Prosena kaša z jabolčno čežano, kokosom in suhimi brusnicami

IMG_0789Zagotovo eden mojih najljubših toplih (zimskih) zajtrkov je prosena kaša z jabolčno čežano. Z njim sem začela že kakšni dve leti nazaj, ko sem vzljubila proseno kašo. Sama po sebi resda ni preveč okusna, a za zgostitev juh, v kisli repi (aka bujta repa – tradicionalna slovenska jed), kot kremasta ‘rižota’ s sirom… je naravnost odlična. Uporabljam jo tudi kot del ‘prosene tortice‘. A če si zaželim nekaj toplega, je tale recept kot nalašč.

IMG_0788Letošnja zima je res hecna. Najprej ni in ni bilo snega, potem je bilo v začetku leta tako toplo, da je bil travnik že poln trobentic in regrata, pa tudi zvončke sem že opazila. Nato pa sneg. Ogromno snega. In ko sem že mislila, da se je v zadnjih dneh ves stopil (ponekod se tudi že je, pri nas pač še ne), sem se danes zbudila v zasneženo jutro.

IMG_0790In odločila sem se, da si pripravim moj ljubi topli zajtrk.

Zanj sem potrebovala:

* eno večje jabolko (ali dva majcena)

* kokosovo olje

* cimet

* klinčke

* svež ingver

* suhe brusnice

* kokos

* cvetni prah

Jabolko sem olupila in razrezala na tanjše rezine. V kozici sem stopila kokosovo maslo, čezenj naribala malo ingverja, mu dodala jabolka, klinčke (nekaj celih, nekaj strtih), cimet. Premešala, zalila s čisto malce tekočine, pokrila in dušila do mehkega.

V posebni kozici sem skuhala proseno kašo. Brusnice sem nasekljala, cvetni prah strla. Jabolka sem z vilico pretlačila v čežano, odstranila klinčke, ji nato premešala kuhano proso (brez odvečne tekočine), suhe brusnice, kokos in cvetni prah.

Čežana s proseno kašoTakšnega zajtrka se nikakor ne naveličam. Poleti sicer ni aktualen, pozimi toliko bolj. Podobna različica je tudi prosena kaša s kokosovim mlekom, pečena v pečici. Recept zanjo najdeš tukaj.

Pri tem zajtrku seveda včasih izpustim določene sestavine, npr. ingver. Takrat jabolkom dodam malo limonine lupinice, je tudi prav fino. Brusnice in kokos uporabljam predvsem v zadnjem času, ker jih imam ravno na zalogi. Včasih sem proseno čežano nasekljala nekaj lešnikov in tudi to je bilo odlično. Seveda se namesto brusnic lahko odločiš za rozine, a meni so za to jed kar nekoliko presladke. Čeprav so tudi brusnice sladke, pa vseeno rahlo zakislijo in vse skupaj prijetno osvežijo. Kokos naredi piko na i. Včasih ga sploh nisem marala, sedaj sem nad njim navdušena. Pa še izgleda kot drobne snežinkice. Nadvse primerno za današnje jutro 😉

IMG_0792

Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* bio prosena kaša Vila Natura

kalcek+napis_color.ai

0 comments

Dodaj odgovor