Omleta s peso in feto

Ne ustraše se! Recepta ni. Vsaj ne točnega. Ker omlete sodijo med tiste jedi, kjer točnega recepta sploh ne potrebuješ. Omleta je tudi tista jed, v katero lahko dodaš skorajda vse kar želiš. Jaz sem se točkrat poigrala z rdečo peso, za protiutež sladki gomoljnici pa sem uporabila prijetno slan feta sir.

Omleto lahko ješ za zajtrk, malico, celo za kosilo ali večerjo. Je polna beljakovin (sploh če vanjo vmešaš še kakšno izmed mlečnin), zato je fino, da jo kombiniraš še z nekaj hidrati. Kruh se tukaj izkaže za najbolj enostavno in tudi najboljšo izbiro. Naj bo ta polnovreden po možnosti domač in če imaš možnost takšen z drožmi. Sicer pa bo katerikoli kruh (seveda tisti, ki je tudi sicer tvoj najljubši) povsem ok.

Omleta naj bi bila puhasta, nežna in seveda okusna. Če imaš rad/a jajčka, bo že brez večjih dodatkov točno takšna, nekaj posebnega pa bo zagotovo takrat, ko ji boš dodal/a svoje najljubše sestavine. Nekaj idej najdeš že na tej strani (kar malce pobrskaj 😉 ). Omlete ljubijo najrazličnejšo vrsto zelenjave, gobice, avokado, različne sire. Odlično omleto lahko prpraviš tudi z dimljenim lososom ali pršutom. Začimbe in zelišča so obvezne, saj se v teh malih sestavinah skriva široka paleta okusov. Zaradi vsega naštetega jajčka iz preprostega obroka postanejo prava gurmanska pojedina.

Tokrat so sestavine povsem brez količin. Prilagodi ji stopnji lakote ter okusu. Za omleto za eno osebo pa potrebuješ približno…

Sestavine:

  • dve do tri jajci
  • manjšo kuhano peso
  • feta sir
  • malce špinače
  • pol rdeče čebulice
  • sol in sveže mlet črni poper

Postopek:

Peso skuhaš in še toplo olupiš. Razrežeš jo na tanke rezine. Na tanke rezine narežeš tudi čebulico. To na ponvici na olju, na nizki temperaturi nežno dušiš. Med praženjem čebulo soliš. Medtem nasekljaš špinačo, v manjši skledi pa nežno razžvrkljaš jajca. Lahko jim dodaš kakšno kapljico mleka ali vode, bodo še bolj rahla.

Temperura naj ostane nizka, ko v ponev prijliješ jajčno zmes. Nekje na sredini peke, ko jajca spodaj že malce zakrknejo, na omleto razporediš peso, špinačo ter postreseš z nadrobljeno feto. Soliš in popraš.

Če imaš ponev, primerno za peko v pečici (brez lesenega ali plastičnega ročaja), omleto lahko dokončaš v vroči pečici, da se lepo zapeče še po vrhu. Če takšne ponve nimaš, jo s pokrovko za nekaj časa pokrij, da jajca na vrhu ne ostanejo tekoča.

Dodaj odgovor