Vanilijevo čokoladna presna torta z malinami in granatnim jabolkom

Valentinovo se bliža in ta dan je med drugim zagotovo namenjen tudi razvajanju z dobro hrano, predvsem s kakšno fino sladico. Čeprav bi svojo naklonjenost morali ljubljeni osebi pokazati vsak dan, pa je vseeno lepo, da je en dan v letu namenjen proslavljanju ljubezni. Praznik ljubezni naj ne bo rezerviran zgolj za zaljubljence. Mnogi tiste posebne osebe v svojem življenju nimajo. Morda sorodne duše še niso našli, morda so jo prehitro izgubili. Ali pa so se preprosto odločili, da živijo sami, svoj čas pa raje kot partnerju namenjajo svoji družini, prijateljem ter hobijim in aktivnostim, ki jih veselijo. Naj ima valentinovo tudi zanje poseben pomen. Svojo ljubezen lahko pokažejo vsem, ki jih imajo radi in jim v življenju veliko pomenijo. Prijateljem, ljubeči družini, celo hišnim ljubljenčkom. In nenazadnje sebi. Ljubezen do samega sebe je namreč enako pomembna kot ljubezen do drugih.

Še več – obstaja rek, da moraš najprej imeti rad sam sebe, preden sploh lahko ljubiš drugega. In to vsekakor drži. Zato se razvajaj s svojimi najljubšimi stvarmi, odpravi se na izlet, privoči si masažo, nov parfum ali lep kos obleke. In ne le na valentinovo. 14. februarja pa za piko na i dan vseeno zaključi z nečim sladkim.

Če imaš resnično rad/a svoje telo, in se tudi na ta dan nočeš prekršiti (čeprav ljubezen do sebe pomeni tudi, da tu pa tam to storiš in nisi prestrog/a do svojega telesa), sladico lahko pripraviš sam/a. S sestavinami, ki ne nahranijo le duše, pač pa tudi telo.

Presne torte že dolgo veljajo za bolj zdrave. Nikakor pa takšne sladice niso povsem nedolžne. Resda niso skupek praznih kalorij, kakršne so torte iz bele moke, sladkorja, masla in smetane in to, da vsebujejo veliko več zdravih hranil, vsekakor drži. Niso pa to rahle, ‘lahke’ in puhaste sladice. Njihova glavna sestavina so skoraj vedno oreščki, ki torti podarijo bogato, kremasto strukturo. Oreščki vsebujejo veliko koristnih hranil, predvsem pa ogromno, sicer zdravih maščob, zaradi česar so energijsko precej bogati. Presne sladice so torej zdrave, a z njimi vseeno ne gre pretiravati. Se bo pa košček takšne torte za valentinovo vseeno zelo prilegel. Bogata vanilijevo čokoladna krema, z osvežilnimi rdečimi sadeži bo kot nalašč za razvajanje brbončic. Prava poslastica za tvojo ljubezen ali zgolj le zate.

Če v sladico ‘vtihotapiš’ nekaj kapljic enega izmed dopolnil, ki skrbijo za uravnoteženo črevesno floro ali na sploh za regeneracijo telesa, zmanjševanje utrujejosti in stresa ter podporo za močan imunski sistem, s tem pa za dolgoročno ohranjanje zdravja in vitalnosti, pa bodo koristi takšnega posladka le še večje. Vse zgoraj naštete lastnosti ima NeotosiI. S svojimi številnimi koristnimi snovmi je eno izmed redkih dopolnil, ki mu 100% zaupam. Kar je najpomembneje je, da zagotavlja maksimalen izkoristek aktivnih učinkovin ter hitro in visoko absorpcijo. Torej je resnično vreden vsakega centa. Več o njem si lahko prebereš na strani eubioma.si. In ker se je včasih na okus različnih prahov t.i. superživil ali pa naravnih tekočih dopolnil potrebno navaditi, so hladne sladke jedi odlična rešitev, da jih vpelješ v svoj vsakdan.

Premer torte: 16 cm. Spodnje količine sestavin lahko uporabiš tudi za več manjših ali en večji pekač. Plasti bodo temu primerno višje ali nižje.

Sestavine:

dno… (ali manj, glej opombo)

 • 120 g mandljev
 • 200 g datljev
 • 65 g kokosa
 • 10 g presnega kakava
 • 1/4 čž prave burbonske vanilje v prahu
 • 15-20 ml vode (odvisno od sočnosti datljev)
 • 15 ml utekočinjenega kokosovega olja

sadni sloj… *

 • (zamrznjene) maline
 • zrna granatnega jabolka

vanilijeva in čokoladna krema…

 • 245 g indijskih oreščkov
 • 100 ml gostejšega dela kokosovega mleka (z vsaj 60% maščobe)
 • 85 ml kokosovega olja
 • 85 ml javorjevega sirupa
 • 1/2 čž prave burbonske vanilije v prahu
 • 15 g presnega kakava v prahu
 • dodatnih 10 ml javorjevega sirupa (za čokoladni sloj)

*čez sadje sem nakapljala nekaj kapljic Neotosila, zaradi česar je že tako zdrava in naravno sladka tortica postala tudi pravo zdravilo

Opomba: iz sestavin za dno sem dobila skupno 440 g zmesi, vendar sem jo za dno torte dejansko uporabila le 3/4 (330 g). Iz preostanka sem naredila kar lepo število presnih kroglic, ki sem jih povaljala v kakavu in tako poskrbela še z zdrave prigrizke, ki so v naslednjih dneh prišli še kako prav 😉 Seveda lahko zmanjšaš količine sestavin za dno, če ti do kroglic ni. Če pa je tvoj premer pekača večji, bo količina za torto ravno pravšnja.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 7.jpeg

Postopek:

V mešalniku na hitro razdrobi mandlje. Nato dodaj suhe, a sočne, na večje kose narezane datlje, kokos, kakav, vanilijo. Ponovno vključi mešalnik in ko se sestavine premešajo postopno dolij utekočinjeno kokosovo olje ter toliko vode, da se zmes, ko jo s stisneš med prsti sprime skupaj.

Zmes preloži v pekač s snemljivim dnom, v katerega si vpel/a kos peki papirja. Zmes res dobro pritisni ob dno pekača, ob rob pa zatakni kos debelejše prozorne folije*. Pekač postavi v hladilnik in se loti kreme.

Za kremo odcedi namočene indijske oreščke, jih speri z vodo in ponovno odcedi. Stresi jih v zmoglivejši mešalnik in na hitro razdrobi. Nato oreščkom dodaj kokosovo mleko (gostejši del), utekočinjeno kokosovo olje, javorjev sirup in vaniljo. Miksaj dokler ne dobiš povsem gladke kreme. Po potrebi mešalnik večkrat ugasni ter iz stranic podrzaj zmes proti rezilom.

Tretjino zmesi prelij čez prej pripravljeno podlago. Pekač malce dvigni ter z njim udariš ob pult, da se znebiš morebitnih mehurčkov. Postavi v zamrzovalnik za približno 10 minut.

Medtem v preostalo kremo dodaj kakav in še nekaj javorjevega sirupa. Tako dobiš čokoladno kremo. Poskusi jo, ter sladkobo prilagodi svojemu okusu.

Granatno jabolko prereži na pol ter si v skledico pripravi njegova temno rdeča zrna. Pripravi maline.

Ko se vanilijeva krema rahlo strdi, po njej razporedi zamrznjene (ali sveže) maline ter granatno jabolko. Sadja naj bo toliko, da bo vanilijeva krema prekrita. Čez sadje nato prelij še čokoladno kremo, s pekačem znova malce udari ob pult, ter za približno tri ure postavi v zamrzovalnik.

Nato tortico razreži in postrezi. Preostanek vrni v zamrzovalnik, kjer tortica lahko počaka kar nekaj časa. Seveda pa jo lahko hraniš tudi v hladilniku, vendar bo v tem primeru krema nekoliko mehkejša. Meni so všeč veliko bolj hladne, že malce zamrznjene presne tortice, je pa seveda odvisno od okusa vsakega posameznika.

Tortico postrezi s svežimi malinami, granatnim jabolkom, presnimi kroglicami iz ostanka tortne podlage… Za še večje razvajanje pa predlagam hitro omako iz rahlo pogretih in pretlačenih malin. Prelij jo okoli koščka sladice, vrh torte pa potresi še z ostružki temne čokolade. Sem poskusila tudi tako in verjemi, odlično je!

*zelo priporočljivo je, da obod pekača obliš z acetatno folijo, ki jo potem, ko je pekač odpet nežno ‘odlepiš’ od sladice. Acetatna folija je močna prozorna folija, ki jo navadno uporabljajo cvetličarji. Za kakšen ostanek lahko poprosiš kar tam, če pa takšne sladice pripravljaš pogosteje, jo seveda lahko tudi kupiš (pobrskaj na spletu). Lahko pa se, tako kot jaz, znajdeš tudi drugače. Uporabila sem namreč kar tršo folijo, ki je navadno prva stran v spiralo spetih listov (t.i. skripto). Po daljši stranici sem jo prerezala na polovico, saj je obok kroga veliko lažje obviti z dvema polovicama, kot zgolj z enim kosom folije.

Izbira sadja ni naključna. Moji najljubši sadeži so maline, ki so ravno prav sladke, hkrati pa imajo v sebi tisto drobno kiselkasto noto, ki poskrbi za pravo veselje brbončic. Čeprav je klasična (sploh valentinova) kombinacija jagod in čokolade, pa so po mojem menju maline njen veliko boljši spremljevalec. Sploh ko gre za temno čokolado.

Poleg malin tokrat granatno jabolko. Rubinasto rdeča zrna že dolgo veljajo za simbol ljubezni, pa tudi plodnosti, zdravja in obilja. Sadež je poln antioksidantov in s svojo ekspozijo okusov popestri tako sladke kot slane jedi. Si ga že poskusil/a?

Da ne pozabim: veselo valentinovo! 🙂

Dodaj odgovor