Veganska matcha tortica brez peke

Zadnjič sem kupila mini pekaček. Čisto poceni, mislim, da je bil tam okoli dveh evrov. Že večkrat sem ga opazila, pa se zanj nekako nisem odločila. Ko pa je prišel trenutek, da pripravim nekaj sladkega, mi je bilo žal, da nimam na voljo česa manjšega. Zakaj? Ker sladice navadno delam le zase in ker imam eno zelo slabo lastnost – če mi je nekaj všeč, ne morem ostati pri enem koščku. Niti dveh 😉

Pekaček ima snemljiv obod, kar je pri pripravi kakršnih koli sladic več kot dobrodošlo. Ko je torta pripravljena, obod preprosto odpreš ter snameš. In pri tem sladice ne poškoduješ. Sicer gre tudi drugače, če na primer takšnega pekača nimaš in želiš sladico (ki jo ni potrebno peči) iz modela varno prenesti na krožnik. Kakršen koli pekač ali posodo (plastične se super obesejo), obložiš s prozorno kuhinjsko folijo – dno in stranice. Ko je sladica primerno ohlajena in strjena, jo s pomočjo folijo dvigneš in v enem kosu preložiš na želeno podlago. Večino plastičnih posod sem sicer zavrgla ter jih nadomestila z bambusovimi in steklenimi, nekaj pa jih obdržala ravno v ta namen.

Premer mojega novega pekačka je 10 cm, vendar je zmesi za torto dovolj tudi za nekaj cnetimeter večjo torto. ‘Ostanke’, ki so mi ostali seveda nisem zavrgla – z njimi sem obložila še štiri silikonske modelčke za muffine in tako lahko v sladici uživala še preden sem si končno vzela nekaj minut časa za fotografiranje te, ki jo vidiš. Sladico je bilo pač treba že prej potestirati 😉

Krema torte je lahka in zračna. Zasluga za to gre agarju – naravni, veganski želatini, ki ni nič drugega kot prah ene izmed alg. Deluje enako kot običajno želirno sredstvo, le priprava je nekoliko drugačna.

Kakava v spodnji plasti je ravno prav, da poskrbi za malce čokoladnega priokusa, ki se k matchi zelo lepo poda. Matcha pa je tista, ki tortico obarva v svežo zeleno barvo. Gre za zelo cenjen zeleni čaj v prahu, s številnimi zdravju pozitivnimi učinki. Nisem je dodala veliko, zato je v tortici sploh ni čutiti. A je tu. Za barvo, za zdravje. Za enakomerno in počasi sproščujočo poživitev, brez hitrega dviga in nenadnega padca energije. V začetku novega leta rabim(o) ravno to.

In ko bo sladica pripravljena, ohlajena in strjena? Takrat je čas, da jo malce okrasiš ter ji dodaš osebno noto. Zato, ker si zaslužiš uživati tako v sladkih kot lepih stvareh. Vrtnice so tiste, h katerimi se sama pogosto vračam. Seveda k za ta namen kupljenim, kulinaričnim popkom ekoloških, neškropljenih vrtnic. Romantičen pridih na nežno zeleni podlagi je bil sicer moja druga izbira. Sladico sem najprej hotela okrasiti z nasekljano temno čokolado ter rahlo odtaljenimi malinami, pa sem pozabila, da sem čokolado včeraj prav uspešno pospravila. Verjetno ti je jasno kam 🙂

Sestavine:

za podlago…

 • 75 g mandljev
 • 75 g datljev
 • 15 g kakava
 • ščep vanilije
 • sol
 • malo vode

za kremo…

 • 50 g indijskih oreščkov
 • 185 ml kokosovega mleka
 • 35 -45 ml agavinega sirupa (po okusu)
 • 1 čž matche (lahko manj ali več)
 • 15 ml utekočinjenega kokosovega olja
 • 5 gramov agar agarja v prahu
 • 50 ml vode

Postopek:

Za podlago v mikserju (ali sesekljalniku) oreščke zdrobi v moko. Dodaj mehke, na manjše kose narezane datlje in zmiksaj. Sestavinama nato z žlico vmešaj kakav ter dodaj še ščepec soli (res malo). Ponovno zmiksaj. Glede na to kako sočni oz suhi so datlji bo morda potrebno dodati še kakšno kapljico vode. Zmes je pripravljena, ko se med stiskom s prsti vsaj malo sprime skupaj.

Za kremo najprej speri čez noč namočene idijske oreščke in jih dobro odcedi. V čistem mešalniku jih čim gladkega zmiksaj, nato dodaj utekočinjeno kokosovo mleko (če ni, ga rahlo pogrej v kozici), sladilo ter matcha čaj. Zmiksaj. Na koncu zmesi prilij še utekočinjeno kokosovo olje in še zadnjič vključi mešalnik da dobiš gladko kremo. Poskusi. Lahko dodaš več sladila ali sladkobo oblažiš z malenkost več matche.

V kozici z ročno metlico hitro in dobro zmešaj agar z vodo. Mešanico zavri, nato pa prilij h kremi ter dobro premešaj. Vlij čez osnovo ter za nekaj ur postavi v hladilnik.

Tortica res sodi v kategorijo zdravih receptov, a to ne pomeni, da ni kalorična. Sladice, ki vsebujejo oreščke, koksovo olje in mleko, so prave energijske bombe. Ta je sicer malce lažja in ni presladka, pa vseeno… Če si trenutno na dieti, nikar ne pojej cele hkrati. Raje si kakšen košček prihrani za nadslednji dan, ali še bolje – deli jo s svojimi bližnjimi.

Dodaj odgovor