bilo ravno pravšnje temperature, da pogreje že rahlo ohlajeno kvinojo in da si ne spečem jezika (kar se mi pogosto zgodi 😉 ).

Mleku sem primešala žličko medu in ga prelila čez kvinojo. Nato sem  narezala nekaj mandljev in jih dodala v skledico. Skupaj z borovnicami.

Kvinoja z mandlji in borovnicami

Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

  • bio kvinoja Anapqui
  • bio rižev napitek Provamel

kalcek+napis_color.ai

0 comments

Dodaj odgovor