Presna čokoladna torta brez oreščkov

Tudi brez gre. Brez oreškov, brez soje. In seveda brez belega sladkorja, kakor je za presne sladice že v navadi.

Takšne tortice bodo zagotovo veseli vsi, ki so alergični na oreščke, saj so presne sladice običajno pripravljene iz njih. Oreški so v testu, pogosto pa tudi v kremi. Tukaj jih ni. Testo je izključno iz semen. Vseeno pazi: čeprav kokos v resnici (botanično) menda ne spada med oreščke, imajo nekateri alergiki z njim vseeno lahko težave. Torej pazljivo, če sodiš mednje.

Krema iz avokada. Res ja! A se ga ne čuti. Čuti se le čokolade.

Tortica o kateri govorim je namreč zares čokoladna. Zanjo nisem uporabila pretirano sladke in jasno, da tudi ne mlečne čokolade tablice, pač pa pravi, nesladkan, presni kakav. Criollo, ker je ta najokusnejši. Če ti je temna čokoladna všeč bolj kot katerakoli druga, je ta recept ravno zate. Sploh, če obožuješ ‘domače’ sladice, takšne brez peke, zdrave in brez dolge priprave.

Sama obožujem dobro temno čokolado. Vse temne čokolade, pa četudi gre za tablico z istim odstotkom kakava, niso enake okusne. Dobra temna čokolada je narejena iz visokega deleža kakava, z (ekološkim) nerafiniranim, torej surovim sladkorjem, ki ga lahko zamenja tudi bolj zdrav kokosov, ter iz kakavove mase. Pogosto je dodan še licitin, ki vse skupaj lepo poveže skupaj. A pazi: ni nujno, da je najdražja čokolada tudi najbolj okusna. Verjento je res pripravljena iz najbolj kakovostnih in ekoloških sestavin, pa vseeno. In še: temne čokolade nikakor ne smeš enačiti z jedilno, ker to pač ni enako.

Sestavine:

za testo…

 • 60 g kokosa
 • 30 g bučnih semen
 • 30 g sončničnih semen
 • 2 čž (cca 10g) chia semen
 • 40 ml javorjevega sirupa

za kremo…

 • 200 g zrelega avokada
 • 60 g javorjevega sirupa
 • 40 g presnega kakava v prahu
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu
 • ščepec soli
 • 20 g stopljenega kokosovega olja

Postopek:

Za testo dobro zmiksaš vse sestavine. Pretresiš jih v pekač s snemljivim dnom (ali posodo, obloženo s prozorno kuhinjsko folijo, s pomočjo katere pito nato enostavno vzameš ven) in s pomočjo prstov ali dna kozarca zmes dobro pritisneš ob dno. S prsti oblikuješ nekaj milimetrov visok rob. Postaviš v hladilnik.

Za kremo najprej zmiksaš meso avokada z javorjevim sirupom in vanilijo. Nato dodaš kakav in ščepc soli (neobvezno), premešaš z žlico, nato pa ponovno zmiksaš. V kremo vliješ še stopljeno kokosovo olje in zmiksaš v gladko kremo. Poskusiš in sladkobo prilagodiš okusu. Kremo nadevaš na testo, vmes pa s posodo večkrat udariš ob površino kuhinjskega pulta, da se le-ta enakomerno razporedi. S hrbtno stranjo žlice jo poravanaš vse do robu testa.

Za nekaj ur (ali čez noč) postaviš v hladilnik.

Bogato temno čokoladno tortico za malce svežine lahko okrasiš s svežim sadjem, kot so jagode, maline, ameriške borovnice… Seveda kadar so v sezoni. Po želji lahko uporabiš zamrznjeno ali suho sadje ali pa kar prah suhih brusnic, robid ali borovnic.

Temna čokolada me je prepričala že pred leti. In od takrat naprej mlečna po mojem mnenju sploh ni prava čokolada. V tablicah se pogosto veliko bolj kot sam kakav čutita mleko in sladkor. Medtem ko mlečna nikakor ni na seznamu zdravih živil, pa s koščkom kvalitetne temne čokolade lahko poskrbiš še za svoje zdravje. akav je namreč polen antioksidantov, magnezija in drugih koristnih snovi. Zaradi intenzivnega okusa temne čokolade navadno potrebuješ tudi precej manj. Enako je z današnjo sladico. Za nekatere bo zato že majhen košček povsem dovolj (za tiste, ki smo okus temne čokolade že vzeli za svojega, pač ne 😉 ). Tvoje telo pa bo veselo prav vseh sestavin današnje sladice.

Pa še to: mnogi so še vedno prepričani, da je avokado zelenjava in ne sadež. Verjetno zato, ker ga pogosto uporabljajo (uporabljamo!) v slanih jedeh, kot so razne solate, testenine, jajčne omlete ali pa (le) obloženi kruhki z dodatkom paradižnika, korenčka ali kakšne druge zelenjave. Avokado pa je v resnici sadež, zato se v sladicah izjemno lepo poda. Tudi sama sem ga za ta namen že velikokrat uporabila. Če te zanima kako, malce pobrskaj po strani (najbolje v razdelku ‘sladki trenutki’), seveda pa vabljen/a da mi slediš tudi na FB-ju, Instagramu ali pa na Pinterestu v iskalnik vpišeš Cook, eat & smile (desno od brskalnika označiš ‘board’). Tam bo verjento še najboljši pregled vseh receptov, z enim samim klikom na sličico pa te čaka direktna povezava do celotnega recepta.

Dodaj odgovor