Grški jogurt s sladkim bučnim pirejem

Z jogurti se sicer povsem dobro razumem, a se moje črevesje s tem ne strinja povsem. Zato jih jem zgolj občasno. Skoraj vedno izberem bodisi kozji bodisi ovčji jogurt iz trgovine s trenutno najbolj znanimi (pojočimi) reklamnimi oglasi 😉 Oba sta ekološka in oba zelo gosta, kar mi je še posebno všeč, saj redkih jogurtov pač ne maram.

Tudi tokrat sem izbrala enega od njiju, čeprav sem v receptu zapisala, da gre za grški jogurt. Grški jogurti so namreč ravno tako gosti kot ta, kar je tisto, kar je v tem receptu ključnega pomena. In zato mojemu kozjemu (oz ovčjemu) jogurtu pravim kar grški. Ti lahko izbereš tudi povsem običajni grški jogurt oz. jogurt, ki se dejansko prodaja pod tem imenom. Glavno je, da je gost in da ti je že v osnovi okusen. Če si vegan/ka poskusi s kokosovim ali mandljevim jogurtom, pri katerih pa moraš zaradi njunega specifičnega okusa, količino začimb in sladila nekoliko prilagoditi. Kako? Poskusi in poslušaj svojim brbončicam 🙂

Če so ti pečene buče všeč, ti bo tako pripravljen jogurt zagotovo tudi. Če imaš bolj kot hokaido rad/a buče maslenke, izbere te. Ali pač katerekoli druge. Ppomembna je zgolj ideja. Ideja, kako lonček ‘dolgočasnega’ jogurta spremeniš v kremast, sezonsko obarvan posladek.

Svoji zdravi sladki malici sem dodala žlico belega mandljevega masla. Belega zato, ker je maslo pripravljeno iz oluščenih mandljev. Lahko uporabiš tudi mandljevo maslo iz neolupljenih oreščkov, lahko tudi tisto, ki je že začinjeno. V tem primeru lahko dodaš nekoliko manj začimbne mešanice ali izpustiš ščep cimeta, ki sem ga dodala za piko na i.

V vsakem primeru pa bo prav pišla granola. Granola je mešanica kosmičev, oreščkov in/ali semen, olja, sladila…, ki s pečenjem v pečici postane hrustljava. Nekaj hrustljavega pa vedno prija kajne? Sploh čez skodelico gostega jogurta.

Predvsem v hladni polovici leta zelo rada uporabljam cvetni prah. Majhne ‘zlate’ granule so nabite z vitamini, minerali in beljakovinami. Če te zanima več, malce pobrskaj po spletu. Zgolj s ščepcem cvetnega prahu boš za svoje zdravje naredil/a veliko, a ne skrbi… Na končen okus ne vpliva, zato ga povsem brez problema tudi popolnoma izpustiš.

Kako pripraviš bučni pire?

Hokaido bučo prerežeš na polovico ter z jedilno žlico izdolbeš semena. Bučo postaviš na pekač, obložen s peki ppairjem in sicer tako, da je prerezan del spodaj. Pečeš dokler se ne zmehča, meso pa že rahlo karamelizira. Kako veš kdaj je pečena? Koo olupek na določenih mestih počrni, z vilico pa bučno sredico z lahkoto pretlačiš v pire. Za bolj gladkega, z žlico postrgaj meso iz lupine in ga zmiksaj v mešalniku.

Priprava začimbne mešanice:

V možnar streseš 1čž mletega cejlonskega cimeta, 1 čž mletega ingverja, 1 čž mletih klinčkov in ne več kot 1/2 čž sveže mletega muškatnega oreščka. Premešaj in uporabi.

Sestavine:

 • 150 g grškega jogurta
 • 45 g bučnega pireja
 • 1 čž začimbne mešanice
 • 10 – 15 ml javorjevega sirupa

Ter še…

 • žlica ali dve belega (ali rjavega) mandljevega masla
 • granola (ter cimet in cvetni prah) za posip

Postopek:

Jogurt zmešaj z ohlajenim bučnim pirejem, začimbami in sladilom. Poskusi ter tako sladkobo kot začinjenost prilagodi svojemu okusu.

Jogurt prelij z nekaj gostega kremastega mandljevega masla ter potresi z dodatnim ščepcem cimeta ter s svojo najljubšo granolo. Povsem enostaven in hiter recept zanjo te čaka spodaj…

Za preprosto granolo brez oreščkov in suhega sadja…

Sestavine:

 • 25 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
 • 20 g bučnih semen
 • 15 g sončničnih semen
 • 10 g kokosa
 • 5 g chia semen
 • 1/2 čž mletega cejlonskega cimeta
 • ščep sveže nastrganega muškatnega oreščka
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu
 • 10 g mandljevega masla
 • 10 ml javorjevega sirupa

Postopek:

Pečico ogrej na dobrih 150 stpinj Celzija.

V sesekljalnik stresi vse sestavine in s pulznimi vrtlajji nekajkrat premašaj da se večji koščki nekoliko razdrobijo, sestavine pa prepojijo.

Sestavine stresi na pekač, obložen s peki papirjem in peci cca. 15 minut. Granolo med peko vsaj enkrat premešaj.

Dodaj odgovor