Pustni gumbki

Takšne majhne krofke najraje imenujem kar gumbki in to je tudi vse, kar imajo skupnega z gumbi 🙂 V resnici tudi s krofi nimajo prav veliko, vsaj tistimi klasičnimi ne. Moji pustni kolački so veliko bolj enostavni, predvsem pa bolj zdravi. In ravno zato jih brez skrbi lahko poješ več. Veliko več.

Pripraviš jih lahko tudi v modelu, z večjimi luknjami in se tako bolj približaš videzu klasičnih krofov, a oblika in velikost na koncu sploh nista pomembni. To pecivo boš vesel/a, če imaš rad/a zdravo, ne presladko hrano, če krofov ne maraš ali iz kakršnihkoli razlogov ne uživaš, pa si kljub temu želiš pripraviti sladek prigrizek. In ne glede na to ali je pustni čas ali ne.

Mojih malih ‘krofkov’ nisem polnila z marmelado ali čokolado, pač pa sem si nekaj sladkega privoščila kot prilogo. Izbrala sem prav poseben namaz, ghee z okusom lešnika in čokolade. V LeGheeju so združene vrhunske ekološke sestavine – lešniki, ghee, med, kakav in cimet. Poskusi ga na kruhu, palačinkah ali kot dodatek pecivu. Če pa so ti ljubši sadni namazi, bo domača marmelada najboljša izbira.

Še nekaj o sladkorju. V receptu lahko uporabiš katerokol sladkor želiš. Naj bo to kokosov, rjav ali navaden bel sladkor. Lahko se odločiš za bolj zdrave alternative, kot so ksilitol ali eritritol ali pa posežeš po nečem čisto novem. Vsaj zame je datljev sladkor nekaj novega. Gre za posušene in zmlete dateljne, nekakšen dateljev prah. Datlji so naravno zelo sladki, pa tudi zelo zdravi, saj ne gre za osiromašeno živilo, pač pa sadež z veliko vitamini n minerali. Tako je tudi sladkanje z njimi telesu veliko prijetnejše. Datljev sladkor sem kupila v DM-u in tokrat sem ga uporabila prvič. V pecivu se je dobro izkazal, moram pa ga poskusiti še ‘na žlico’ da zares začutim njegov okus 🙂

Izbira sladkorja bo seveda nekoliko vplivala na končekn okus, a če izbereš tistega, ki ti je tudi sicer najbljubši, ne moreš zgrešiti.

O, pa še to – tale bel posip na mojih gumbkih… to ni datljev sladkor, pač pa mlet brezov sladkor oziroma ksilitol – ki je še eno izmed telesu prijaznih in meni ljubih sladil.

Te ljubke krofke lahko postrežeš kadarkoli, pa naj bo pust ali ne. So kot majhno zdravo biskvitno pecivo, idealno za k skodelici kave ali čaja.

Sestavine:

  • 80 g ovsene moke
  • 1 čž vinskega kamna
  • ščepec sode
  • 2 manjši jajci
  • 50 g jogurta
  • 2 žlici sladkorja
  • mlet sladkor za posip

Postopek:

Zmešaš prve tri sestavine, v drugi skledi pa druge tri. Nato vse skupaj združiš, z zmesjo napolniš pekač z manjšimi vdolbinicami in v ogreti pečici na statičnem programu pečeš slabih 15 minut na 180 stopinj.

Malo mletega sladkorja, običajnega ali malo bolj zdravega za piko na i, za zraven pa tvoj najljubši sladki namaz. V obliki marmelade ali čokoladno lešnikovega namaza.

Dodaj odgovor