Ajda s kosmiči, začinjenimi jabolki in suhimi figami

Čežana, začinjena s toplimi zimskimi začimbami in premešana s suhimi brusnicami in vnaprej kuhano proseno kašo je eden mojih najljubših zimskih zajtrkov. To, o čemer pišem danes, je pravzaprav nekaj dokaj podobnega, le da še veliko boljšega.

Kombinacija ajde in kosmičev ter jabolk in suhih fig je odlična. Začimbe tudi tokrat dajo tisto piko na i, brez katere vse skupaj ne bi bilo pol toliko okusno. Enako naredi tudi med, domač, slovenski. Mešanica je odlična vroča in verjemi tudi hladna je odlična. V zadnjem hipu prelita s hladnim mandljevim mlekom je božanska malica sredi dopoldneva.

Sadna kaša je kot neke vrste sladica. Seveda zelo zdrava sladica. A zato nič manj slajša. Čeprav je javorjev sirup eno mojih najljubših sladil, pa z veseljem posežem tudi po medu, seveda našem domačem, slovenskem medu. Tokrat cvetličnemu, čeprav sta mi osebno skoraj ljubša temen gozdni in svetel akacijev med. Ne glede na to, katerega izbereš, ga vedno serviram z leseno žlico ali še bolje- posebno leseno paličico, namenjeno ravno doziranju medu. Kovina v medu namreč uniči precej njegovih snovi, naraven material, kakršen je les, pa mu ne stori ničesar žalega. Leseno paličico lahko kupiš samo ali pa skupaj s priročnim lončkom, namenjenim prav hranjenju medu. ker ne maram preživih, prepisanih in preveč porisanih kuhinjskih dodatkov, sem v trgovini 1001 dar izbrala nedolžno svetel keramičen lonček iz kolekcije In the forst z reliefnim potiskom. Lahko ga vidiš tudi na fotografijah ob sladki kaši, polni domačih okusov.

Zanjo potrebuješ le nekaj sestavin in ne prav veliko časa. Lahko si jo privoščiš takoj ali pa preložiš v steklen kozarček, ohladiš, kozarec zapreš in do naslednjega dneva postaviš v hladilnik. Tik pred serviranjem priliješ mandljevo mleko in okusna malica je na mizi.

Sestavine:

 • 50 g ajdove kaše*
 • 45 g velikih ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
 • 1 manjše (cca. 100 g) jabolko
 • 2 mehkih suhi figi (cca. 45 g)**
 • 150 ml vode
 • 1 čž mletega cimeta
 • 1/2 čž mletega ingverja
 • nekaj (cca. 6-8) lešnikov
 • med (po okusu)
 • mandljevo mleko (po okusu)
 • ščepec soli (najbolje solnega cveta)

*v svojih receptih uporabljam le surovo, zelenkasto ajdo in ne rjave, pražene ajdove kaše. Razlika ni vidna le v barvi žita, ampka tudi (in predvsem) v okusu.

**mehke suhe fige so nekaj povsem drugega od tistih trdih sivih fig. Navadno jih prodajajo v neprodušno zaprti vrečki. Na tržišču je vse več znamk, ki ponujajo odlične suhe in mehke temne fige.

Postopek:

V ločeni skledici čez noč namočiš ajdo in kosmiče.

Lešnike streseš na peki papir, ter jih v vnaprej ogreti pečici na 200 stsopinjaš pečeš približno 10 minut oziroma dokler kožica ne začne odstopati. S prsti jo posmukaš z lešnikov in oreščke grobo nasekljaš.

Ajdo preko cedila dobro spereš ter streseš v kozico. Dodaš na kockice narezano jabolko, grobo sesekljane fige ter ščepec soli. Priliješ približno 150 ml vode. Zavreš, nato znižaš temperaturo in nežno kuhljaš slabih 10 minut. Dodaš odcejene kosmiče, cimet in ingver in vse skupaj kuhaš še pet minutk. Začiniš s ščepcem soli. Rahlo(ali povsem) ohladiš, potreseš z grobo sesekljanimi lešniki ter priliješ med in mandljevo mleko.

Dodaj odgovor