Čokoladno metine presne rezine

Še ena presna sladica. Tokrat kombinacija čokolada-meta. Rahlo spominja na čokoladice after eight. Če se odločiš in v vrhjo plast dodaš več sveže mete ali pa uporabiš kakšno kapljico naravnega kulinaričnega eteričnega olja mete (več), se lahko znanim čokoladno-metinim ploščicam še bolj približaš.

After eighta nikoli nisem imela rada. Pa ne, da mi okus metine čokolade ne bi bil všeč. Nasprotno. Imela sem obdobje, ko sem redno pripravljala metin čaj, v katerega sem prilila riževo mleko, dodala malce medu ali javorjevega sirupa ter žlico presnega kakava. Noro dobro. After eight pa je vseeno ostala ena izmed čokolad, ki je nikoli nisem kupila. Vsaj zase ne. Medtem ko me je mehka bela, kremasta sredica precej motila, in je bila tudi glavni razlog, da mi after eight ni bil všeč, so čokoladne ploščice toliko bolj ljube moji mami. Ravno zato sem se odločila, da bo ena izmed sladic, ki sem jih naredila za njeno praznovanje zdrava različice njenih ljubih after eightov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 23-768x1024.jpeg

Seveda pa v njih ni niti ščepca belega sladkorja, je brez mlečnih dodatkov in kakršnih koli emulgatorjev, ki jih v ‘originalu’ verjetno kar mrgoli. Namesto vsega tega sem uporabila povsem naravne sestavine, kot so oreščki in semena, kakavovo maslo ter kokosovo olje, javorjev sirup in datlji ter presni, nesladkani kakav. Za kremo sem seveda uporabila indijske oreščke, kakor se za presni ‘cheesecake’ tudi spodobi, za osnovo pa brazilske oreščke. Zato, ker so bili dolgo časa njeni najljubši.

Presne sladice navadno pripravljam v manjših količinah, saj so dokaj nasitne. Tokrat sem sicer naredila dvojno porcijo (za degustiranje doma ter nekaj koščkov za goste), a spodnji recept bo vseeno le za 4 rezine, takšne kakršne vidiš na sliki. Zanje potrebuješ plastično posodo, ki jo obložiš s prozorno kuhinjsko folijo. Seveda le za toliko časa, da se sestavine lepo strdijo. S folijo sladico vzameš iz posodice ter razrežeš na poljubno velike kose. Če bo posoda večje dimenzije, po sladica nekoliko nižja, če pa uporabiš posodo premera 11×11 cm, tako kot jaz, potem lahko pričakuješ rezine, višine cca. 4 centimetrov. Sladico lahko narežeš na 8 kock ali 4 daljše pravokotne rezine. Čisto po želji.

Sestavine:

za podlago…

 • 60 g brazilskih oreškov (lahko tudi kakšnih drugih)
 • 35 g bučničnih semen
 • 10 g sončničnih semen
 • 1 JŽ (cca. 7 g) presnega kakava v prahu
 • ščepec soli
 • 85 g mehkih suhih izkoščičenih datljev*
 • 1 čž stopljenega kokosovega olja
 • 1čž (oz po potrebi) vode

za čokoladno plast…

 • 60 g čez noč namočenih indijskih oreščkov
 • 15 ml javorjevega sirupa
 • 60 ml mandljevega mleka (ali riževega)
 • 15 g presnega criollo kakava v prahu**
 • 30 ml stopljenega kakavovega masla***

za metino plast…

 • 60 g čez noč namočenih indijskih oreščkov
 • 30 ml javorjevega sirupa
 • vsaj 10 g lističev sveže mete****
 • kapljica eteričnega olja poprove mete (po želji, sicer malce ves sveže mete)
 • sok 1/4 limone
 • 30 ml mandljevega mleka (ali riževega)
 • 30 ml stopljenega kokosovega olja

*če se ti zdi, da datlji niso dovolj mehki in sočni, jih pred uporabo za nekaj časa namoči v majhni količini tople vode, da se zmehčajo

**criollo kakav je moj najljubši. Njegov okus je nežen in pol manj grenek kot večina ostalih presnih kakavov. Če je tvoj kakav precej grenek ga uporabi manj ali pa dodaj več sladila.

***v čokoladno plast sem tokrat dodala kakavovo (ne kokosovo!) maslo, ki čokoladni okus še bolj poudari. Če ga nimaš, ga lahko brez problema nadomestiš z enako količino kokosovega olja

****meto pred uporabo poskusi. Obstaja namreč več vrst mete. Osebno mi spermint ni všeč, zato uporabljam meto z domačega vrta. točne vrste ne vem, zdi se mi, da je pepermint (poprova). Obstaja pa tudi čokoladna meta. V zmes je sicer nisem dala, z nekaj lističi pa sem na koncu sladico dekorirala. Okus čokoladne mete je tukaj kot na mestu. Svojo sem kupila na kmetiji Avšič, zato sem prepričana, da ni škropljena.

Postopek:

za podlago…

V sesekljalniku oreščke drobno sesekljaj, dodaj sol, kakav, javor ter drobno narezane mehke suhe dateljne. Ponovno zmiksaj. Vlij olje ter še enkrat vključi aparat, da se sestavine nekoliko sprimejo skupaj (zmes med prsti stisni skupaj da vidiš, če je pripravljena, če ni, vmešaj še kakšno kapljico vode). Z zmesjo napolni posodico, obloženo s prozorno kuhinjsko folijo. Zmes dobro pritisni ob dno. Pomagaš si lahko s prsti ali dnom manjšega kozarca. Postavi v hladilnik in pripravi nadev.

za čokoladno plast…

Namočene oreščke speri pod tekočo vodo ter jih odcedi. Vrzi jih v (očiščen!) mešalnik ter nekoliko zmiksaj. Nato dodaj sirup, mleko in kakav ter zmiksaj v gladko zmes. Na koncu prilij še nad soparo stopljeno kakavovo maslo, še enkrat premešaj, nato pa kremo vlij v modelček. Za pol ure postavi v zamrzovalnik, da se čim hitreje strdi. Medtem pripravi drugo plast nadeva.

za metino plast…

V očiščen mešalnik vrzi predhodno namočene, nato pa splaknjene ter odcejene indijske oreščke. Zmiksaj. Dodaj sirup, mleko, limono, na manjše koščke natrgano svežo meto ter po želji še kakšno kapljico eteričnega olja. Zmiksaj. Prilij stopljeno kokosovo olje ponovno zmiksaj, nato pa kremo vlij na čokoladno plast. Tortico postavi v hladilnik za nekaj ur, še bolje čez noč, da se krema utrdi. Nato jo z ostrim ravnim nožem razreži na poljubno velike kose. Kose hrani v hladilniku.

Pri uporabi eteričnega olja bodi pazljiv/a. Resnično uporabi samo kvalietnto, kulinarično olje in sicer v majhnih količinah. Olje seveda ni obvezno, kot sem zapisala zgoraj – lahko uporabiš tudi več sveže mete (prej jo obvezno poskusi, da bo njen okus res tisti pravi).

Želiš, da je metina plast malce bolj zelena? V tem primeru dodaj čisto malo matche (zelenega čaja) ali spiruline v prahu, če seveda kaj od tega imaš. Pretiravati pa nikakor ni treba, sicer okus ne bo več tisti pravi.

Dodaj odgovor