Jogurtovo medena zloženka s proseno kašo in rožnato grenivko

Grenivk nisem jedla že nekaj let. Zadnjič pa sem se vanje skorajda spotaknila, saj so bile v bližnji trgovini v akciji. Velik zaboj ugodnih agrumov me je prepričal, da morda pa le kakšno kupim. Pa sem jo. Eno samo, rožnato grenivko.

Po sladkem zajtrku – kosmičih z banano, cimetom in kakavom, bučnimi in sončničnimi semeni ter praženimi lešniki, sem si iztisnila še grenivkin sok. Pričakovala sem, da bo sok grenek in prekril sladkobo zajtrka, pa sploh ni bil. Rožnata grenivka je bile prav prijetnega okuaa. Navadno sadnih sokov ne pijem, kupljenih sploh ne, pa tudi za ‘stikanje’ agrumov sem prelena. A kozarec grenivkinega soka, mi je tisto jutro tako zelo prijal, da sem jih naslednji dan takoj kupila še nekaj.

Da bi jedla krhlje grenivke, tako kot na primer pomarančne, mi nekako ni najbolj ‘dišalo’. Zato sem si raje naredila malico, kjer sem grenivke združila še z nekaj sestavinami. In nastali so simpatično ljubki z dobrotami polnjeni kozarčki.

Za zloženko sem uporabila sestavine, ki so bile v tistem trenutku tako rekoč pri roki. V hladilniku je bilo nekaj že kuhane prosene kaše, nekje v ozadju pa se je skrival še lonček kokosovega jogurta (oziroma kokosove kreme ali deserta, kakor je navadno zapisano na embalaži). Kupila sem ga zadnjič, v Kalčku. Z lahkoto bi uporabila tudi grški tip jogurta ali pa kozji ali ovčji jogurt, ki jih navadno kupim v Hoferju, saj sta tam daleč najboljša- gosta in kremasta. Mlečni izdelki mi poleti bolj prijajo kot v tem času, a kremasta struktura jogurta je v kombinaciji s kosmiči ali bananami nekaj najbolj okusnega, ne glede na letni čas. Namesto mlečnega sem se zato tokrat odločila kar za vegi različico 😉 Ti uporabi tisti jogurt, ki je najbolj všeč tebi in s končnim rezultatom boš zagotovo zadovoljen oz. zadovoljna.

Čeprav rožnate grenivke res niso tako grenke (vsaj meni se zdi tako), poleg tega pa grenijo še manj, če krhlje izrežeš tako, da na njih ni več tiste prozorno-bele membrane, sem vseeno dodala nekaj medu. In z njim zagotovo nisem zgrešila. Verjetno tudi zato, ker tudi prosena kaša ni ravno sladkega okusa in je bilo nekaj sladila skorajda obveznega.

V Kalčku sem zadnjič vzela še napihnjenčke – kakor pravim ekspandiranim žitom, ki so danes na voljo že skoraj povsod. ‘Napihnjen’ riž (tisti, ki ga uporabijo tudi pri pripravi Bali čokolade 😉 ), pa proso, ajda, amarant in kvinoja. Vse se že dobi! Amarant kdaj pa kdaj še kupim, kaj dugega ne. Sem se pa tokrat odločila, da poiskusim s kvinojo. Malce večja, pa še vedno drobna zrnca so lep dodatek kremastemu jogurtu. Tako kot tudi kokosov čips- ki je še veliko boljši če ga na ponvici malce popečeš – tako postane bolj hrustljav pa tudi okusnejši.

Zloženko lahko narediš čisto po svojem okusu in v hipu pripraviš okusno in zdravo malico. Uporabi jogurt ter ga začini po svojem okusu – s cimetom, vanilijo… Dodaj kosmiče, ki se bodo v jogurtu lepo omehčali, pa različno sadje (gozdni sadeži in banane so top!), semena, oreščke, koščke čokolade… na vrhu pa nekaj hrustljavega (doma pečene granole so super izbira!).

Predlagam, da za pripravo uporabiš večje količine sesatavin, jih zložiš v več kozarčkov in tako poskrbiš za več malic hkrati. V tem primeru je fino, da uporabiš takšne kozarčke, ki imajo tudi pokrovčke. Tako jih lahko zapreš in prepričiš, da bi se, na primer jogurt, pokvaril. In dobro zaprt kozarček lahko zjutraj samo pograbiš iz hladilnika in neseš s seboj – kamorkoli pač greš 😉

Zloženke so torej resnično priložnost za igranje s sestavinami. Moje tokratne so dokaj preproste in ni jih veliko. Kremasta, sočna in hkrati sladka zloženka pa je tudi brez laktoze, glutena, oreščkov in semen ter brez belega sladkorja. Če si morda na katero izmed teh sestavin občutljiv/a.

Recept je za dva kozarčka.

Sestavine:

  • 2 rožnati grenivki
  • 250 g kokosovega jogurta
  • nekaj žlic vnaprej kuhane in ohlajene prosene kaše
  • nekaj žličk napihnjencev, npr. kvinojinih
  • 4 žlice medu
  • pest kokosovega čipsa

Postopek:

Grenivko olupiš tako, da ji odrežeš spodnji in zgornji del in jo lahko ravno postaviš na rezalno desko. Nato z ostrim nožem režeš navpično tako, da odstraniš tudi belo kožico. Grenivko primeš v roke in z ostrim nožem iz posameznih segmentov režeš krhlje.

Na suhi ponvi na nizki temperaturi popražiš kokosov čips (če seveda ne kupiš že praženega).

V kozarček izmenično nalagaš plasti jogurta, grenivke, kaše, medu in kokosa ter ponavljaš dokler ne porabiš vseh sestavin.

Dodaj odgovor