Kruhov nadev s kostanjem in suhimi brusnicami

Thanksgiving stuffing, christmas stuffing. Oziroma nadev, ki ga američani tako radi pripravljajo bodisi za zahvalni dan ali za božič. Tudi pri nas ga poznamo. Doma z nadevom ob posebnih priložnostih polnimo različno meso, npr. svinjska rebra ali piščanca. Prvega sicer ne jem, piščanca z veseljem. Da pa bi nadev pripravljali ločeno od mesa, ni pogosta praksa. Še najbolj so nadevu podobni kruhovi cmoki in kruhova rulada, ki se navadno postreže ob kosu pečenke. A ta dva sta mehka, kuhan, medtem ko je nadev, sploh pa če je pripravljen v pekaču, hrustljavo zapečen.

V nadevu seveda lahko uživaš tudi če mesa ne maraš ali ga ne ješ. Če tsi bolj za nežno kuhana prilogo, cmoke ali rulado preprosto ponudiš s priljubljeno zelenjavno, lečino ali gobovo omako. Če pa ti ni do ‘packanja’, ali pa preprosto raje vidiš, da jed malce zahrusta, pa ga pripravi kar v pekaču.

Za nadev lahko uporabiš praktično katerikoli tebi ljubo sestavina. Seveda ne sme manjkati kruh (in nadev je odlična izbira za reciklažo kakšen dan starega kruha) in jajca, ki vse skupaj poveže skupaj. Dodaj še različne začimbe in zelišča, lahko pa tudi poljubno zelenjavo, gobe, celo oreščke ali suho sadje. Okus po želji dodatno oplemenitiš še s maslom ter piščančjo (ali če si vegi zelenjavno) osnovo, lahko pa tudi z vinom.

Lani sem nadev prvič pekla. Uporabila sem por, koromač in listanti ohrovt, seveda poleg obveznega kruha. Piščančja osnova, maslo ter nekaj belega vina pa so poskrbeli za dodatni okus. Letošnji je drugačen. Zelenjave v njem skorajda ni, zgolj stebelna zelena in nekaj čebule. Nadev je kombinacija kuhanega kostanja (kupljen v vakumu močno olajša zadevo) ter suhih brusnic. Tudi izbira zelišč je drugačna, kruh pa tudi tokrat ostaja enak – domač ajdov z drožmi, moj najljubši. Ti pa le uporabi tistega, ki je ljub tebi.

Tokrat sem maslo izpustila in nadev pripravala zgolj na olju. Čeprav uporabljam nekaj različnih vrst olj (odvisno od jedi), pa je kvalitetno oljčno olje stalnica v moji kuhinji.

Sestavine:

 • oljčno olje
 • 25 g nasekljane čebule
 • 50 g na koščke narezane stebelne zelene *
 • 50 g kuhanega kostanja**
 • 50 g suhih brusnic***
 • 65 g dan starega polnovrednega kruha
 • 1 jajce (lahko tudi dve če sta res majhni)
 • žlička suhega timijana
 • žlička nasekljanega svežega žajblja
 • 1 JŽ nasekljanega svežega peteršilja
 • sol in sveže mlet črni poper

*priporočam, da zunanji sloj stebelne zelene olupiš z lupilnikom za zelenjavo, saj zna biti nekoliko ‘nitkast’, sploh pri večjih in starejših zelenah

*v vakumu kuhan ekološki kostanj je veliko bolj sočen, kot če bi kostanj skuhal in olupil sam; pa še veliko enostavneje je

**prisegam na ekološke suhe brusnice, nežveplane ter slajene zgolj z jabolčnim sokom

Postopek:

Na olju nežno popražiš nasekljano čebulico in na koščke narezano stebelno zeleno. Med praženjem začiniš s soljo. Malce pozneje dodaj nasekljan žajbelj, timijan in sveže mlet črni poper. Še malce poduši, nato v ponev stresi kostanj, narezan na večje koščke ter prav tako na večje kose narezane brusnice, premešaj in ohladi.

Sestavine nato zmešaj s kruhom, narezanim na grižljaj velike kocke, nasekljanim peteršiljem ter rahlo vmešanim jajcem. Premešaj in speci v pekaču, premazanem z oljem. Nadev je pripravljen, ko jajce zakrkne in se kruh rahlo hrustljavo zapeče. Končno jed potresi s svežim peteršiljem.

Čeprav je na fotografiji zgolj nadev (za vse, ki ste vegi), pa sem si ga pozneje servirala ob piščančjem zrezku v naravni omaki. Odlično. tako kot bi bila odlična tudi pečenka, a zanjo ni danes ni bilo časa.

A, pa še to – če vina ni v jedi, pa naj bo bo vsaj ob njem 😉 Ne vsak dan, za praznike pa nekaj požirkov zagotovo ne bo škodilo. Pa dober tek (in na zdravje)!

Jed je pripravljena v visokokakovostnem emajliranem pekaču Riess.

Dodaj odgovor