Veganska tortica s kremo oreščkov in rdečega grozdja

Ni presna, bi pa skorajda lahko bila. Jesenska veganska tortica ali še bolje, kremna rezina, v kateri ima glavno vlogo domače rdeče grozdje. Če bi želela, da izgled konkurira okusu, bi pred rezanjem počakala na pravi trenutek, ko se krema na sobni temperaturi spremeni v svilnato in gladko strukturo. Zato prerez ni najlepši, a vsaj meni, so napol ‘zamrznjene’ kremne torte po okusu veliko boljše.

In tale krema je res nekaj posebnega. Osnova so indijski oreščki, tako kot pri večini presnih sladic, za sadni okus pa sem morala prižgati štedilnik, kjer sem na hitro pokuhala domače grozdje, nato pa ga zmiksala v gladko temno vijoličasto omako, ki je obarvala kremo in ji podarila prijeten, rahlo osvežujoč okus. Tudi barva omake ni takšna, kakršno bi ti želela prikazati. Barva je namreč fantastična. Temno vijolična in ne tako zelo rdeča, kakršno je ujelo oko mojega telefonskega fotoaparata (p.s. retuširati pa svojih jedi ne želim).

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 2-copy-1.jpeg

Toplo grozdje imam neznosno rada. Večkrat si jagode na hitro pokuham ter jih dodam raznim jutranjim kašam, obloženim kruhkom, odlično pašejo v nadev pirine jabolčne pite, pa na v pečici pečeno testo, premazano s skuto, ki spominja na neke vrste sladko slano pico. Žlica ohlajenega grozdnega džema lepo popestri lonček jogurta (kozjega, ovčjega, grškega ali kokosovega), kot vroč sadni preliv pa je odličen čez kepico sladoleda.

Starša imata pred hišo manjšo brajdo, ki je ravno dovolj velika, da nudi senco v vročih poletnih dneh in kjer se zberemo vselej, kadar je čas za peko na žaru. Letos je grozdje noro obrodilo (na srečo jo je oče z mrežo zaščitil pred ‘požrešnimi’ kosi). Gre za jedilno namizno grozdje sorte izabela, čeprav bi bila kakšna jurka v tem receptu zagotovo enako okusna. Edina pomanjkljivost so peške. Izabela jih ima precej in pred kuhanjem jih vedno odstranim. Vsako jagodo z ostrim nožkom prerežem na pol in s konico noža odstranim peške. Ni tako hudo, gre kar hitro, vselej pa to počnem na peki papirju, saj ne želim izgubiti dragocenih grozdnih sokov. Iz peki papirja jagode (in njihove sokove) preprosto pretresem v kozico, kjer se po segrevanju okusi močno okrepijo in grozdje spremenijo v pravo poslastico.

Sestavine:

za podlago…

 • 100 g mandljev
 • 85 g datljev
 • 1 žlička presnega kakava (cca 5g)
 • ščepec soli
 • malce mlete burbonske vanilije

za kremo…

 • 150 g indijskih oreščkov
 • 165 g grozdne omake
 • 50 kokosovega olja
 • 25 javorjevega sirupa (oziroma po okusu)
 • pol žličke cimeta
 • ščep kardamoma (neobvezno)

za grozdno marmelado…

 • 1 večja vejica namiznega rdečga grozdja (na primer izabela), kar je cca 200 g grozdnih jagod brez peščic

za čokoladno kremo… (količine so okvirne, kremo sproti poizkušaj in prilagajaj okusu)

 • 50 avokada
 • 50 banane
 • 20 javorjevega sirupa
 • 10 g presnega kakava
 • ščep vanilije
 • ščepec soli (zrno ali dva)
 • žlica olja
Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 4-copy-1.jpeg

Postopek:

za grozdno omako…

Grozdnim jagodam odtrani peclje. Če ima grozdje koščice, jagode z ostrim nožkom razpolovi ter jih odstrani (kako si preberi malce višje). Grozdje skupaj z morebitno odteklo tekočino stresi v manjšo kozico in na majhnem ognju kuhaj dokler ne zavre in se med kuhanjem nekoliko ne zgosti. Na tem mestu lahko z vilico odstraniš še kakšno peško, ki se je morda skrila. Nato grozdje zmiksaj v gladko omako ter ohladi.

za podlago…

Zmiksaj oreščke z narezanimi mehkimi suhimi datlji (po potrebi jih prej namoči v malo vroče vode da se zmehčajo), kakavom, ščepcem soli in vanilijo.

Primerno in dovolj visoko posodo obloži s prozorno kuhinjsko folijo ter nanjo stresi zmes za podlago. S prsti jo dobro pritisni ob dno in postavi na hladno.

za kremo…

Zmiksaj čez noč namoče in odcejene oreščke, nato dodaj začimbe, sladilo in grozdno omako. Zmiksaj v gladko kremo. Prilij utekočinjeno kokosovo olje ter ponovno zmiksaj. Kremo zlij čez podlago. S posodo večkrat udari ob dno pulta, da se krema enakomerno razporedi.

Za nekaj ur postavi v zamrzovalnik. Pred postrežbo torto postavi iz zamrzovalnika in ponudi ko bo primerno odtaljena (toliko, da jo lahko razrežeš). Takrat jo okrasi še s čokoladno kremo.

za čokoladno kremo…

Za kremo gladko zmešaj vse sestavine: avokado, banano, kakav, sladilo, vanilijo in ščepec soli. Kremo poskusi in sladkobo prilagodi okusu. Dodaj še utekočinjeno kokosovo olje, ponovno premešaj in z zmesjo napolni dresirno vrečko (ne pozabi na nastavek za krašenje peciva). Za nekaj časa kremo postavi v hladilnik, da se malce učvrsti.

Nato s kremo okrasi tortico ter vse skupaj ponudi s preostankom grozdove omake. To po želji lahko sladkaš (in po potrebi zgostiš z jedilnim škrobom) ali pa ponudiš takšno kot je – rahlo kiselkasto in prijetno osvežujočo.

Dodaj odgovor