Ajdovi veganski piškoti s čokolado in lešniki

Piškote imam zelo rada. Pravzaprav vedno bolj. Všeč mi je njihova krhkost, hrustljavost, prijeten sladek okus, ki večinoma ni pretiran. Predvsem pa imam rada moje piškote. Takšne, ki jih v trgovini ni mogoče dobiti. Čeprav receptov zanje ne objavljam prav pogosto, pa jih na strani vseeno najdeš kar nekaj. Vsi so brezglutenski, saj je takšna tudi velika večina moje prehrane. Nimam celiakije, zato ni hude panike, če tu pa tam pojem tudi kaj z glutenom, se pa po njem ne počutim dobro.

Ne ubiram bližnjic in ne kupujem industrijskih brezglutenskih piškotov. Tudi že pripravljena brezglutenska mešanica za kruh in pecivo ni moja izbira. Najraje moke z ostalimi sestavinami kombiniram kar sama. Edino tako vem, kaj točno je v jedi, ki jo pripravljam. Morda zato moji piškotki niso tako lepi kot kupljeni ali piškotkih tistih domačih kuharskih navdušencev, ki iz skupka bele moke, sladkorja in masla znajo narediti na pogled tako čudovite piškote, da bi jih bilo škoda pojesti.

Svojega drobnega peciva tudi ne okrašujem z bavnimi sladkornimi masami. Običajno so moji piškoti, ki jih tu pa tam spečem za k sodelici kave povsem brez nadeva, premaza ali kakšnega drugega okrasa. Tu pa tam jih spečem le zato, ker ko jih, itak pojem vse naenkrat in se peke raje ne lotim prepogosto :). So povsem preprosti čajni piškoti. Tudi današnji so zelo preprosti, čeprav sem jim vseeno podarila malce stopljene čokolade. Ne preveč, ne premalo. Po mojem okusu ravno prav.

Danes sem jih delala prvič in zagotovo ne zadnjič. Kljub skromnemu videzu so zelo okusni, in kar je hkrati meni tudi zelo pomembno. Zdravi. Testo sem naredila s svetlo ajdovo moko in mletimi lešniki, dodala malce mletih lanenih semen, nekaj sladila in razstopljenega kokosovega olja. Ne le, da so piškoti naravno brezglutenski, so tudi brez mlečnih izdelkov in jajc ter tako seveda tudi povsem veganski.

Za peko kruha, palačink, biskvitov in drugih dobrot najraje upoarbljam sveže mleto ekološko moko iz Mok’ce, ker se z njihovo res nobena ne more primejati. In ne, ne gre za dogovor ali plačano reklamo, gre le za nasvet kje kupiti zares kvalitetne sestavine. Lešnikovo moko sem zmlela sama, zato ni žarka. Kupila sem pražene oluščene lešnike, nato pa jih zgolj z nekaj vrtlaji v mojem Nutribulletu spremenila v moko. Sama sem zmlela tudi lanena semena. Čeprav redko, jih tu pa tam uporabljam pri peki. Nazadnje sem kupila zlata (in ne rjava) lanena semena, ki se mi zdijo veliko bolj prijetnega, nežnejšega okusa. Ekološka temna čokolada (moje je kar 85-odstotna) je piškotkom dodala piko na i, nekaj drobno sesekljanih lešnikov pa dodatno hrustljavost.

Sestavine:

  • 150 g svetle ajdove moke*
  • 70 g mletih lešnikov (praženih, oluščenih)
  • 10 g mletih zlatih lanenih semen
  • ščepec soli
  • 1 čž vinskega kamna
  • 10 g rjavega sladkorja
  • 80 ml kokosovega olja
  • 90 ml javorjevega sirupa
  • temna čokolada
  • nasekljani lešniki

*toplo priporočam nakup v trgovini Mok’ca

Postopek:

V skledi zmešaš ajdovo moko z mletimi lešniki in lanenimi semeni, sladkorjem, ščepcem soli in žličko vinskega kamna. V skledici zmešaš javorjev sirup z utekočinjenim kokosovim oljem. Najprej z žlico dobro premešaš, nato zgneteš z rokami. Oblikuješ kroglo, ki jo nekoliko sploščiš. Valjati lahko začneš kar takoj ali pa testo za nekaj minutk postaviš v hladilnik, da se malce učvrsti.

Na delovno površino razgrneš list peki papirja. Pomokaš ga z ajdovo moko, nanj postaviš testo in ga prekriješ s prozorno kuhinjsko folijo. Preko folije testo razvaljaš. Folijo odstraniš in s pomočjo modelčkov izsekaš piškote. Ostanke testa potnovno pregneteš, po enakem postopku razvaljaš in narediš piškotke.*

Medtem ko se piškotki pripravljajo, pa že ogreješ pečico. Sama sem uporabila statičen način gretja (ne ventilacijski), pečico pa nastavila na 175 stopinj. V ogreti pečici sem piškote pekla priližno 12 minut.

Piškote sem ohladila na rešetki, medtem pa nad vodno kopeljo stopila temno čokolado. Z žličko sem jo nadevala na sredino piškota. Lešnike sem grobo sesekljala ter z njimi posula še toplo čokolado.

*testo bo sprva precej voljno, zato ne pozabi pomokati peki papirja. Valjanje bo zaradi vsake naslednje ponovitve potresa moke še lažje. Še to: če ti ostankov testa zaradi voljnosti sprva ne uspe ločiti, izsekane piškotke pusti tam kjer so (jih ne premikaj), testo pa od izrezanega piškota odstrani s pomočjo vilice

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 8-1.jpeg
Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 9-1.jpeg

Z ajdovo lešnikovimi piškoti zaključujem svoje kuhanje v letu 2023. No, za njimi sem vseeno skuhala še kosilo, prav tako pa bom poskrbela še za silvestrske prigrizke, so pa piškoti zadnja stvar, ki jo objavljam v tem letu. Zato ti na tem mestu želim vse lepo. Predvsem in v prvi vrsti zdravje, za njim pa veliko dobre volje, iskrenih prijateljstev, ljubezni in nepozabnih trenutkov. In hvala, ker me spremljaš! Se oglasim spet prihodnje leto 😉

Dodaj odgovor