Cvetačni kruh

Nisem si vzela časa. Časa, da bi pripravila malo lepše ozadje in rezine kruha zložila tako, kot to počnejo food blogerji. Tudi jaz tu pa tam poskrbim za malce lepšo okolico hrane, a to je tudi vse. Ne uporabljam umetnih luči in reflektorjev, nimam fotoaparata (pač pa čisto preprost mobilni telefon) in svojih fotografij ne retuširam. Nikoli. Hrana naj bo pač takšna kakršna je. Včasih tudi ‘pogrinjka’ ne popravim. Mi časovno pač ne znese ali pa recepta sploh nimam namena objaviti na svoji spletni strani. A nekako se vedno zgodi, da v zadnjem trenutku vseeno zagrabim telefon in naredim vsaj nekaj slikic. V primeru, da bo moje novo eksperimentiranje okusno in vredno, da recept zapišem tudi tule.

Sploh danes je bil čuden dan. Mračen, deževen. Brez prave svetlobe, ki je v našem stanovanju že tako ali tako ni (in kar mi vedno, ko se lotim fotografiranja kravžlja živčke). A kruhu za to ni bilo mar. Pečen in rahlo ohlajen je čakal, da ga razrežem. Predvem pa sem čakala jaz, da ga poskusim. Čeprav totalno sita od dokaj gurmanskega kosila, sem to tudi storila. Glede na to, da ga nisem le poskusila, pač pa sem s maslom premazala kar nekaj rezin, veš, da tale hlebček nikakor ni slab. In dan je bil takoj lepši! 😉

Hlebček je tudi zelo zdrav! Zanj ne potrebuješ kvasa ali droži. Le nekaj naravno brezglutenske moke, na primer dobro, po možnosti svetlo in sveže leto ajdovo moko, jajca ter cvetačo.

Khm, kaj, cvetačo!? Ja! A brez skrbi, v kruhu se je skorajda ne čuti (tudi jaz nisem njena velika ljubiteljica), vseeno pa poskrbi za sočnost, morda mehko, zagotovo pa za dodatne vitaminčke. Kruh je rahel in mehak, ni zabit, je pa dovolj nasiten, da z nekaj rezinami lahko nadomestiš svoj obrok. Sploh če jih popestriš še z kakšnim finim namazom 😉

Sestavine:

  • 150 g sveže cvetače
  • 2 večji jajci
  • 130 g ajdove moke*
  • 10 g mletih lanenih semen
  • žlička drobno sesekljanega svežega rožmarina**
  • žlička soli
  • pol vrečke pecilnega praška
  • 25 ml vode
  • sezam za posip (neobvezno)
  • maščoba za pekač

*obožujem svetlo, sveže mleto ajdovo moko (naročim jo v trgovini Mok’ca), ki se od številnih drugih močno razlikuje. Medtem, ko pri belih mokah skorajda ni razlik, pa se pri polnovredneh močno občutijo. Sploh ajdova, ki glutena ne vsebuje, zna razočarati. No, ta me nikoli ne. Zato – priporočam!

**lahko uporabiš tudi drugo zelišče ali mešanico večih

Postopek:

Pečico segrej na 170 stopinj.

Pekač obloži s peki papirjem ter premaži s kokosovim oljem, maslom ali oljem.

V skledi zmešaj vse suhe sestavine: moko, mleta lanena semena, sol, rožmarin in pecilni prašek.

V mikserju (multipraktiku ali sesekljalniku) zmiksaj cvetove cvetače. Dodaj jajca in nekaj minut miksaj, da volumen jajc naraste. Z žlico vmešaj suhe sestavine in ponovno zmiksaj. Gosti zmesi prilij vodo in zmiksaj dokler ne dobiš enakomerno gladke zmesi.

Z njo napolni pekač, ter z njim rahlo udari ob podlago, da se zmes enakomerno razporedi. Naolji spatulo in z njo po sredini hlebčka ‘zareži’ črto. Ta ne bo vidna, bo pa poskrbela, da se bo kruh enakomerno dvignil in ne bo počil. Če želiš, kruh potresi s sezamom.

Peci slabo uro oz. dokler zaobotrebec po vbodu v testo ne ostane suh.

S pomočjo peki papirja kruh prestavi na rešetko in ohladi. Če ne moreš počakati, lahko razrežeš še rahlo toplega.

2 comments

Dodaj odgovor