Čokoladni puding iz dveh sestavin

In spet so tu. Temni in vse hladnejši večeri. Pravzaprva še popoldnevi, čeprav te pogledu skozi okno skorajda prepriča, da je ura več kot kaže v resnici. In spet je čas, ko še toliko bolj prija hrana, ki s svojo (naravno) sladkobo poboža brbončice, v čakanju na večerjo ravno prav nasiti ali pa po njej prijetno pocrklja dušo. Puding je zagotovo eden takšnih. Da pa ti ne bodo hvaležne le brbončice, pač pa tudi telo, hitro pozabi na vrečke instant čokoladnega pudinga, temveč si kremasto sladico pripravi sam/a.

In verjemi, puding, ki ti ga predstavljam danes ni prav nič zahteven. Narejen je izredno hitro, zanj pa v osnovi potrebuješ le dve sestavini (ki ju z začimbami in sladilom lahko še nadgradiš). In če je eden najbolj zdravih čokoladnih pudingov navadno pripravljen s pomočjo kremastega avokada, tale danes ni. Namesto avokada je tokrat v ospredje prišel kaki, ki ti bo v sladici všeč tudi, če sadeža sicer ne maraš.

Kakiji zagotovo niso moje najljubše sadje. Zdijo se mi veliko presladki, brez neke kisline, ki bi sladek okus vsaj malo presekala in poskrbela za nekaj več svežine. Sploh vanilijevih ne maram, pri tistih drugih, bolj mehkih vrstah, pa imam dokaj mešane občutke. Da bi jedla same -nikakor. Ne najdem drugega izraza kot to, da se mi zdijo čisto preveč ‘sluzasti’. In ker so po vrhu vsega še tako zelo sladki, jih kot take nikoli ne jem. Povsem druga zgodba je kaki, ki v receptu služi zgolj kot nek dodatek. Grški jogurt s kakijem je super, sploh če dodaš nekaj zrn granatnega jabolka. Z nekaj žlicami ohlajene kaše (na primer prosene ali ajdove) je odličen in zdrav zajtrk, sploh če čezenj posuješ nasekljano (neslano) pistacijo. Ali kakšne druge oreščke. In morda nekaj nastrgane temne čokolade 😉

Iz sladke kakijeve pulpe pa lahko pripraviš tudi odličen čokoladni puding. Točnih količin ti tokrat ne bom pisala, saj je vse odvisno od tega, kako veliki so sadeži in kako zelo sladki so. Glede na to postopoma dodajaš presni, nesladkani kakav in puding sproti poizkušaš dokler ne dosežeš primerne stopnje sladkosti. Pudingu lahko dodaš tudi malce mlete vanilije, če se ti zdi pregrenak pa nekaj malega medu, agavinega ali javorjevega sirupa.

Pudinga ni potrebno kuhati, le zmiksaš sestavine in to je vse. In čeprav je pripravljen izredno hitro (in z manj packarije kot katerikoli instant puding), pa ga je prav tako potrebno za nekaj časa postaviti na hladno. Tako se bo okus razvil, puding pa postal rahel in penast, kot nekakšen mousse.

Za eno osebo potrebuješ…

Sestavine:

  • dva zrela kakija
  • presni kakav v prahu

+ po želji, a povsem neobvezno: ščepec vanilije ali cimeta, med, javorjev ali agavin sirup

Postopek:

Kaki prerežeš in izdolbeš sredico (če imaš zares zmogljiv mešalnik pa še tega ni treba). Sadni pulpi dodaš nekaj presnega kakava ter zmiksaš v gladko kremo. Poskusiš in sladkobo prilagodiš svojemu okusu. Preložiš v kozarček in za nekaj ur postaviš v hladilnik.

Dodaj odgovor