Zajčje meso s krompirjem in mlado čebulico

Če sta bili sobota in nedelja v znamenju pirhov, hrena, sveže pečenega kruha in potice, sem si na velikonočni ponedeljek zaželela kos pečenega mesa. Velikonočni prazniki so bili bolj kot ne vegetarijanski 🙂 Suhih mesnin namreč skoraj nikoli ne jem. Predvsem zato, ker sem, kar se tiče mesa, precej izbirčna. Všeč so mi le določeni kosi, pa še te si privoščim le takrat, ko dobim ekološko ali domače meso živali, ki se je prosto gibala in ni bila nasilno pitana s hormoni ali zaprta v majceni kletki.

Od suhih mesnin imam še najraje pršut pa kakšno res dobro domačo suho salamo. Za oboje pa velja, da sta na meniju izjemoma, zgolj občasno, morda dvakrat do trikrat letno. Sicer pa imam veliko raje meso kot tako – piščančje je moje najljubše in tisto, ki si ga največkrat pripravim. Všeč so mi tako nežni fileji belega mesa in temnejši kosi, na katerih se še drži kost, ki poskrbi, da se meso med peko ne izsuši in piščanec ostane sočen.

Kadar pripravljam meso to počnem z veliko mero ljubezni in spoštovanja do živali. Ne jem ga pogosto, morda še enkrat na teden ne. Ko ga, v njem uživam ter ga kombiniram z različnimi začimbami, zelišči in prilogami ter iz njega poskušam pripraviti zares krasen in okusen obrok. Današnji je zagotovo bil. A v glavni vlogi tokrat ni bil piščanec.

Zadnjič sem bila na obisku pri babici, ko je v dar dobila čisto svežega zajčka. Domačega, ekološkega, iz kmetije nekje na Prekmurju. Ve, da ne jem ravno kateregakoli mesa, hkrati pa tudi, da rada dobro jem, zato ga je polovico odstopila meni. Pravzaprav mi je namenila same najlepše kose. Za nekaj dni sem meso postavila v zamrzovalno skrinjo, da je ohranil svežino in počakal na trenutek, ko se bom priprave lotila.

Morda imaš pred užvanjem zajčjega mesa pomisleke, a povsem brez potrebe. Ravno tako kot piščanec ima prijeten, nežen in nevsiljiv okus. Odličen je v različnih obarah in priljubljen tudi med otroci. Zajčje meso sodi med najkakovostnejše vrste mesa, ima malo maščob in je neprecenljiv vir vitamina B12, beljakovin in železa.

Kljub temu, da sem imela na današnji praznik veliko časa, se z zahtevnejšo pripravo obroka nisem ubadala. Raje sem malce polenarila. Sem si pa pripravila pogrinjek s pomladno grafiko nadarjene Tamare, na katerega je zapisala lepo misel, ravno pravšnjo za današnji dan.

In medtem ko sem se posvečala drugim stvarem, je kosilo lepo napredovalo. Končen rezultat je bil namreč fantastičen! Okusno in sočno meso mladega zajčka, napojeno z različnimi zelišči, masleno pečen mlad krompirček ter prav takšna mlada čebulica, ki sem si ju kupila na zadnjem bisku domače tržnice. Sestavin res ni veliko, a končen okus je bil enkraten.

Meso se peče v pečici, skupaj z ostalimi sestavinami. Počasi in s pokrovko na pekaču, da ostane sočno. Priprava ti bo vzela le nekaj minut časa, nakar se lahko posvetiš drugim stvarem. Za vse ostalo namreč poskrbi pečica.

Spodnje količine so primerne za eno osebo. Glede na število jedcev jih pomnoži z ustreznim številom.

Sestavine:

 • 1 bedro mladega zajčjega mesa
 • dve žlici marinade
 • 3-4 mladi krompirčki
 • 1 mlada čebulica
 • vejica svežega rožmarina
 • avokadovo (ali oljčno) olje

Za marinado…*

 • avokadovo (ali oljčno) olje
 • sol in poper
 • pol žličke (ali cela) mlete sladke rdeče paprike
 • strok pretlačenega in drobno sesekljanega česna
 • žlička suhega origana
 • žlička suhega majerona
 • pol žličke suhega pehtrana

*količine so okvirne. Zaupaj svojemu občutku in okusu. In še – razlika med posameznimi znamkami suhih zelišč so neverjetne, zato vedno izberi le najboljše, najkakovostnejše, z največ okusa. Začimbe so namreč tiste, ki jedi lahko močno izboljšajo (ali ravno obratno – ji ne naredijo prav nobene usluge).

Postopek:

Pečico segreješ na 170 stopinj. Meso splakneš in dobro osusiš. Mladega krompirja ne lupiš, pod tekočo vodo ga le dobro skrtačiš ter prerežeš na polovico. Mladi čebulici po potrebi odstrani včasih suh zunanji list, nato jo prečno prereži ter vsako polovico razreži na tri daljše dele.

V skledici dobro zmešaj vse sestavine z marinado. V pekač prilij malce olja, dodaj meso, narezan krompir in mlado čebulico. Marinado (z rokami) vmasiraj v sestavine. Vse skupaj prelij še z malce olja, pokrij s pokrovko ter peci približno 1 uro. Nekje na sredini peke dodaj še vejico rahlo naoljenega rožmarina. Tu pa tam pokukaj v pečico in po potrebi z omako, ki je nastala iz olja, začimb ter zelenjave prelij meso. Če želiš, nekaj minut pred koncem pečenja pokrovko odkrij, da se meso malce bolj obarva. Pazi pa, da se ne prepeče in s tem izgubi na sočnosti.

Pečeno meso pusti ,da nekaj minut počiva, nato ga serviraj z omako*, ki je nastala med peko.

*omake ni malo, a moja je zaradi rahlo ubočenega krožnika stekla pod meso še preden sem jo uspela ujeti v objektiv. Nanjo pa nikakor ne smeš pozabiti, saj je noro okusna in jed zagotovo naredi še toliko boljšo. S kosi mesa in krompirja tako le pomaži vsako kapljico, ki se znajde na krožniku – ne bo ti žal 😉

Poleg takšnega lahkega in zdravega kosila ne potrebuješ drugega kot skledo sveže mlade hrustjave zelene solate. Svojega zajčka sem sama okrasila še z majhnimi grahovimi poganjki, ki sem jih kupila pri Mikrozelenju Šibenik. Ti pa niso le za okras. Katerakoli mikrozelenjava je polna vitaminov, mineralov in encimov. Že majhna količina ljubkega zelenja tako poskrbi za višjo prehranbeno vrednost obroka. Pa še noro okusni so!

Dodaj odgovor