Enosteven vegetarijanski curry

IMG_0812Ker zadnje čase velikokrat jem meso ali ribe, sem si danes zaželela vegetarijanskega kosila. In sicer curyja. Pravzaprav je tale curry nastal iz sestavin, ki sem jih imela in nikakor nisem iskala recepta zanj. Tako pravzaprav ne vem, kaj vse gre v tisti pravi curry. Katera zelenjave, katere začimbe. Vem, da je različic veliko in ravno zato si s tistim ‘pravim’ receptom nisem belila glave. Naredila sem ga povsem po svoje. Pred časom sem ga že delala in sicer s piščančjim mesom in kokosovim mlekom. In bil je odličen. Tokrat torej brez mesa… Pa tudi brez kokosovega mleka. A le zato, ker ga nisem imela.

IMG_0806Pred dnevi sem kupila spasiran paradižnik v steklenici. Zato, ker sem delala pico. A porabila sem ga čisto malo, zato se zdaj vsak dan trudim, da kuham takšne jedi, da ga bom počasi porabila. Skoraj 1 liter ga je bilo in mislim, da ga bom lahko uporabila še v nekaj receptih 😉 Seveda tudi danes.

Za osnovo mojega curryja sem vzela tri vrste zelenjave: svežo cvetačo, svežo zeleno (zucchini) bučko ter zamrznjen stročji fižol. Pa seveda čebulo in ogromno začimb.

IMG_0809Poleg vsakega curryja je obvezen riž. Danes sem združila kar tri vrste riža. In odločitev ni bila slaba 🙂

Zelenjavni currySestavine:

* ghee (ali olje po izbiri)

* rdeča čebula

* sol, poper, kajenski poper

* kurkuma, mleta rdeča paprika, cimet

* kumina, koriandrova semena

* svež ingver

* pol manjše glave cvetače

* srednje velika skleda stročjega fižola

* pol večje zelene bučke

* okoli decilitra paradižnikove mezge (oz. zmiksanih pelatov)

* ščep peteršilja

Ter:

* rjav, bel in rdeč riž

* rezina limone

* semena črne kumine

Najprej sem na suhi ponvi popražila kumino in koriandrova semena in jih v možnarju dobro strla. Stročji fižol sem na hitro pokuhala.

Na gheeju (prečiščenem maslu) sem prepražila nasekljano rdečo čebulo, nastrgan ingver, kumino, koriandrova semena, sol, poper, kurkumo, mleto rdečo papriko. Dodala sem ‘nacvetkano’ cvetačo, malo pozneje še na pol kuhan stročji fižol, bučko nazadnje. Zalila sem s čisto malo vode v kateri sem pokuhala fižol in dodala nekaj spasiranega paradižnika. Kuhala sem toliko časa, da se je zelenjava primerno zmehčala. Vmes sem jed  dosolila, jo poprala ter dodala še ščep mletega cimeta.

Riž sem skuhala posebaj. V vrelo vodo sem najprej dala rjavega (ker se kuha najdlje), nato še rdečega in belega. Riž sem kuhala toliko časa, da je sicer bil dovolj kuhan, ne pa razkuhan!

IMG_0813V skledico sem naložila zelenjavno omako, jo potresla z malo nasekljane pekoče rdeče paprike, z malce peteršilja ter semeni črne kumine. Poleg pa seveda riž, da omili vse te pekoče začimbe 🙂 Čez vse sem pokapljala še nekaj limoninega soka. Mojemu curryju je sicer manjkalo malce več tekočine. Morda. A vseeno jo je bilo dovolj, da sem riž premešala z njo in ostalo zelenjavo.

Zelenjavni curry

 

0 comments

Dodaj odgovor