Kraljeve kozice na belem fižolu

Kozice na belem fižoluMorska hrana je resnično moja najljubša. In medtem, ko se moja sestra trenutno sprehaja po Baliju in uživa v dobrotah, ki jih ponujajo tamkajšnje morske globine, sem si malce poletja privoščila tudi sama. Proti današnjim nizkim decembrskim temperaturam, žal ne morem nič (razen, da v peč vržem dodatno poleno ali dve, obujem debele nogavice in se zavijem v najtoplejšo jopico, ki jo trenutno lahko najdem), lahko pa si za popoldansko malico privoščim velike gambere, kozice, ki sem si jih danes končno kupila.

Kozice na belem fižoluSicer jih jem dokaj pogosto, a do sedaj sem vedno kupovala malo manjše, seveda zamrznjene, iz Hofra. So popolnoma sprejemljive in z njimi sem popestrila že marsikatero kosilo. Tokrat sem kupila malce večje, ki naj bi bile tudi okusnejše.

In čeprav je od kosila minilo le malo časa, pa mi ni dalo miru, da jih ne bi poskusila. Pa čeprav le malo porcijo, samo toliko, da potešim radovednost 😉

V hladilniku sem imela nekaj belega fižola (iz konzerve), ki že 14 dni pridno čaka, da končno skuham kremno juhico. Bo prišla na vrsto. Sigurno v naslednjih dneh… Ampak najprej sem iz konzerve ukradla nekaj žlic fižola, ki bo delal družbo moji novi morski pridobitvi 😉

Pa sem se lotila. Čisto po svoje, po navdihu, s tistim, kar sem našla v hladilniku. Fižol sem dobro oprala pod tekočo vodo in ga odcedila. Narezala sem paradižnik, nekaj zelenih oliv, malce rdeče čebule… V zamrzovaniku sem našla nekaj zamrznjene bazilike in nekaj listov uporabila tudi za današnji ‘prigrizek’.

Kozice sem odtalila, dobro obrisala, nato pa jih na hitro popekla na kokosovem olju. Malce pred koncem sem kar v isto ponev ‘vrgla’ še bel fižol, paradižnik in olive.

Na krožnik sem naložila fižol z zelenjavo, dodala svežo čebulo in liste bazilike ter seveda kozice. Solila, poprala, pokapljala z olivnim oljem in limoninim sokom. Zraven sem si postregla še topel kruh in motovilec s pomarančo.

Ocena: odlično! 🙂 Komaj čakam, da si (in to že zelo kmalu) privoščim konkreten obrok s kozicami. So upravičile moja pričakovanja 😉

p.s.: mislim, da bo tudi letošnja božična večerja morska 😉 Do sedaj sem se (zaradi družinske tradicije) vedno zadovoljila s pečenim piščancem (ki je sicer super, ampak morsko je pa le morsko 😉 )

Kozice na belem fižolu

Dodaj odgovor