Sladica iz kozarca… sadje, piškoti, marmelada in mascarpone

ParfaitLjudi bi lahko razdelila v dve skupini. Tisti, ki v kuhanju in/ali peki nadvse uživajo in na tiste, ki jim to ne predstavlja nič drugega kot eno veliko muko 🙂  Vsekakor sem jaz v prvi skupini. Kdo bi si mislil, a? 😉

Včasih sem noro rada pekla. Res. Vsak vikend kaj drugega. Mi je žal, da nisem že takrat tako rada fotografirala tako kot sedaj, da bi dokumentirala ves tisti sladkiš 😉 Zadnje čase namreč veliko raje kuham.

To pa ne pomeni, da kdaj pa kdaj ne ‘pade cuker’. In ker raje sladico naredim sama, kot da bi kupovala umetne slaščice, sem se tokrat lotila nekaj povsem drugačnega. Do zdaj sem namreč vsako sladko stvar spekla. Danes se mi ni ljubilo. Niti nisem vedela kaj bi… In ni vedno potrebno peči, da pričaraš nekaj sladkega.

Parfait

ParfaitIn nastalo je tole. Nekakšna zloženka, parfait. Sladica v kozarcu. 

Sestavine in postopek:

Začela sem z žlico domače višnjeve marmelade. Nanjo položila razdrobljene bebi piškote, ki sem jih namočila v kavi (kot npr. za tiramisu). Nato je sledila plast mascarponeja. Pa narezane banane in malo višnjeve marmelade, v sredini pa razdrobljeni piškoti s čokolado, ki so doma vedno na zalogi. Pa zopet: malo mascarponeja, banana, v kavi namočeni piškoti, marmelada. Na vrhu pa malo stepene sladke smetane in nastrgane čokolade.

ParfaitTakšne sladice je res preprosto narediti. Tudi vsem tistim, ki ne marajo kuhati in peči. Potrebuješ le kozarec (visok, nizek, ozek, širok – po želji) ter nekaj sladkih sestavin iz katerih narediš zloženko po svojem okusu.

Smetana ali mascarpone sta zaželena, ker lepo povežeta vse sestavine. Namesti njiju lahko uporabiš tudi gost jogurt, grški ali običajni, ki ga po potrebi dosladkaš. Seveda pa v poštev pridejo tudi kokosovo mleko, razne riževe in sojine smetane in podobne vege zadevice 🙂

Če je možno, vključi kakšno hrustljavo sestavino, kot so zdrobljeni piškoti ali razni oreščki.

Sadje? Po želji… Če si za eksotično predlagam ananas ali mango, od gozdnih sadežev se super obnesejo maline, borovnice, pa tudi jagode (a nikakor ne iz konzerve :))

Pa posebni dodatki? Razni likerji, M&M bonbončki, mleta vanilija, cimet, vse vrste čokolad (bela, temna, mlečna), Nutella. Pa kokos, med, agavin sirup… Če poznaš in uporabljaš lahko v svoj sladki lonček vključiš še mandljevo ali arašidovo maslo.

ParfaitResnično ne znaš peči (oz. nimaš volje/ časa/ pečice), pa bi vseeno nekaj sladkega (in ne preveč industrijskega?).

No, tole bi ti šlo, kajne? 😉

Dodaj odgovor