Jogurtovi kozarčki z jagodami in hrustljavo ajdo

Tole je zagotovo eden najbolj enostavnih receptov. A nič zato. Tako ali tako pravijo, da so najboljše, najbolj preproste stvari. No, da ne bo preveč prerposto sem namesto kupljene uporabila doma pripravljeo granolo. Ki pravzaprav ni granola, kakršno poznaš, bolj kot to, gre za hrustljavo popečeno ajdo. Skupaj s semeni, kokosom in čisto malo sladila. Pa tudi brez njega bi šlo. Če raje posežeš po kupljeni, bo tudi s takšno tole naravnost odlično. Pazi le, da kupiš tako, kjer sladkor ni na prvem mestu (verjemi, takšnih je veliko).

Kar te majhne sladke jagodne kozarčke dela posebne, je kolagen. Ja tudi sama sem ‘podlegla’ uporabi tega čudežnega praška. A brez skrbi, pred tem sem se o njem dobro pozanimala, izbrala pa tistega, za katerega sem še danes (po že nekajletni uporabi, z sicer vmesnimi pavzami) prepričana, da je resnično tisti pravi. Ne bom razlagala zakaj, recimo le, da je narejen iz izključno najboljših sestavin ter na način, ki ga telo dejansko lahko absorbira. Seveda je brez umetnih dodatkov, barvil, oječevalcev okusa… Pa vseeeno je tako zelo dobrega okusa, da komaj čakam, da vase tako ali drugače spravim dozo za telo tako pomembnih gradnikov.

Reklama gor ali dol, misli si kar želiš… Večkrat omenim kje kakšno stvar kupim, kaj uporabljam, kje jo lahko dobiš tudi ti. Pa ne zato, da bi delala reklamo samim produktom ali sestavinam, pač pa zato, ker s teboj želim deliti vse tisto dobro, kar najdem in preizkusim tudi sama. Kolagen je že eden takšnih. Moj je od znamke Novelius medical hidrokolagen (že ime pove da gre za morskega in ne živalskega), ki ga podpirajo tudi številni dermatologi. Pustimo to, za kaj in kje vse ti lahko koristi, ampak se tokrat posvetimo okusu, velja? 😉 Mene nekoliko spominja na cedevito 🙂 Limonino pomarančnega okusa. Osvežilen in čeprav je odličen že v kozarcu vode, ga sama še raje dodajam v tople napitke. Na primer v matcha ali kurcuma latte (ki ju pripravim z rastlinskim napitkom) ali v svojo žitno kavico. Nekako mu ‘uspe’ moje že tako najljubše napitke dvigniti na višjo raven. In takšne ‘kavice’ so že skoraj kot prava mala sladica. Poskusi!

Kolagen pa lahko vmešaš tudi v razne sladice. Nekoč sem ga že dodala sladki in zdravi pistacijini piti, večkrat pa vrečko stresem tudi topli jutranjo skledo kosmičev, sladke ajde ali prosene kaše, ki jima dodam še kup drugih okusnih reči. Navadno različno sadje in hrustljave oreščke, če že drugega ne.

Kolagen lahko vmešaš tudi v jogurt. Pa naj bo čisto navaden, gost kremast grški jogurt, če pa mlečnih stvari spoh ne ješ, pa ti priporočam, da ga poskusiš s koksovim jogurtom. Sama ga občasno kupim, a v njem nekako pogrešam tisto svežino, ki je sicer značilna za živalske jogurte. Z omenjenim hidrokolagenom se to v trenutku spremeni, kakršen koli jogurt pa s tem dodatkom seveda postane za zdravje še veliko boljši.

Za tokratni posladek (ki bi bil lahko tudi lahek zajtrk ali okusen vmensi obrok) sem uporabila ovčji grški jogurt. Zmiksala sem ga s svežimi, domačimi ekološkimi jagodami, ki sem jih kupila na kmetiji Avšič, saj jih na domačem vrtu še ni. Del jogurta sem torej zmiksala z nekaj sočnimi svežimi jagodami ter dodala čisto malce tekočega sladila (to je lahko med, javorjev ali agavin sirup… kar imaš pri roki). Preostal jogurt sem nato ročno zmešala v jagodno zmes, da bi lažje ohranila njegovo gostoto. Na koncu sem vmešala še hidrokolagen, zato ker ga že nekaj časa nisem ‘spila’ in zato, ker sem vedela, da bo z njm vse še bolj okusno 😉

In če me vsaj malce poznaš veš, da svoj obrok težko zaključim brez nečesa hrustljavega. Tokrat s preprosto ajdovo granolo, tako fino hrustljavo in zdravo. Brez gluetna, oreškov in suhega sadja je. V jogurt sem jo dodala kar nekaj, a je hitro potonila (očitno jogurt vseeno ni bil tako zelo gost), pa nič zato. Tako ali tako jo lahko doziraš čisto po svoje. Več, manj, kakor želiš in kakor ti je ljubo.

Za piko na i paše še nekaj koščkov celih, nepasiranih jagod, pa žlica jogurta in posip. Če brez čokolade ne moreš, izvoli. Kakav ali fino nastrgana čokolada bosta krasen dodatek. Pri meni je bila tokrat matcha, čisto malo, a ravno prav za pozno popoldanski posladek.

Sledi recept za ajdove ‘kokice’, kot jim pravim jaz. Vse ostalo je že tako ali tako opisano v zgornjih vrsticah.

Potrebuješ:

  • 75 g ajdove kaše*
  • 20 g bučnih semen
  • 25 g fino naribanega kokosa (ti. kokosove moke)
  • poljubna količina cimeta
  • ščepec soli
  • 1 žlica stopljenega kokosovega olja
  • sladilo po izbiri, v količini po izbiri**

*obvezno uporabi zeleno, nepraženo ajdovo kašo

**če uporabiš sladilo se bo granola sprijela skupaj ter bo seveda boj sladka. Tudi popolnoma brez je okusna, sploh če jo dodaš kot piko na i že tako sladkim jedem. Bo pa ajda brez tega blj spominjala na hrustljave kokice kot na tipično granolo

Postopek:

Ajdo za nekaj ur namočiš, nato odliješ vodo, spereš in čim bolj osušiš. Premešaš z vsemi ostalimi sestavinami, enakomerno razporediš po pekaču, obloženem s peki paprijem ter na 120 stopinjah pečeš skorajda eno uro, oziroma dokler ni fino hrustljava. Vmes večkrat premešeš. Ohladiš.

Uporabiš v sladicah ali kot posip po jutranjih kašicah – takšnih ali drugačnih. Če seveda tako kot jaz, brez hrustanja preprosto ne moreš 😉

Dodaj odgovor