Brokolijev pesto z brazilskimi oreščki

Pesto ni le s pinjolami, česnom in sirom zmiksana bazilika. Pesto je dodatek, ki ga lahko narediš iz najrazličnejših sestavin. Tudi sama ga.

Večinoma so pesti sicer pripravljeni iz surovih zelišč, ki jih tudi sama z veseljem uporabljam, a seveda ni nujno da je tako. Tokratni je brokolijev in ker uživanje surovega brokolija ni najboljša izbira, sem ga prej na hitro blanširala, ravno toliko da se je zmehčal in povezal v okusno gosto omako.

No omaka to vseeno ni, saj je za kaj takega veliko pregosta. Je neke vrste zelenjavna krema, namaz ali pač preprosto – pesto. Namesto pinjol so tokrat v središču pozornosti hranljivi brazilski oreščki in da je resnično hranljiv, so bili ti pred miksanjem skupaj z nekaj kapljicami limone namočeni v vodi. Tako so postali lažje prebavljivi, hranila v njih pa dejansko dostopna. Ker so namočeni tudi mehkejši se lažje in lepše miksajo.

Pesto lahko pripraviš po svoji želji, vsaj kar se tiče slanosti, kislosti in količine česna. Končen rezultat je torej odvisen od tvojega lastnega okusa. Nekateri pač potrebujejo več soli, morda imajo v hladilniku manj kisle limone (kislost limon se res lahko močno razlikuje), ne marajo česna ali pa ga, nasprotno, naravnost obožujejo. Tudi gostota je odvisna od tebe, tvoje želje oziroma namena uporabe pesta. Za nekatere jedi, kot so na primer testenine, potrebuješ redkejšega, kot namaz na popečene kruhke pa ne preredkega in ne pregostega. Za ‘kremno posteljico’ različnih kaš morda malce gostejšega. Pri količini olja in limone torej imej v mislih tudi, kje bo pesto uporabljen.

Je pa brokolijev pesto izredno uporaben. Vesele ga bodo testenine, v pečici pečena zelenjava, krekerji in popečeni kruhki, celo solate.

Sama sem ga servirala na z limoni in oljčnim oljem pokapljani sveže kuhani rdeči pesi, seveda z nekaj dodatne soli in popra. Hkrati sem pripravila še hitro ajdovo rižoto z gobicami, rdečo čebulico in ker špinače ni bilo pri roki, tokrat z malce listnatega ohrovta.

Če brez sira res ne moreš, ga seveda lahko dodaš pestu. Malce parmezana bo odlična izbira. Lahko pa pesto tokrat ostane veganski, kaše, rižote, testenien ali solate pa na koncu posuješ z nekaj nadrobljene fete.

Sestavine

  • 100 g brokolijevih cvetov
  • 20 g predhodno namočenih brazilskim oreškov
  • 60 ml oljčnega olja
  • lupinica in sok polovice limone
  • sol
  • strok česna

Postopek:

Brokolijeve cvetke na hitro blanširaš v vreli vodi. Odcediš.

Namočene oreščke odcediš in spereš pod tekočo vodo. Grobo jih nasekljaš ter skupaj s česnom in soljo vžeš v mešalnik ter zmiksaš.

Dodaš brokoli, limonino lupinico in limonin sok ter na hitro pulziraš. Med miksanjem počasi in postopoma dolivaš olje ter vse skupaj zmiksaš v pesto. Poskusiš in začiniš po svojem okusu.

Če ti je kvaliteta jedi pomembna, izberi sestavine ekološkega izvora. Brokoli je ena izmed zelenjav, ki jo kar precej škropijo. Pri oreščkih velja enako – ekološki so vedno boljši od s pesticidi polnih jedrc. Ekološke brazilske oreščke je morda malce težje dobiti, a v za to specializiranih trgovinah, akkršna je na priemr ekološka trgovina Kalček, to ne bo težko.

Dodaj odgovor