Čokoladno lešnikovi browniji brez pečenja

Danes je prav poseben dan. Poseben ni le datum, o katerem se danes toliko govori. 22. 2. 2022 je resda zanimiv že zaradi številnih dvojk, ki jih skriva v sebi, a kar je bolj pomembno je to, da naj bi ta dan v sebi skrival magično moč. Energijska moč je izredno močna in nudi največje potenciale za uresničitev želja ter iposledično zboljšanje življenja. Več o tem te čaka na koncu današnje objave.

Je pa vsak dvaindvajseti februar, ne glede na letnico, ki sledi, poseben za eno, meni zelo ljubo osebo. Danes praznuje moje sestra in ravno v letu dvaindvajsetic praznuje okroglo obletnico.

Odkar živi v Ljubljani in je polno zaposlena s svojima majhnima punčkama, se žal ne vidiva več tako pogosto. Pogrešam jo. Ljubljana res ni daleč, a vsaka izmed naju ima svoje obveznosti v določenem delu dneva in se tako pogosto težko uskladiva. Priznam, ena in druga bi se lahko bolj potrudili in se obiskali. Jaz njo ali ona mene. Sploh ni pomembno, le da bi bili več časa skupaj. To je moja želja ob njenem prazniku, kakšne pa so njene, ve samo ona. Sem pa prepričana, da bi ji po trenutno dokaj stresnem življenju, zagotovo prijalo malce razvajanja. Zanj sem poskrbela z različnimi darilci, ki bodo že jutri romala v Ljubljano. Skupaj z mano seveda. In najinega zmenka se že zelo veselim.

Z menoj pa ne bodo šla le kupljena darila, pač pa tudi nekaj sladkega. Brownieje (rjavčke) sem pripraviljala z mislijo nanjo, saj vem, da ima najraje čokoladne sladice. Sicer prisega na mlečno čokolado, a tokrat bo pač dobila nekaj malce drugačnega, nekaj v mojem stilu 😉

Današnja sladica je pripravljena iz samih zdravih in polnovrednih sestavin, med katerimi je tudi presni kakav. Pravzaprav je celotna sladica presna, kar pomeni, da brownijev nisem pekla, pač pa le zmiksala potrebne sestavine. Med njimi ne manjkajo niti lešniki, za katere vem, da so sestri še posebno všeč. Sami morda ne, v različnih čokoladno-lešnikovih namazih ter nenazadnje v tablici čokolade pa.

S ‘sladkim’ delom svoega darila torej podarjam tudi kanček sebe. Tega, kar najraje počnem. Kuham, pečem, ali pa le miksam 😉 Čeprav s temno čokolado malce tvegam, pa vseeno upam, da ji bo posladek všeč. Na moj jutrišnji izlet v Ljubljano v hladilniku že čaka šest kosov odličnih čokoladnih kock – toliko sem jih namreč spravila v darilno škatlo. Še sreča, da sta dva ostala meni – sladico je namreč vedno treba poizkusiti 😉

Sploh, če jo delaš prvič. To morda ni najbolj pametna poteza, sploh ko delaš za nekoga drugega in nimaš časa, da bi v primeru neuspeha, pripravil kaj drugega. A kaj, ko mi je odkrivanje novih kombinacij in receptov ljubše od ponavljanja starih. In rojstni dnevi so lepa priložnost za novo sladko dobroto.

Uporabila sem posodo velikosti 10 x 20 cm.

Sestavine:

podlaga…

 • 110 g praženih in olupljenih lešnikov*
 • 50 g mandljev
 • 35 g presnega kakava
 • ščepec soli
 • 230 g mehkih suhih datljev**
 • 1/2 čž prave burnonske vanilije v prahu

krema…

 • 30 ml rastlinskega napitka (npr. riževega mleka)
 • 55-60 ml kokosovega olja
 • 75-80 ml javorjevega sirupa ***
 • 20 g presnega kakava v prahu
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu

posip…

 • nasekljani lešniki
 • nasekljana temna čokolada z vsaj 70% kakava

*pražene lešnike lahko kupiš ali pa jih pripraviš sam/a. Še nepražene razporedi na pekač obložen s peki papirjem ter praži na 175 stopinjah približno 10 minut. Nato jih prestresi na čisto krpo, jo zavij, in ko čez krpo podrgni oreščke med seboj. Kožica se bo enostavno oluščila.

**izberi mehke suhe datlje. čČ so ti pretrdi, jih lahko za krajši čas namočiš v manjši količini vroče vode, nato pa odcediš ter zmehčane uporabiš za kremo.

* količina sladila je odvisna od grenkobe kakava (niso vsi presni kakavi enaki!) ter seveda tvojega okusa. Če bo sladila več, dodaj tudi malce več olja.

Postopek:

predpriprava…

Primerno veliko posodo (plastično, stekleno…) obloži z dvema slojema prozorne kuhinjske folije ali s peki papirjem. Obloga naj prekriva dno in stranice – še več, naj bo malce večja od nje, saj boš tako zlahka vzel/a ohlajeno sladico iz posode.

podlaga…

V mikser stersi lešnike in mandlje, dodaj kakav in ščepec soli. S pulznimi vrtlajaji sestavine zmiksaj v pesku podobno strukturo. Prestresi v skledo. Nato v mešalnik daj narezane datlje in vanilijo ter miksaj dokler ne dobiš gladke paste. Po potrebi mešalnik večkrat ugasni ter koščke datljev potisni proti rezilom. Nato dodaj fino sesekljane oreščke ter ponovno mešaj, dokler se zmes med seboj ne sprime. Če je potrebno, na tem mestu lahko dodaš nekaj kapljic vode. Pretresi v posodo ter zmes dobro pritisni ob dno. Postavi v hladilnik in pripravi kremo.

krema…

V večjo kozico nalij malo vode, na kozico pa postavi še eno manjšo in sicer tako, da se ta ne dotika gladine vode. Vanjo dodaj vse sestavine za kremo in jih nad soparo segrevaj, dokler se olje ne stopi, sestavine pa dobro premešajo. Pri mešanju si pomagaj z ročno kuhinjsko metlico, da se znebiš morebitnih grudic kakava. Kozico odstavi ter kremo ohlajaj približno 15 minut, medtem pa večkrat dobro premešaj. Kremo nato prelij na podlago ter postavi v hladilnik za dobrih pet minut, da se rahlo, a ne povsem ustrdi.

posip…

Sesekljaj lešnike in čokolado. Potresi jih po napol strjeni čokoladni kremi, ter posip s prstom rahlo potisni vanjo. Sladico nato vrni v hladilnik, kjer naj se popolnoma ohladi.

postrežba…

S pomočjo folije zmes dvigni in posode ter preloži na rezalno desko. Z ostrim nožem razreži poljubno velike kose čokoladne dobrote. Pribora ne potrebuješ – košček preprosto vzemi v roke ter zagrizi v okusno in zdravo sladico.

O današnjih dvojkah… In dnevu, ki zaradi kar šestih istih cifer na vrsto pride izjemno redko.

Glede na takšne datume, ki se zrcalijo, lahko pričakujemo hitro manifestacijo naših namer, misli, občutkov in čustev, saj se bodo vibracije, ki jih pošiljamo, zrcalile nazaj k nam.

To pomeni, da lahko izkusimo številne sinhronicitete in srečanja, z mnogimi deja vu in čarobnimi trenutki, saj karkoli resonira z našo vibracijo, najde pot do nas.

Morda imamo tudi nenavadno žive sanje, ki so tako realistične, da se zbudimo z močnimi občutki in čustvi ter si zapomnimo vsako podrobnost. Svet sanj nam pošilja subtilna božanska sporočila, zato bodite pozorni na vse, kar posebej izstopa.

V naslednjih dneh bomo prejemali neprekinjena znamenja, ki nam kažejo, kako zavestno ali podzavestno komuniciramo in soustvarjamo z Univerzumom ves čas.

Število 2 se navezuje na ravnovesje, harmonijo, prijateljstvo in odnose, prinaša pa pozitivnost, zato pričakujte, da se bodo v tem času obnovile ali okrepile pristne vezi.

2 je karmično število, zato je skozi ves dan možno doživeti številne energijske premike, saj se stare/zastale energije čistijo in naša vibracija se dviga.

Zaporedje številk 2 je opomnik, da imamo vero in zaupanje, da smo mogočna energijska bitja s sposobnostjo magnetičnega privlačenja svojih želja in manifestiranja svojih sanj in namer z lahkoto. To lahko storimo tako, da si vizualiziramo, kakšno bo življenje, ko dosežemo svoje cilje, in jasno povemo svoje namere, hkrati pa popolnoma zaupamo celotnemu procesu (kolikor dolgo traja).

Bolj ko verjamemo vase in sprejmemo, da si zaslužimo živeti z notranjim in zunanjim mirom, neizmerno ljubeznijo in popolno izpolnjenostjo, bo karkoli ali kdorkoli, ki povzroča kaos ali zniža našo vibracijo, naravno odpadel iz našega življenja.

Vir: sensa.metrpolitan.si

Dodaj odgovor