Prosena tortica z malinami, lešniki in temno čokolado

millet (1)
Tole dobroto si večkrat naredim, čeprav vedno malce drugače. Osnova je kuhana prosena kaša. Kuhaš jo v vodi, toliko časa, da je kuhana oz. voda povre, nato jo pustiš, da malce počije in se napije še malo vode. V tem primeru je meni ljubše, če je kaša kuhana malo bolj kot je potrebno. Da torej ni ‘na zob’.

Nato vmešaš večjo žlico kokosovega olja, kakav, ščep vanilije in cimeta v prahu (ki jo lahko tudi izpustiš) ter sladilo. Kakršnega koli pač uporabljaš. Lahko tudi med. Premešaš in naložiš v primerno skledico ter z žlico fino potisneš navzdol, da je kaša čim bolj stisnjena. Postaviš v hladilnik (v čim hladnješi kot 😉 ) za nekaj ur ali kar čez noč.

http://www.cookeatandsmile.com/wp-content/uploads/2013/11/img_1414.jpgPotem sledi še okusnejša plast 🙂 Sadje. Moje najljubše so maline. Pretlačim jih z vilico, včasih dodam še vnaprej namočeno žličko chie. Po želji sladkaš. Včasih (fotke objavim kdaj drugič), sadje zmešam s polnomastno skuto, ali gostim jogurtom (najbolje z pravim grškim, ovčjim jogurtom). Če delam mlečno različico navadno izmerem zmečkane borovnice (potem je krema lepo vijolična) ali banane (ki potrebujejo malce limoninega soka, da ne porjavijo)… Pripravljeno kremo (torej sadno ali mlečno-sadno) namažem na ohlajeno proseno podlago, nato sledi okras 🙂

millet 2Okrasiš po želji oziroma okusu. Kot vidiš, sem tule izbrala lešnike in temno čokolado. Lešnike sem nasekljala, iz čokolade pa naredila ostružke.

Tortica je odlična je tudi s kokosovo moko (uporabim jo, kadar naredim bananino kremo), mandlje, pistacijo. Čokolado lahko nadomestiš s kakavom, lahko pa čokoladne dobrote tudi izpustiš (jaz jih bolj redko 😉 ). Poješ takoj 🙂

In spet tako, kot vsepovod. Vključiš domišljijo in tiste sestavine, ki jih imaš rad-a, pa ne moreš zgrešiti 😉

0 comments

Dodaj odgovor