Metina krema z matcha čajem


Nikoli nisem bila ena tistih, ki bi redno obiskovala slaščičarne ter si popoldneve krajšala v družbi njihovih slaščic. Niti ko sem bila majhna ne. Kupljene torte, polne težkih krem, odete v pretirano sladek marcipanov plašč me niso privlačile. Tudi danes, ko se v nekaterih slaščičarnah lahko posladkaš z zares okusnimi, nekoliko lažjimi slaščicami, med katerimi lahko izbereš tudi takšne brez pretirane količine sladkorja (ali sploh brez njega), brez laktoze ali glutena. Občasno si kakšno naročim, a res redko. Pa to ne pomeni, da nisem sladkosneda!

Veliko raje jih pripravim kar sama. Četudi zanje kupim kvalitetne, ekološke in zato dražje sestavine, vse skupaj pride precej ceneje. Iz kupljenih sestavin namreč lahko pripravim večje količine sladkih dobrot, kar je sevedaše en velik plus 🙂 Pri domačih posladkih lahko sama določim kaj točno bo del njih, katere sestavine bom uporabila, kako bodo pripravljene in kako sladke bodo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-13-768x1024.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 3-13-768x1024.jpg

Vse bolj so priljubljene tudi sladice v lončkih. Tem v slaščičarni zares nikoli ne posvečam pozornosti. Verjetno tudi zato ne, ker je cena, vsaj tistih, ki so narejene iz kvalitetnih sestavin, dokaj visoka in če že, si za ta denar raje privoščim kepico ali dve sladoleda več (tega namreč obožujem!).

So pa kreme iz izbranih sestavin pravzaprav zelo okusne. Tudi domače. Zagotovo sodijo v skupino sladic, za katere ne potrebuješ veliko časa in za katere ti ni potrebno vkljapljati pečice. In za katere ne rabiš prav nobenega kuharskega znanja! Sproti jih poizkušaj in se zanesi na svoj okus. Kreme serviraj v kozarčke različnih velikosti in oblik, za posebne priložnosti pa izberi kozarce na peclju, v katerih bo krema videti še toliko bolj posebna.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-13-768x1024.jpg

Čeprav smo vajeni predvsem čokoladnih in vanilijevih krem in se ti zeleno obarvana morda zdi malce nenavadna, nenaravna ali celo neokusna, pa nič od tega ne drži. Krivca za barvo sta avokado, ki velja za enega najbolj zdravih vrst sadežev in matcha – najbolj cenjen zeleni čaj s številnimi antioksidativnimi lastnostmi. Noben od njiju pa ne prevlada, ko gre za okus.

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-13-768x1024.jpg

Meta je tista, ki se je najbolj občuti. Prijetno osvežilen okus peperminta, skupaj z zelenim odtenkom kreme, žlico snežno belega jogurta ter ščepcem rdečega prahu v več pogledih spominja na božič. S tem, da po vrhu potreseš nekaj grobo sesekljane čokolade, pa tudi ne moreš zrešiti. Kombinacija mete in čokolade je namreč odlična! In zopet – nekako božična.

Zato zključi svojo božično večerjo z okusno sladico, ki je hkrati sladka in osvežujoča in sladico, ki ti v želodcu ne bo naredila teže – še več – eterično olje mete bo pomirilo od večje količine hrane razdražen želodec in pripomoglo k boljši prebavi ter zmanjševanju napihnjenosti.

Sestavine:

 • cca 2 manjša avokada oz. vsaj 150 g izdolbenega avokada
 • 1 čž matche
 • 50 – 75 sladila (javorjev ali agavin sirup ali kombinacija obojega)
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu
 • ščepec soli
 • 2-4 kapljice eteričnega olja mete
 • 10 ml utekočinjenega kokosovega olja
 • cca 300g kokosovega jogurta

za okras…

 • žlica kokosovega jogurta
 • ščep brusničnega prahu
 • nekaj grobo sesekljane temne čokolade

Postopek:

Za kremo uporabi dobro zrele sadeže. Avokado prereži na pol ter z žlico izdolbi meso. Skupaj z ostalimi sestavinami, razen eteričnega olja, ga v mešalniku zmiksaj v gladko kremo. nato dodaj kapljico ali dve mete, premešaj in poskusi. Če ti je okus všeč lahko dodš še kakšno, vendar ne pretiravaj.

Kremo razporedi v kozarčke in po želji ohladi v hladilniku. Dodaj žlico jogurta, ščep brusničnega prahu in nekaj grobo sesekljane temne čokolade. Vse to je seveda neobvezno – za piko na i lahko dodaš tudi kaj drugega.

Ker pa je eterično olje mete precej močno, z njim ne gre pretitavati. Začni zgolj s kapljico ali dvema, kremo poskusi in po potrebi in okusu dodaj še kakšno več. Pazi! Za kulinarične dobrote ni primerno katerokoli eterično olje! 100 odstotno naravno olje Solime pa je zagotovo eno takšnih. Naročiš ga lahko na spletni strani trgovine Medivital, tam kjer sem ga tudi sama.

Dve v enem! Z miksanjem zgornjih sestavin lahko na en mah pripraviš dve sladici. Prva je ohlajena krema, kakršno vidiš na fotografijah, druga sladoled. S kremo preprosto napolni modelčke za lučke, vstavi palčko in zamrzni. Meni je krema v obliki lučk celo boljša!

Dodaj odgovor