Lešnikovi linški piškoti z brusnično marmelado

Božič je! In ker v naši družini že od nekdaj velja, da se darila odpirajo na božični večer je bilo to jutri namenjeno malce daljšemu poležavanju, gurmanskemu zajtrku ter peki piškotov. Ker teh v prazničnem času pač nikoli ni dovolj.

Jaz seveda ne bi bila jaz, če ne bi pobrskala za kakšnim zdravim receptom. Piškoti, ki sem jih naredila zagotovo sodijo v to kategorijo. So (naravno) brez glutena in brez laktoze. V njih se sicer skriva jajce, tako da veganski niso, se jih boste pa zagotovo razveselili tudi tisti, ki se izogibate mok, saj jo je v piškotih zgolj za vzorec, glavno vlogo pa so tokrat prevzeli mleti lešniki.

Recept bo privlačil tudi tiste, ki ste se v celoti poslavili od belega sladkorja (kako vam je to uspelo ne vem) in se sladkate izgljučno z zdravimi sladili. Če sem povsem iskrena, tudi sama sodim v omenjeno skupino, bel sladkor namreč uživam bolj kot ne izjemoma, oziroma skoraj vedno le takrat, ko gre za čokolado. Zdravi polnovredni linški piškoti so slajeni s kokosovim sladkorjem, ki je za razliko od belega veliko bolj hranljiv, saj vsebuje kar nekaj vitaminov in/oz. mineralov. Sladkor pa sem kombinirala še z nekaj prav tako hranljivega javorjevega sirupa.

Celo marmelada, ki sem jo uporabila je brez sladkorja in kakršnih koli umetnih sladil.

Po mojem mnenju so pravi linški le tisti, ki jih med seboj zlepi temno rdeča marmelada. In rdeča marmelada je tudi najbolj božična, Sploh brusnična. Brusničan je bila dolgo časa tudi ena redkih marmelad, ki mi je bila všeč, saj ni presladka, v večini pa se skrivajo še celi plodovi. Kot takšna pa zagotovo ni primerna za piškotni nadev. V tem primeru potrebuješ čim bolj fino in gladko zmiksano marmelado. Tokrat sem končno lahko naredila linške brusnične piškote, saj sem našla ravno takšno. Povsem galdko in ravno prav goste ter lepo mazljivo brusnično marmelado. In ja, ta marmelada je povsem brez sladkorja. Slajena je zgolj z jabolčnim sokom, zgoščena pa z naravnim pektinom. In to je poleg brusnic vse, kar se skriva v njej. Vse sestavine brusnične marmelade Fior di frutta, ki sem jo mimogrede, naročila na slovenski spletni strani All natural pa so iz ekološke pridelave.

In če je v klasičnih linških piškotih kar nekaj masla, ga tu praktično ni. Ne masla, ne olja. Le naravna maščoba oreščkov.

Iz spodnjih količin lahko narediš približno 40 piškotov (število variira glede na debeline valjanja).

Si torej za sladko peko? No, pa gremo…

Sestavine:

za piškote…

  • 200 g mletih lešnikov
  • 70 g ovsene moke* (po potrebi brezglutenske)
  • 40 g polnozrnate (rjave) riževe moke
  • 25 g tapiokine moke
  • 1 čž pecilnega praška
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • 1 jajce
  • 50 g javorjevega sirupa

za nadev…

  • brusnična maremlada**

za posip…

  • mlet sladkor (ksilitol)***

*ovseno moko enostavno lahko narediš tudi sam/a. V miskerju do finega zmelji (brezglutenske) ovsene kosmiče.

**za zdrave piškoti uporabi zdrav nadev. Katerekoli temne domače marmelade, sploh tiste z manj sladkorja, so super. Moja tokratna izbira je kupljena, ekološka gladka brusnična marmelada, slajena zgolj z jabolčnim sokom.

***ksilitol oz. brezov sladkor je sladkor, ki tako po videzu kot okusu (in stopnji sladkosti) spominja na povsem navaden kuhinjski sladkor, le da je za razliko od slednjega zelo zdrav. Je brez energijske vrednosti (kalorij) in ne povzroča luknjic v zobeh – še več, uspešno se bori proti kariesu.

Postopek:

V večji skledi zmešaš vse suhe sestavine. V manjši skledici z metlico zmešaš jajce z javorjevim sirupom. Mokre sestavine vliješ med suhe in dobro premešaš. Sprva z žlico, pozneje z rokami. Testo oblikuješ v kepo. Testo ne sme biti suho, a če se ti zdi premokro lahko dodaš kakšno žlico (riževe) moke. Kepo testa zaviješ v prozorno kuhinjsko folijo in za 20-30 minut postaviš v hladilnik.

Pečico segreješ na 150 stopinj.

Testo prerežeš na pol in vsako polovico razvaljaš na cca. 2 mm debelo. Pred valjanjem z riževo moko dobro pomokaj površino, prav tako pomokaj tudi valjar.

Z modelčki izreži piškote, polovici z manjšim modelčkom izsekaj še notranjost*.

S pomočjo stranice ravnega noža jih prestavi na pekač, obložen s peki papirjem. Peci 10-14 minut. Pečene ohladi na rešetki. Piškote z ‘luknjo’ posladkaj z mletim sladkorjem (ksilitolom). Na hrbtno stran piškota brez luknje dodaj žličko marmelade, ter ga prekrij s posladkanim piškotom.

*lahko uporabiš modelčke, narejene posebno za linške piškote. Ti imajo sredinski del že vpet v večji model.

Dodaj odgovor