Kroglice za energijo

Obožujem majhne sladke zalogajčke. Takšne, ki jih lahko vzamem s seboj kamorkoli grem in ki v hipu poskrbijo za malce dodatne energije, kadarkoli jo potrebujem. Ali pač takrat, kadar bi preprosto rada prigriznila nekaj dobrega 😉

Energijske kroglice so zagotovo eden najbolj enostavnih, hkrati pa najbolj zdravih vrst sladic. Majhni sladki prigrizki, ki so namesto z moko zgoščeni z mletimi oreščki, namesto s sladkorjem pa slajeni s suhim sadjem.

Kombinacij za takšne kroglice je nešteto. Praktično si jih lahko izmisliš kar sam/a. Uporabi tiste oreščke in tisto sadje, ki ti je že tako ali tako ljubo in rezultat pač ne more biti slab. Prvi bodo poskrbeli za energijo in zdrave maščobe, suho sadje pa poleg sladkobe tudi za to, da se bodo sestavine med seboj lepo sprijele.

V ‘kuglice’ lahko dodaš še masikaj drugega, na primer različne začimbe, semena, kakav, kakšno superživilo v prahu (če ga uporabljaš), celo kolagen. Ali pa čaj. Tako kot sem ga tokrat jaz. Ne le katerikoli čaj, pač pa najbolj cenjen zeleni čaj. Čaj matcha. Pri matchi gre za fino mlete najnežnejše lističe zelenega čaja. Medtem ko običajni zeleni čaj (pa naj bo v razsulu ali filter vrečkah) v vodi le namakaš, nato pa lističe odcediš, pri matchi zaužiješ celotno rastlino. Zato je matcha tudi precej močnejše poživilo, ki pa energijo oddaja postopama in ne tako kot na primer pri kavi, kjer občutiš hiter naval energije, ki mu sledi prav tako hiter padec, po katerem se počutiš še slabše kot prej.

Matcha pa vseeno ni pretirano grenkega okusa. Najraje pijem v naravno sladkem riževem mleku. Ali mandljevim, ki se poleg tega še fino peni in z njim zares lahko pripraviš odličen ‘matcha latte’. Pri mandljevem je seveda potrebno dodati malce sladila, če seveda ne kupiš že sladkan mandljev napitek. Matcho sem že nekajkrat uporabila tudi pri pripravi različnih sladic. Če potrebuješ kakšno idejo, jo najdeš tudi tukaj, na strani, kjer se nahajaš (uporabi iskalnik na desni strani 😉 )

Poleg sladic sem nekoč že pripravljala tudi matcha kroglice in sicer v kombinaciji z neslano pistacijo. Bile so odlične, so pa sestavine, ravno zaradi ekološke pistacije, malce dražje. Tokrat sem uporabila tisto, kar imam ves čas doma. Domače orehe (in s tem mislim na orehe z drevesa, ki stoji pred hišo), suhe datlje in fige (stara zaloga, ki jo je bilo potrebno porabiti) in kokos. Tudi ta je skoraj vedno v domači shrambi in pogosto pride prav – če ne drugega že kot posip čez različne jutranje kosmiče in kaše, sicer pa za razno razne sladice.

Kakšnekoli prigrizke že naredim, vedno gredo z menoj na pot. Po trgovinah (čeprav res ne maram šopingiranja, je to včasih vseeno nujno in takooo utrujajoče, da vmesni prigrizki pridejo še kako prav), v službo, na izlet… Ker hrane ne maram pakirati v plastične vrečke ali posode, steklene pa so pretežke (poleg tega ša v torbici zavzamejo enako prostora tudi ko so že prazne), prigrizke zavijem v povoščene krpice. Ji še ne poznaš? Potem ti hitro povem zakaj gre. T.i. food wrapi so narejeni iz bombažnih krpic, ki so potpljene v zmes čebeljega voska, jojobinega olja in smrekove smole. Vsaj te moje so. Gre torej za zmes povsem naravnih in zdravju neškodljivih sestavin. V stiku s telesno toploto krpice postanejo lepo upogljive in prožne, zato vanje lahko zaviješ različne stvari. Sendviče, pecivo, kruh ali krekerje, sadje in zelenjavo, tudi tisto, ki je že prerezana na pol in jo navadno zaščitiš s prozorno ali aluminijasto folijo. Food wrapi so okolju izredno prijazni, povsem ekološki. Če za krpico pravilno skrbiš (kar nikakor ni težko), jo lahko uporabljaš tudi celo leto. Hkrati so food wrapi lično in izvirno, predvsem pa uporabno darilo. Sploh, če izbereš krpice Beezeeb, ki so narejene v Sloveniji in tako lično zapakirane ter iz blaga izredno lepih motivov.

Vse kar potrebuješ za pripravo današnjega recepta je sesekljalnik (multipraktik, mešalnik…) in seveda prave sestavine. Preden oblikuješ kroglice zmes poskusi in prilagodi svojemu okusu. Sploh kar se tiče sladkobe. Če ti je všeč sladko, brez skrbi vanje lahko iztisneš malce javorjevega ali agavinega sirupa ali pa domačega medu. Če so ti všeč začimbe, jih uporabi. Igraj se! Zmes je pripravljena, ko se po stisku med prsti zlepi skupaj. Takrat med dlani lahko vzameš nekaj zmesi, jo stisneš v pesti in ko se zlepi jo med dlanmi oblikuješ v kroglico. To nato (po želji seveda) povaljaš še v malce kokosovih kosmičev, kakava, mešanice začimb ali kakšnega drugega posipa.

Iz tokratnih sestavin lahko narediš približno 14-16 kroglic…

Sestavine:

  • 50 g orehov*
  • 50 g kokosove moke (kosmičev)
  • 50 g mehkih suhih datljev brez koščic**
  • 75 g mehkih suhih fig**
  • 15 ml agavinega sirupa
  • 1 čž matcha čaja
  • žlica kokosove moke (kosmičev) za posip

*orehe prej poskusi. Nekateri so zares grenki, morda celo žarki. Če te po oreščkih peče zgaga, jih prej na nizki temperaturi malce popeči v pečici. Takšni so tudi veliko okusnejši.

**za okusnejše kroglice, ki se lepo sprimejo skupaj, uporabi mehko suho sadje. Sploh fige so pogosto (pre)trde zato kupi tisti, ki so temne in že na dotik lepo voljne. Če so datlji pretrdi, jih lahko za nekaj minut namočiš v malce tople vode, da se omehčajo.

Postopek:

Vse sestavine zmiksaj v mikserju dokler ne dobiš gnetljive zmesi. Zmes primi v pest jo nekakjkrat stisni, da se lepo sprime, nato pa oblikuj za oreh velike kroglice. Kroglice povaljaj v kokosu.

Dodaj odgovor