Zelenjavna kvinoja s sirom

IMG_0699Zakaj obožujem poletje? Ne le zaradi tega, ker je prijetno toplo, ker je čas za morje, sladoled, dolge  klepete na pijačkah ob Ljubljanici (brez da moram spiti na hektolitre čaja, da mi je vsaj približno toplo)… Tudi zato, ker me zbudi ptičje petje, zaspim pa ob zvoku čričkov. Pa zato, ker je vse naokoli zeleno, ker vse cveti in raste. Tudi na vrtu. Kjer je zelenjave v izobilju in lahko izberem vse tisto, kar imam najraje. Svež domač paradižnik, papriko, kakšen feferon (če le ni pekoč 😉 ), pa mlado čebulico, ogromno svežih zelišč in letošnjo novost z našega vrta – sladek stročji grah…

Rada imam rižote. A moja najljubša rižota je rižota brez riža 😀 Pripravim jo namreč s kvinojo. In če je zraven še ogromno zelenjave in nekaj okusnega kozjega sirčka še toliko bolje. Če slednjega ni, jed zaključim s rahlo praženimi bučnicami ali pa izberem kakšne oreščke. Da vse skupaj malo zahrusta – odlično!

Kvinoja z zelenjavo in siromTokratna rižota je torej skupek vsega, kar imam rada.

Kako jo pripravim… v slani vodi skuham kvinojo, ki sem jo pred tem dobro oprala pod tekočo vodo in (pogosto, ne pa vedno) za nekaj ur namočila v vodi. Ko je čez slabih deset minut kuhana, ugasnem plamen (pravzaprav indukcijo 😉 ) in pustim, da vpije morebitno odvečno vodo.

Medtem na kokosu prepražim mlad por, solim, dodam malce kurkume in popra. Nato v ponev postopoma dodajam zelenjavo. Papriko, bučke (tokrat jih še ni bilo, sicer zelo pašejo), feferon, paradižnik ter na hitro blanširan sladki grah. Po potrebi še malce solim (ne preveč, ker je tudi sir slan) in dodam kvinojo. Premešam, odstavim. Prelijem z olivnim oljem, nato na jed potresem nasekljan peteršilj (ni boljšega od svežega peteršilja – sušen ali zamrznjen pač resnično ni niti približno tak), malce naseljanega zelenja mlade čebulice ter nariban kozji sir.

Takšna rižota je resnično moja najljubša. Poleti bi jo ravno zaradi obilice zelenjave lahko jedla vsak dan. Lahko jo kombiniraš praktično s čimerkoli. Vanjo se lepo podajo tudi majhne zelena bučke (ki jih trenutno še ni na vrtu), kakšen cvetek brokolija, pa oluščen grah in nekaj zelenih ali črnih oliv… Svež origano, timijan, celo meta – odlično! Konec poletja in v začetku jeseni pa pride na vrsto kvinoja s koromačem, mojim preljubim koromačem 🙂 Se že veselim… Pa potem z gobicami, jesenko bučo… Mmmm… Kvinoja je zakon!

IMG_0698

One comment

Dodaj odgovor