Trska s pistacijo v limoninem olju

Trsko najverjetneje bolj poznaš pod imenom polenovka. Vsaj jaz (sem) jo. Polenovka je pravzaprav posušena trska. Pripravljajo jo predvsem za praznike, pri nas predvsem na primorskem, še pogosteje pa v tujini. Polenovka je tako del marsikatere božične ali silvestrske večerje, pa tudi velikonočne pojedine. Iz polenovke se pogosto pripravlja bakalar, znan ribji namaz, ki sem ga nekajkrat že uspela poskusiti. Čeprav po njem ravno ne hrepenim, mi je bil pa vseeno všeč. Bakalarja sama verjetno ne bom nikoli pripravljala, ga bom pa verjetno kdaj kupila.

Namesto bakalarja sem se odločila, da za letošnje praznike pripravim svežo trsko. Dan pred božičnim večerom sem tako odšla v trgovino (napaka!) in sicer v nekoliko večji nakupovalni center (še večja napaka!), kjer sem za svoj ribji file v vrsti stala pol ure! In to pet minut po odprtju trgovine. Letošnji sveti večer je bil namreč na nedeljo, tako je bil dan prej zadnji možni dan za nakupe. In ker sem se tudi sama letos z datumi malo uštela in se šele v petek pozno popoldan spomnila da do srede ne bom mogla v trgovino, sem to pač morala storiti. Riba sicer ni bila nujna in brez nje bi zlahka preživela, sem pa vseeno stisnila zobe in skupaj z drugimi sotrpini čakala v vrsti pred ribarnico. Delikatesi sem se pozneje raje izognila in pograbila že pakirane sire, ki sem jih potrebovala.

Na srečo je bilo sobotno kosilo tako zelo okusno, da sem pozabila na vrste (tudi pred blagajnami seveda) in nestrpnost ljudi v trgovini. Sem si pa vseeno obljubila, da zadnji dan pred prazniki vseeno ne bom več hodila v trgovino. Vsaj v večje supermarkete ne 🙂

Trska je zares okusa in zelo zelo nežna riba. Med peko rada razpade, zato je fino, da jo prej res dobro osušiš in pečeš na primerni temperaturi. Ne ustraši se, ker ni težko. Potrebuje le nekaj minutk na vsaki strani, pa tudi če razpade, nič zato. Vseeno bo odlična.

Čeprav sem kupila svež file trske, v resnici ni bil svež. Gre za odtaljeno rbo, ki jo je potrebno pripraviti v nekaj dneh in se ne sme ponovno zamrzovati. Te ribe so pred zamrznitvijo navadno soljene, zato previdno pri začinjenju. Sama je sploh nisem solila, raje sm jo potresila z nasekljano slano pistacijo, ki sem ji primešala čisto malo česna (ne želim namreč da okus česna prevladuje nad ribo), nekaj svežega peteršilja in malce nastrgane lupinice ekološke limone.

Ker ne maram težkih, močnatih ali smetanovih omak, sem se odločila preprosto le za olje. Če izbereš pravo, je ta že sam po sebi prava poslastica. Moj zvesti spremljevalec je ekološko oljčno olje Morgan iz slovenske Istre. Obstaja več različnih oljčnih olj, ki so tudi različno močni. Če bi izbrala povsem običajnega, bi ga v mikserju zmiksala skupaj z nekaj limonine lupinice, soli in soka limone. Sem si pa zadevico poenostavila in izbrala njihovo limonino oljčno olje.

Preprosto in okusno ter izjemno zdravo kosilo. Ki je bilo v resnici nujno, glede na vse ostalo, ki je in bo sledilo v naslednjih dneh 😉

Točnih količin tokrat ni. Riba je lahko večja ali manjša, lahko jih je več, če je tudi jedcev več. Koliko posipa boš pripravil/a je odvisno od velikosti (in števila) rib ter seveda od tvojega okusa. Lahko ga je čisto malo, zgolj za okras, ali pa ribo z njim bogato obložiš.

Sestavine:

*ali navadno oljčno olje, limoni sok, lupinica in sol

Postopek:

Ribo splakni in s kuhinjsko brisačko dobro popivnaj, da jo čim bolj osušiš. Na oljčnem olju jo na vsaki strani peci nekaj minutk. Ribo obrni s spatulo, lahko si pomagaš tudi z roko. To bo najnežnejši način rokovanja z njo in najmanjša verjetnost da file, ki mu je bila odstranjena kost, ne razpade.

Med peko na manjši ponvici na oljčnem olju poduši drobno nasekljan česen, da zadiši. odstavi. Olušči in nasekljaj pistacijo. Premešaj jo z nasekljanim peteršiljem, česnom in sveže naribano limonino lupinico.

Ribo serviraj na ogret krožnik. Limonino olje* zmešaj s ščepcem soli in z mešanico prelij ribo. Potresi jo s pistacijino mešanico in začini s sveže mletim črnim poprom.

Trsko lahko prostrežeš s čimerkoli želiš. Predlagam preprost bel riž z grahom in malce masla ali pa krompirjevega pireja.

*če limoniega olja nimaš, v blenderju zmiksaj običajno, a vseeno kvalitetno oljčno olje z malce limoninega soka, limonine lupnice in ščepcem soli. Ko nastane lepa emulzija poskusi in po potrebi dodaj tisto, kar manjka-limona, olje, sol… Prelij preko ribe.

Polenovka je riba, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. ti so nujni za delovanje številnih organov. Če ne uživaš dovolj rib, ki so še vedno najboljši vir omenjenih maščob, izberi kvalitetno dopolnilo. Moj trenutni favorit je Natroceutics omega 3, ki ga kupim na spletni strani sitis.si. Klikni in si preberi več o njem…

Dodaj odgovor