Banoffee

Bananina pita s karamelo je zagotovo ena najbolj priljubljenih. Pri nas morda (še) ne, v tujini zagotovo. Testo, sladek karamelni premaz, banane in smetana.

Je pa tako, kot pri vseh sladicah (in drugih jedeh) nešteto različic. Tako pri testu, kot tudi pri karameli in snežno belem vrhnem sloju. Ker naj bi bila kombinacija banan, karamele in smetane preprosto božanska, sem si jo preprosto morala pripraviti tudi sama.

A seveda malce drugače. Klasika je namreč polna mlečnih izdelkov in belega sladkorja. Moja različica pa ne vsebuje ne prvega ne drugega. Priprava je hitra in enostavna, sladica pa kljub zdravim sestavinam precej sladka. Takšna kot bananino karamelna pita tudi mora biti. Zagotovo je precej drugačna od ‘originala’ (ki ga še nisem poskusila), zato se z njim ne mislim primerjati. Original je služil zgolj kot inspiracija ene najbolj opevanih sladic. Inspiracija, zavita v presni, zdravo in prav tako slastno obliko.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-7-768x1024.jpg

Hrustljava podlaga je hkrati testo brez glutena, seveda če uporabiš brezglutenske ovsene kosmiče, karamelo so namesto sladkorja zamenjali suhi datljni, mlečno kremo pa kokos. In tako si okusno kremasto sladico brez glutena in laktoze v manj kot petnajstih minutah pripraviš tudi ti. Uspešno bo zadovoljila potrebo po sladkem in ker je sladica po vrhu vsega še zdrava, si namesto enega koščka privošči kar dva.

Sladico lahko pripraviš v rekordno hitrem času, a če želiš, da je vrhnja krema gosta, kar toplo priporočam, večer pred pripravo začni odcejati kokosov jogurt. Čisto enostavno je, kako, pa nekaj vrstic nižje.

Pri veganskih sladicah smetano pogosto zamenja kokosovo smetana, kar ni nič druega kot v hladilniku ohlajena pločevinka kokosovega mleka, pri kateri uporabiš zgolj trd, zgornji del (vodo pa zavržeš ali prihraniš za smoothie). Sama imam veliko raje kot kokosovo mleko kokosov jogurt, saj se mi njegov okus zdi veliko bolj nežen in ne tako zelo ‘masten’. Zato kokosove smetane nisem stepala, sem pa jogurt pred uporabo nekaj ur odcejala, da se je fino zgostil. Kokosov jogurt je danes na voljo že skoraj v vseh trgovinah, ki jih premoreju tudi najmanjša mesteca. Navadno se prodaja v 400-gramskem lončku, kar bo za manjšo, a nasitno bananino pito ravno prav.

Če pred mlečnimi izdelki nimaš predstotkov oz. laktozo normalno prenašaš, lahko vrh okrasiš s stepeno smetano, za malce lažjo in bolj zdravo različico pa uporabiš povsem običajen grški jogurt.

Sestavine:

za testo…

 • 50 popečenih drobnih kosmičev
 • 45 brazilskih oreščkov*
 • 60 g datljev z žlico (do 10 ml) vode

za karamelo in banane…

 • 15 datljev
 • 50 riževega mleka
 •  ščepec soli
 • mlet cimet
 • prava vanilija v prahu
 • večja, zrela banana
 • nekaj kapljic limone
 • večja, zrela banana
 • nekaj kapljic limone

za kokosovo kremo in posip..

 • 400 gramski lonček kokosove kreme (oz kokosovega jogurta)
 • nekaj rezin banane
 • ostružki temne čokolade
 • ščep cvetnega prahu (neobvezno)
 • proseni napihnjenčki (neobvezno)

*uporabiš lahko tudi orehe ali katere druge oreščke. Se pa v tej sladki piti se rahlo grenki brazilski oreščki lepo obnesejo

Postopek:

predpriprava…

Nekaj ur prej (ali čez noč) odcejaj kokosov jogurt. Kako? Večje cedilo postavi na skledo ter ga obloži s čisto gazo. Vanjo prelij jogurt, ga z gazo pokrij ter obteži z manjšim krožnikom ali poljubno utežjo. Pusti da se odvečna tekočina jogurta odceja v skledo pod cedilom. Nato odstrani utež ter vrhnjo plast gaze, jogurt pa z žlico preloži v čisto skledo.

za testo…

Datlje za nekaj časa namoči v manjši količini vode, da se malce omehčajo.

Za testo v mikserju sesekljaj oreščke. Dodaj kosmiče, ki jih pred tem lahko rahlo popečeš na suhi ponvici, mehke suhe datlje ter nekaj kapljic vode, v kateri so se namakali. Zmiksaj in z zmesjo napolni majhno pravokotno posodo, obloženo s prozorno folijo. S prsti testo dobro pritisni ob podlago.

za karamelo in banane…

Zmehčane datlje zmiksaj z riževim mlekom, ščepcem soli, cimetom in vanilijo. Poskusi in prilagodi okusu. S karamelo premaži testo ter nanjo položi rezine banane, rahlo pokapljane z limoninm sokom.

za smetano in posip…

Z zgoščenim kokosovim jogurtom previdno premaži banane. Okrasi z rezinami banan in izbranimi posipi. Za nekaj časa postavi v hladilnik, nato z ostrim nožem previdno nareži na rezine in postrezi.

Dodaj odgovor