Presne čokoladno metinine kroglice

Zadnje čase sem res ves čas na ‘cukru’. Tistem zdravem in tistem malo manj zdravem. Ko pripravljam slaščice so te vedno pripravljene iz skrbno izbranih sestavin. Običajno brez glutena in laktoze ter z zdravo obliko sladkorja, ki ga tu pa tam zamenja kakšno hranljivo tekoče sladilo. Potem so tu še malo manj zdrave sladkarije. Resda kupljenih tort in peciv ne jem, sem pa velika ljubiteljica sladoleda in temnih čokolad. Čeprav niso mlečne pa ne pomeni, da v njh ni sladkorja. Ker je. In to precej, sploh če poješ več kot le košček čokolade (če to sploh komu uspe?).

Po vseh piškotih, pitah, kolačih in muffinih ter moussih in sladkih palačinkah, ki sem jih naredila (in pojedla) v zadnjem času, ter še po vseh domačih sladolednih lučkah in kupljenih sorbetih sem uspešno izpraznila še polico s čokoladami. Zelo malokrat katero kupim, saj jih večinoma kar dobim. Vsi, ki me poznajo namreč vedo, da sem najbolj zadovoljna ravno s tablico kvalitetne temne čokolade. Tako sem jih nekaj ob koncu leta dobila od sodelovk v službi, skozi celo leto pa me z njimi zalaga moj dedek. Jutri ga bom obiskala, pa ne zaradi čokolade, pač pa zato, ker praznuje rojstni dan. Kljub temu da bom tokrat jaz tista, ki bo obdarila njega, vem, da domov ne bom prišla praznih rok. A do takrat je še dolga, jaz pa sem rabila čokolado že danes. Nujno in takoj 🙂

Zato sem v mešalniku zmiksala nekaj okusnih, povsem naravnih sestavin in že nekaj minut pozneje uživala v čokoladnih grižljajčkih. Kroglicam sem dodala nekaj kulinaričnega eteričnega olja mete ter tako poskrbela za prav poseben zimski okus. Čokolada in meta sta skupaj še boljši kot vsaka zase. Kombinacija mete in kakava me je to zimo povsem zasvojila, čeprav še vedno ne maram tako zelo priljubljenih ‘after eight’ čokoladic. Z veseljem pa ta dva okusa združim v zdravih domačih posladkih, kot je odlična in rahla čokoladna krema ali pa vroča čokolada z meto, ki na splet pride prav kmalu.

Iz omenjenih sestavin lahko pripraviš cca. 12 kroglic, seveda nekoliko več če narediš res majhne in nekoliko manj, če bodo ekstra velike. Moje so ravno pravšnje – za dva grižljaja. In brez skrbi, nisem čakala da ura odbije osem, da bi si privoščila te zdrave, presne ‘after eight’ kroglice 😉

Sestavine:

  • 25 g indijskih oreščkov
  • 40 g mandljev
  • 75 g mehkih datljev*
  • 10 ml javorjevega sirupa
  • 20 g presnega kakava
  • kapljica vode**
  • 3 kapljice eteričnega olja mete***

*kupi mehke duhe datlje, ki so navadno pakirani v vakumski vrečki. Ti se zlahka povezžejo v vse kreme in presne slaščice. Če so tvoji trdi, jih za nekaj časa namoči v malo tople vode, da se zmehčajo. Pred uporabo jih odcedi, vodo pa prihrani – poznejo jo po potrebi uporabi namesto vode.

**zmesi dodaj kapljico vode, če je to res nujno potrebno. Zmes je pripravljena, ko se med prsti sprime skupaj.

***pazi! Ni vsako eterično olje primerno za uživanje. Poišči takšnega, ki ti to omogoča, saj bo tvoj svet (čokoladnih) slaščic, močno obogatil/a. 100% naravno eterično olje Solime je eno takšnih. Kupiš ga lahko v spletni trgovini Medivital.

Postopek:

V sesekljalniku zmiksaj oreščke, nato dodaj nasekljane mehke suhe dateljne. Ponovno zmiksaj, nato prilij malce sladila ter z žlico vmešaj še kakav. Zmiksaj. Po potrebi dodaj kakšno kapljico vode (ne pretiravaj!) ter 3 kapljice eteričnega olja mete. Še zadnjič vključi mešalnik. Zmes je pripravljena, ko se med prsti sprime skupaj. Del zmesi vzemi v dlan, ter v pesti močno stisni, da se sprime, nato jo med dlanmi oblikuj v kroglico.


Za kroglice torej resnično ne potrebuješ veliko sestavin. Pazi le pri izbiri kakava. Nesladkani kakavi niso vsi enaki. Prednost daj presnim in ne t.i. razmaščenim, nesladkanim kakavom, ki jih navadno najdeš na policah za peko slaščic. V vsakem primeru ti priporočam, da preden zmes stisneš v dlan, poskusiš in jo prilagodiš okusu. Takrat je še čas, da na hitro vmešaš še nekaj sladila, če se ti zdi, da ti bodo kroglice pregrenke.

Za pripravo ne potrebuješ veliko časa. V desetih minutah bodo zagotovo pripravljene, še več, morda jih takrat pol sploh ne bo več 😉

Takšna slaščica je tudi lepo novoletno darilo, sploh za vse tiste, ki običajnih sladic ne jedo. So zdrave, hranljive, ravno prav sladke. Če poznaš koga, ki bi jih bil vesel, količino pomnoži z dve in ji/mu v vrečico zavij nekaj slastnih kroglic.

Dodaj odgovor