Lahki skutni polpetki s svežo meto in grahovo pomako

Težko razumem ljudi, ki pravijo da poleti nimajo apetita. Da jim hrana preprosto ne prija ali pa, da si spodoben obrok lahko privoščijo šele pozno zvečer, ko temperature padejo vsaj toliko, da se končno spravijo za kuhinjski pult. Mene vročina od hrane zagotovo ne odvrača. Morda tudi zato, ker nisem ena tistih, ki bi jim čez dan pasalo biti na žgočem soncu. Sama se raje držim v senci. Tudi na morju ure najhujše vročine preživem nekje na hladnem in če ne drugega, je to idealen čas za uživanje ob dobri hrani.

Današnji recept bo tako primeren prav za vse. Tiste, ki kaj večjega vase ne morejo spraviti in bodo tile mali lahki prigrizki kot nalašč za lažje čakaje hladnejših večernih temperatur. Pa tudi za vse, ki radi jemo ne glede na to kakšno vreme je. Idealna dopoldanska ali popoldanska malica ter krasen lahek grižljaj v poznih večernih urah, ko bi z veseljem nekaj prigriznil/prigriznila, pa se vseeno ne želiš najesti preveč.

Idejo zanje sem dobila pri simpatični avstralski TV kuharici. In karkoli je povezano s kombinacijo skute, graha in mete, me prepriča. Sploh ker je na našem vrtu vsako poletje res veliko mete. Večkrat sem že omenila, da se okus mete med posameznimi rastlinami lahko precej razlikuje zato je pomembno, da se prepričaš, če ti okus zelišča ustreza. Z veseljem bi ti povedala katere vrste meta je tista, ki raste pri nas, pa žal ne vem. Nikoli je nismo sadili, zato nimam niti najmanjše ideje, kako je našla pot do vrtička. Sem pa vesela, da ga je, ker je naravnost fantastičnega okusa. Zelo lepo paše k različnim sestavinam in mlečni izdelki ter grah zagotovo sodijo mednje.

Recept je preprost. Polpetki so narejeni iz skute in sicer iz sirarske oz. albuminske skute, ki jo v tujini poznajo pod imenom ricotta. Ko gre za mlečne izdelke prednost pred kravjimi dajem kozjim, saj se mi, pa čeprav se to nekaterim zdi nenavadno ali morda celo neverjetno, zdijo veliko bolj milega, neizrazitega okusa. Moja kozja albuminska skuta je tako dobila družbo jajca, moke in mete, limonina lupinica pa je zagotovo poskrbela za pravo piko na i.

Seveda sem, tako kot je že v moji navadi, uporabila moko brez glutena. Tokrat sem izbrala riževo, ki jima zelo nevtralen okus in tako ne prevlada nad ostalimi sestavinami. Izbira moke je seveda tvoja in če ti gluten ne povzroča težav se seveda lahko odločiš za pšenično ali katero koli drugo.

Seveda pa ima vsaka moka svoje karakteristike. Niso si različne zgolj po okusu temveč tudi po tem, koliko vode vsrkajo vase. Zato količino mletega žita prilagodi tako, da polpetki ne bodo presuhi. Ker je prevelika količina riževe moke lahko daje občutek suhosti, peskosti, se hitro lahko zgodi da jo je preveč. Količina dodane moke (pa naj bo riževa ali katerakoli druga) je odvisna tudi od tega kako sočna je tvoja skuta. Nekatere so bolj mokre, vlažne, sočne oziroma mastne kot druge. A ne skrbi. zaupaj svojemu občutku in ko vidiš, da iz zmesi lahko oblikuješ polpetke, si zagotovo na pravi poti.

Pa omaka? Zanjo potrebuješ lonček gostega jogurta (meni je kozji iz Hoferja top!), pest graha (lahko tudi zamrznjenega), limonino lupinico, sol, poper in seveda svežo meto. Razmerje med sestavinami lahko prilagodiš svojemu okusu. Lahko je omaka malce bolj jogurtova, z manj graha, ali pa prednost daš grahu in je jogurta manj. Sol, poper, limona, meta – kolikor ti srce poželi. Predlagam, da med miksanjem sproti poizkusiš in omako preložiš v lonček šele, ko boš z njo povsem zadovoljen/zadovoljna.

Sestavine:

za polpetke…

 • 150 g (kozje) ricotte (abuminske oz. sirarske skute)
 • 5 g svežih metinih lističev
 • 1/z čž sveže naribane limonine lupinice
 • 10-15 g riževe moke
 • ščep pecilnega praška
 • 1 beljak
 • ščepec soli

za pomako

 • 75 g zamrznjenega graha
 • 25 g (kozjega) jogurta
 • 1/z čž sveže naribane limonine lupinice
 • 5 g svežih metinih lističev
 • sol in poper po okusu

Postopek:

za omako...

Grah na hitro skuhaj in speri pod tekočo hladno vodo. Stebelce mete ostrani, uporabi le listke. Zmiksaj vse zgoraj naštete sestavine. Sproti preizkušaj in po okusu dodaj posamezen element, da dobiš omako po tvojem okusu.

za polpetke…

Skuto z vilico pretlači, nato zmiksaj (lahko tudi ročno) vse sestavine razen moke in beljaka. Poizkusi in ko ti bo zmes zares všeč (po potrebi dodaj več mete, limone ali začimb) dodaj še beljak. Ponovno zmiksaj, nato pa ročno vmešaj moko. Dodajaj jo postopoma, toliko, da lepo zgosti in lahko oblikuješ polpetke. z moko ne pretiravaj, da jed ne bo presuha. Polpetke na oljčnem olju na obeh straneh popeci na srednji temperaturi. Ponudi z omako in rezino limone, s katero vse skupaj po želji še malce pokapljaš.

Skutni poleptki so s pomako zagotovo še boljši. So idealen pozno popoldanski prigrizek, nekje v poletni senčki s kozarcem osvežilne limonade ali pa pa okusen povečerek za grizljanje pred tvojo najljubšo serijo morda s kozarčkom belega vina v rokah.

Dodaj odgovor