Čokoladni (veganski) mousse

Pravzaprav ne vem ali je tole mousse, čokoladna krema ali rahel brezmlečni puding. Lahko bi bilo karkoli od tega. Točna definicija me niti ne zanima. Čokoladna krema je namreč božanska. Ni presladka, kar mi je všeč, sploh ker sem z lahkoto zmazala dva lončka hkrati. Mousse je odlična kombinacija oreščkov, presnega kakava, tekočega sladila, vanilije in kokosovega olja.

Kljub temu da ni (osladno) sladek, tudi grenak ni. In kljub temu da torej v njem ni pretirane sladkobe, da je pripravljen iz samih zelo zdravih sestavin in da dobro ohlajena ‘pena’ deluje lahko, je sladica vseeno dokaj nasitna. Sploh če si jo privoščiš po obilnem (in nikakor ne veganksem) vikend kosilu. Brez sladice pa vsaj pri meni skorajda nikoli ne gre. Tudi in hecno, ampak ravno takrat, ko se povsem sita rabim še nekaj, s čimer zaključim svoj obrok. Za začetek je to običajno kavica, oziroma cikorija z riževim mlekom, k iji sledi vrstica temne čokolade ali pa sladoled. Ni ga čez doma narejene lučke! Zjutraj, popoldan in celo ponoči 😉

Pravzaprav je tale krema ostanek sladice, ki sem jo pripravila v petek popoldan, dokončala pa v soboto. Kreme je bilo veliko preveč za čokoladno pito, hkrati pa bi jo bilo greh zavreči. Z njo sem zato napolnila dva manjša lončka (po približno 0,2 dcl). Ko sem naslednji dan za pito naredila stepeno kokosovo smetano, sem žlico le-te prihranila še za moja čokoladna lončka. Okrasila sem jih z nekaj fino sesekljane, neslane pistacije (čeprav sem prepričana, da bi se tudi slana čokoladi prav lepo podala), čez potresla nekaj zmletih ter nekaj celih granul cvetnega prahu, ki sem ga pred dnevi kupila v spletni trgovini Medivital.

Če cvetnega prahu še ne poznaš in ne uporabljaš, ti toplo svetujem, da ga vneseš v svojo prehrano. Zrnca cvetnega prahu vsebujejo idealno razmerje sestavin, ki jih telo potrebuje za svoje delovanje. Skrbi za močen imnuski sistem, uravnava delovanje hormonov ter preventivno deluje proti številnim bolezenskim tegobam. Ima ogromno vitaminov in mineralov in je prava beljakovinska bomba, kar je dobrodošla informacija predvsem za vegane oz. vse, ki jim v svoji prehrani zaradi kakršnih razlogov proteinov manjka.

Ker pa nikoli ni zares dovolj čokolade, sem čez vse skupaj prilila še nekaj svoje najljubše stopljene temne čokolade.

Tako so bili lončki prav fina predjed ‘glavni’ sladici, dvojno čokoladni piti s kokosom, granatnim jabolko in ja, za piko na i z nekaj čokolade.

Iz spodnjih količin zagotovo lahko npolniš 5 ali šest manjših lončkov, seveda če večino kreme ne uporabiš za čokoladno pito. V tem primeru bo ostanka malce manj, a dovolj, da uživaš v rahlo penasti in kremasti ter hkrati hranljivi veganski sladici.

Sestavine:

  • 200 indijskih oreškov, namočenih čez noč
  • 60 presnega kakava*
  • 120 javorjevega ali agavinega sirupa (ali kombinacija obojega)
  • ščepec soli
  • pol žličke prave burbonske vanilije v prahu
  • 200 vode
  • 125 utekočinjenega kokosovega olja

Postopek:

Namočene oreščke speri in odcedi. V mikserju (ali sesekljalniku) jih čim bolj fino zmiksaj. Nato jim dodaj sladilo, vanilijo in sol ter ponovno premiksaj. Z žlico vmešaj kakav, nato ponovno vključi mešalnik. Dodaj še vodo in zmiksaj v povsem gladko kremo. Na koncu kremi prilij maščobo in še zadnjič vkljopi mešalnik, da se le-ta enakomerno razporedi v nadev. S kremo napolni manjše kozarčke ter jih za nekaj časa postavi v hladilnik.

Okrasi po želji. Z žlico grškega ali kokosovega jogurta, stepeno kokosovo smetano, oreščki, ščepcem cvetnega prahu, nastrgano temno čokolado, suhim (na primer z brusnicami) ali svežim sadjem (maline so v kombinaciji s temno čokolado božanske).

Čeprav je takšen mousse že sam po sebi enkratna sladica in kaj več pravzaprav sploh ne potrebuješ, vseeno ne spreglej recepta, za katerega sem kremo pravzaprav ustvarila. Do skoraj veganske pite s pečeno, hrustljavo, piškotno skorjico, čokoladnim moussom, kokosovo smetano, potreseno s sočnimi zrni granatnega jabolka ter sladko, žametno temno čokolado te loči le en klik.

Čudovit steklen kozarček je iz trgovine Coincasa.

Dodaj odgovor