Cmoki z zdravo čokoladno kremo in pistacijevim posipom

Cmoke si pripravim res redko. Morda enkrat na leto, takrat ko je na voljo sveže sadje. Čeprav sem poskusila marelične, pa tudi češnjeve cmoke, so topli slivovi še vedno moji najljubši. A to velja zgolj za nadev – testo je druga zgodba. Vedno ga namreč pripravim nekoliko drugače, zagotovo pa je to drugačne od tipičnega, ki je mešanica krompirja in pšenične moke. Morda sem se mu tokrat še najbolj približala, saj sem zamenjala le vrsto moke. Namesto bele sem uporabila riževo in tako naredila cmoke, ki so primerni tudi za tiste, ki se izogibajo glutenu.

Nadev je daleč od klasičnega. Čeprav čokoladni cmoki že nekaj časa konkurirajo sadnim, pa v mojih ni zgolj košček čokolade ali kupljen čokoladno (lešnikov) namaz. Moja čokoladna sredica je veliko bolj zdrava, a prav tako slastna. Osnova je avokado in če nisi ljubitelj/ica tega supersadeža, se na nikar ne ustraši, sj ga v kremi sploh ni čuiti. Nad okusom prevlada presni kakav, ki zaradi sladila ni prav nič grenak.

Cmoki naj bi bili hrana za dušo. Takšna, ki te malce pocrklja. In tudi so. Mehko in toplo testo s sladko sredico. Niso pa le za crkljanje, pač pa so cmoki tudi precej nasitna jed. Sploh če si jih privoščiš po kosilu ali če si jih na krožnik naložiš nekaj več, kot jih resnično potrebuješ.

Je pa tudi pomembno s čim jih zabeliš. Velike količine masla, belih pšeničnih drobtin in kristalnega sladkorja niso le nasitni, pač pa tudi precej težki za želodec. Prav elegantno pa se vsem tem sestavinam lahko ogneš, če za posip izbereš kaj drugega. Nekaj hranljivega, veliko bolj zdravega ter prav tako okusnega. Dobra izbira je že kombinacija cimeta in kokosovega sladkorja, pa tudi posipi iz različnih mletih oreščkov so enkratni. Lešniki te zagotovo ne bodo razočarali, enako okusna pa je tudi pistacija. Seveda je pomembno da izbereš nesoljeno, saj slana na sladkih cmokih pač nima kaj početi. Že sama barva pistacije je čudovita in belemu testu z rjavo kremo doda malce živahnosti.

Pistacijo sem na hitro zmiksala ter jo zmešala z drobnimi kokosovimi kosmiči, mešanici pa dodala še nekaj zdravega sladkorja. Če iščeš alternativo belemu, ti v tem primeru predlagam ksilitol, ki je povsem naravno in neškodljivo sladilo iz lubja breze (zato ga najdeš tudi pod imenom brezov sladkor). Ne dviguje krvnega sladkorja, ima nizko kalorično vrednost ter ne povzroča zobnega kariesa, kar je še en velik plus. Sladilo je snežno bele barve, njegov okus pa je skoraj identičen običajnemu sladkorju. Na sladici je videti veliko lepše kot rjav sladkor, kakršen je na primer kokosov. Ta ima nekoliko bolj specifičen okus – mene na primer spominja na karamelo.

Sestavine:

 • 0,5 kg pretlačenega kuhanega krompirja
 • 1 jajce
 • 280 g bele riževe moke
 • žlička mletega brezovega sladkorja
 • ščepec soli

za nadev…

 • dobro zrel hass avokado
 • presni kaka v prahu
 • javorjev sirup (lahko tudi med, brezov sladkor ali kakšno drugo sladilo)
 • ščepec prave burbonske vanilije v prahu (neobvezno)

za posip…

 • neslana pistacija
 • drobni kokosovi kosmiči (kokosova ‘moka’)
 • mleto brezovo sladilo

Postopek:

Kremo pripraviš tako, da v mikserju do gladkega zmiksaš dobro zrel avokado s kakavom in sladilom. Kremo sproti poiskušaš in sladkobo prilagodiš svojemu okusu. Pazi le da bo krema dovolj gosta.

Za posip v zmiksaš olupljeno pistacijo in koksoovo moko. Nato ju zmešaš z mletim (brezovim) sladkorjem.

Postopek priprave cmokov je povsem preprost in običajen. Neolupljen krompir skuhaš, ga olupiš in pretlačiš. Rahlo ohlajenega zmešaš z jajcem, moko, sladkorjem in ščepcem soli. Testo mora biti enotno, ne preveč pacljivo, pa tudi zbito ne. Moko zato dodajaj postopoma in zaupaj svojemu občutku. Iz testa nato oblikuješ manjše kroglice. Med dlanmi vsako sploščiš ter nadevaš z majhno žličko pripravljene kreme. Cmok dobro zatisneš, nato pa skuhaš v vreli vodi.* Pripravljeni so zelo hitro. Ko priplavajo na površje potrebujejo le še kakšno minutko. Kuhane s penilko preložiš na krožnik in rahlo ohlajene povaljaš v pripravljeni pistacijevi mešanici.

*Naenkrat kuhaj le nekaj cmokov. Če jih bo preveč, se bo voda preveč ohladila, cmoki pa sprejeli.

Še nasvet. Cmoki se v pripravljenem posipu veliko lepše valjajo, ko so rahlo ohlajeni, pa vseeno ne čisto mrzli. Meni so takšni tudi veliko ljubši – bolj kot vroči (in pacljivi) cmoki, mi teknejo topli, vseeno pa ne povsem hladni, saj mrzlo testo in nadev po hlajenju nista več tako voljna.

Pri meni lahko najdeš še nekaj drugačnih receptov za cmoke. Skutne, kokosove, prosene. In seveda z različnimi nadevi. Če imaš cmoke rad/a, hkrati pa si naklonjen/a bolj zdravi kuhinji, hitro prebrskaj in poišči recept s sestavinami po tvojem okusu.

Dodaj odgovor