Makove palačinke z grškim jogurtom in pomarančo

Poletje je čas za kuhanje! Morda je kuhanje v tej vročini zadnje, na kar pomisliš ti, jaz pa v tem neznansko uživam! Res je, da je prostor v katerem stoji moja kuhinjica ves čas prijetno hladen in kljub nenehno prižganemu štedilniki in pečici še vedno najhladnejši prostor v hiši. In to seveda pomaga. Poleti pa rada kuham tdi zato, ker imam za to veliko več časa kot sicer, poleg tega pa je vrt poln dobrot. Zato vsak dan pripravim nekaj drugega, po večji del sestavin pa oddidem kar na vrt. Ne branim se sočnega piščanca ali nežne ribice z mladim domačim krompirčkom ter pisano sezonsko solato, pa različnih zelenjavnih rižot, testenin na tisoč in en način, obloženih kruhkov, njokov, slanih pit ter seveda vseh sladkih dobrot, ki življenje naredijo še tliko boljše. So pa tri stvari, ki sem jih to poletje naredila kar nekajkrat, pa jih v preteklih letih nisem. Vsaj ne tako pogosto. To so pica, različni zelenjavni polpeti (večinoma bučkini, saj je bučk letos reeeees ogromno) ter slanih in sladkih palačink. Teh stvari se ne naveličam. Zato sem današnji dan začela s palačinkami, nadaljevala pa ga bom verjetnno kar s pico, za večerjo pa… kdo ve, morda ravno oksuni bučkini polpeti.

Jutranje palačinke so sladke, a hkrati tudi zelo zdrave. Z makom, kremastim polnilom ter s sočnimi rezinami pomaranče. Za palačinke morda res potrebuješ nekaj več sestavin kot navadno, a dela zato ni skoraj čisto nič več. So zdrave, hranljive, pa vseeno dovolj sladke.

Nadev je preprost, a zmeni veliko boljši od kakršnihkoli maremlad in čokoladnih namazov (pa imam čokolado zelo rada). Nadevane z malce medu in limone zmešanim grškim jogurtom.

Če povem po pravici, moj v resnici ni pravi grški jogurt. Namesto tega sem veliko cedilo položila na primerno skledo in cedilo obložila s sterilno gazo (tisto, ki jo z nekaj centov lahko kupiš v vsaki lekarni). Nanjo sem stresla dva lončka zares gostega kozjega jogurta (kupim ekološkega v Hoferju in je zares enkraten), čez jogurt položila še en sloj kazice ter jogurt obtežila z manjšim krožničkom. Vse skupaj sem žez noč postavila v hladilnik. V spodnjo posodo je odtekla vsa ‘odvečna’ tekočina in ostal je res zelo zelo gost jogurt. Verjetno še gostejši od kateregakoli klasičnega grškega jogurta, ki ga lahko kupiš v trgovini. Primešala sem mu torej le malce tekočega medu in nekaj kapljic limone in to je vse, kar zares potrebuje.

Sta si pa moj ‘odcejeni’ kozji jogurt in običajen grški jogurt zelo podobna. Gosta, kremasta in bogatega okusa. Zato v receptu postopka priprave mojega jogurta ne bom opisovala, saj bi bil nadev enako okusen tudi z gostim grškim jogurtom, za katerega ne potrebuješ dodatne predpriprave.

Sestavine:

za palačinke…

 • 65 g polnovredne riževe moke
 • 45 g ovsene moke (oziroma zmletih brezglutenskih ovsenih kosmičev)
 • 20 g kokosovega sladkorja
 • 1čž fino naribane sveže bio limonine lupinice
 • 10 g makovih semen
 • 2 jajci
 • 315 ml mleka
 • 1 JŽ stopljenega koksovega olja

za nadev…

 • grški jogurt
 • žlička medu (po okusu)
 • nekaj kapljic limone (o okusu)

in še…

 • pomarančne rezine
 • 1 čž makovih semen
 • 1 žlica mletega brezovega sladkorja

Postopek:

Da bo jogurt res gost, po potrebi odlij tekočino, ki se včasih nabere na vrhu. Zmešaj ga z medom in limono, poskusi in prilagodi okusu. Pomarančo olupi in nareži na nekajmilimetrske rezine.

Za rahle palačinke presej obe moki ter jih premešaj z vsemi ostalimi suhimi sestavinami. Na sredini naredi luknjico kamor ubij dve jajci. Z vilico nežno razžvrkljaj in dolij mleko. Z ročno kuhinjsko metlico vse sestavine dobro premašaj – pazi, da se znebiš vseh grudic. Dodaj še stopljeno kokosovo olje ter ponovno premešaj.

Segreješ ponev na katero kapneš nekaj kapljic olja. Z zajemalko* dolij toliko zmesi, da glede na velikost ponve lahko spečeš dokaj tanke palačinke. Pred vsako novo palačinko zmes še enkrat premešaj, saj mak rad potone ne dno posode.

Palačinke premaži s pripravljeno kremo, jih zavij ter jih serviraj z rezinami pomaranče. Če ti jogurt ostane, ga tu pa tam še malce pokapljaj po vrhu palačink, po želji ptresi z žličko maka ter rahlo sladkaj z brezovim sladkorjem.

* raje kot z zajemalko zmes za palačinke doziram drugače. Pripravljeno zmes prelijem v steklen merilni lonček z lijem (lahko pa uporabiš tudi kakšno kozico, le da ima lij). Z eno roko nagnem ponev, z drugo pa elegantno zlijem zmes nanjo.

Dodaj odgovor