Čokoladno figove kroglice z rahlim pomarančnm priokusom

Januar je mesec, ko se največ ljudi odloči za dieto. Verjetno zaradi obilnih decembrskih pojedin in prevelikih količin sladkih dobrot. Pri nekaterih se novoletne zaobljube o zdravem prehranjevanju razblinijo že v prvem tednu, nekateri pa se tega lotijo nadvse resno. Celo z zelo strogimi dietami, takimi, ki temeljijo zgolj na pitju vode in uživanju solat ter morda kakšni zelenjavni juhici. Pa je to res prava pot do boljšega počutja?

Morda na začetku, nikakor pa ne, če ta ‘dieta’ traja dolgo časa. Po mojem mnenju nobeno pretiravanje ni ok. Če se večinoma prehranjuješ zdravo, ti občasne pregrehe zagotovo ne bodo škodile. Veliko manj, kot če nekaj mesecev pretiravaš v eno smer, nato pa smer drastično spremeniš.

Prevelika količina sladkarij zagotovo nikoli ni najboljša, čeprav, priznam, sem tudi sama tukaj precej šibka. Sladkarij sicer ne jem pogosto, a ko enkrat začnem, navadno izpraznim ves zavoj čokolade ali banjico sladoleda. Na srečo se mi stvari zelo hitro zdijo preveč sladke, zato me kakšne težke sladice, industrijski, s kremami polnjeni čokolatini, kremasti biskviti ter maste tortice sploh ne premamijo. Zato sladice najraje pripravim sama. Tako lahko sama določim stopnjo sladkosti, predvsem pa iz česa bodo pripravljene. Tako poleg doze sladkorja (večinom zdravega sladkorja), v telo vnesem še nekaj kvalitetnih sestavin. In ne zgolj praznih kalorij.

Moje sladice so vedno precej zdrave, njihove sestavine pa hranljive in polnovredne. Kar pa ne pomeni, da sodijo v kategorijo dietne prehrane. Seveda so sladke, a predvsem po zaslugi zdravih, neškodljivih naravnih sladkorjev in sladil. Pogosto se v njih skriva tudi sadje. Predvsem suho je takšno, ki na naraven način lahko nadomesti sladkor. V celoti ali vsaj deloma.

V današnjih čokoladnih kroglicah sladkorja ni. Dovolj sladke so že suhe fige, ki so tudi njihova glavna sestavina. Je pa nekaj sladkorja v čokoladnem oblivu. Čeprav sem izbrala temno čokolado (in to s kar 85% kakava), nekaj sladkorja v njej vseeno je. Seveda lahko poiščeš tudi takšno, ki je slajena z bolj zdravo vrsto sladkorja, ali pa kroglic sploh ne pomočiš vanjo. Sploh če si ravno ti ta, ki je trenutno na dieti. Tako bodo te naravno sladke kroglice povsem primerne tudi zate.

Primerne pa so tudi za vse, ki so alergični na oreščke. V podobnih, brez peke pripravljenih sladkih zalogajčnik namreč skoraj vedno so. V današnjih pa je le suho sadje, nesladkan kakav, malce pomarančne lupinice, ki poskrbi za lep priokus ter nekaj kokosovega olja. Lahko bi uporabila zgolj kokos, a sem ga deloma nadomestila z oljčnim oljem z okusom pomaranče. Obožujem ga! Tako zelo, da ga dodajam skoraj vsem sladkim zajtrkom. Proseni kaši s suhimi slivami in hladnem rastlinskem mleku, v ovsenih kosmičih z malinami, kot preliv čez palačinke… Če je v tebi vsaj delček gurmana ti toplo priporočam, da ga poskusiš. Najdeš ga tukaj.

Zagotovo ne sodim med tiste, ki prvi mesec novega leta posvetijo hujšanju, vseeno pa sem svoj napad nad sladkarije zavarovala z zdravo sladico in s tem, da sem si pripravila zgolj 6 čokoladnih ‘bonbončkov’ (ki pa so seveda pošli že v enem dnevu 😉 ). Zanje sem potrebovala…

Sestavine:

  • 85 g mehkih, vakuumsko pakiranih suhih fig*
  • žlička (cca 5 g) presnega, nesladkanega kakava v prahu
  • pol žličke sveže ali suhe ekološke pomarančne lupinice
  • žlička (cca 5 g ) stopljenega kokosovega olja
  • pol žličke pomarančnega oljčnega olja (ali le malce več kokosa z nekaj več pomarančne lupinice)
  • cca žlička vode
  • 25 g temne čokolade**

*zelo pomembno je kakšne fige kupiš; temne in mehke, vakuumsko pakirane so najboljše in najslajše

**kakovost čokolade bo zagotovo vplivala na okus sladice. Sama prisegam na 85-odstotno, seveda pa lahko izbereš tudi takšno, z nekaj manjšim odstotkom kakava

Postopek:

V mikser ali sesekljalnik vrzi mehke suhe fige, kakav, pomarančno lupinico, stopljeno kokosovo olje ter pomarančno olje, če ga uporabljaš. Dodaj sveže naribano ali kupljeno suho ekološko pomarančno lupinico. Zmiksaj do čim bolj gladke mase. Nato po kapljicah dodajaj vodo. Ko se zmes združi v enotno kepo, je pripravljena. Iz nje med dlanmi oblikuj kroglice. Postavi jih na peki papir ter za eno uro postavi v zamrzovalnik.

Medtem nad vodno kopeljo* segrej temno čokolado. Kroglice s pomočjo žlice povaljaj v čokoladi ter jih postavi na krožnik, prekrit s peki papirjem. Ko je čokolada še mehka jih posuj s pomarančno lupinico ter postavi v hladilnik, da se čokolada strdi.

Kroglice so po mojem menju najboljše direktno iz hladilnika. Ko je obliv še fino frustljav, sredica pa dobro ohlajena.

*vodno kopel pripraviš tako, da v večji posodi segreješ vodo, na posodo pa postaviš manjšo, v kateri počasi topiš na koščke nalomljeno čokolado. Gladina vode se vrhnje posode ne sme dotikati.

Pa ti? S čim se ti sladkaš v začetku novega leta?

Dodaj odgovor