Marelične rezine

Januarja se vse vrti okoli diet, v prvi vrsti pa odpovedovanju sladic. Takšnih novoletnih zaobljub se sicer nekateri lahko uspešno držijo, jaz ne. Če se kljub želji in trudu vseeno tudi ti vsako leto slej ko prej znajdeš v tisti drugi skupini, ne obupaj. Raje skleni kompromis. Sladkarijam se ne odreči, poskrbi pa, da bodo te zdrave in hranljive.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-1-768x1024.jpeg

Vsi vsaj tu pa tam potrebujemo nekaj sladkega. Nekateri vsak dan, drugi le občasno. Sama zagotovo sodim med tiste prve. Sploh si ne predstavljam, da bi dan minil brez vsaj malo sladkorja. A tistega zdravega sladkorja. Moje sladkarije so namreč večinoma sestavljene iz sladkega svežega in suhega sadja ter veliko bolj zdravih sladil od navadnega belega sladkorja. Tega še največkrat zamenja javorjev sirup, občasno tudi med. Med kristalnimi sladkorji občasno posežem po kokosovem pa tudi po brezovem sladkorju oz. ksilitolu. Navaden ‘cuker’ jem le v kupljenih čokoladnih tablicah (košček čokolade pa je sicer res skorajda dnevno na meniju). Ker so mi všeč temne, se tolažim, da je tam sladkorja tako ali tako precej manj kot v mlečnih čokoladah 😉

Ni trgovine, ki ne bi imela svoje linije bio živil – svežih in že pripravljenih. Energijske in sadne tablice pri tem niso izjema. Res, prav vse prodajalne jih že imajo in po večini so tablice tudi ekološke. Nekatere so zaradi oreščkov trše in bolj hrustljave, druge pa zaradi pretežno sadnega deleža, mehkejše. In čeprav so pripravljene iz ekološko pridelanih sestavin in načeloma ne presegajo dobrega evra, je še vedno bolje in ceneje da jih narediš kar sam(a). Najbolje pri vsem tem je, da lahko poljubno izbiraš sestavine ter kombinacije in tako okus prilagajaš svojim željam. Lahko se igraš in vsakič pripraviš drugačne. Ker je priprava hitra in enostavna jih lahko narediš kadarkoli, tudi sredi noči, če te, tako kot mene, kdaj pa kdaj daje nesprečnost.

Tudi tele moje so nastale praktično sredi noči. V tako zelo zgodnjih jutranjih urah, da sem prepričana, da večina takrat še sladko spi. No jaz ne. Jaz že zjutraj ustvarjam v kuhinji 🙂 Danes nisem spala in zato krivim luno. Sem pa zato pripravila enostavne in zelo okusne sadne rezine, za katere sem potrebovala le nekaj sestavin. Po miksanju sem jim za pol ure postavila v hladilnik, da se je nekaj kokosovega olja, ki sem ga dodala v zmes dodobra strdilo, medtem pospravila po kuhinji, nato pa že uživala v sladki dobroti. In to še pred zajtrkom. Nisem želela pretiravati, zato sem naredila le 4. Dve za danes, dve za jutri – ponedeljki namreč vedno potrebujejo malce dodatne energije in takšen sladki sadni in zdravi prigrizek bo tekom delovnega dopoldneva prišel še kako prav!

Vse sestavine sem kupila včeraj, v ljubljanskem Kalčku. Kokos, suhe marelice, kosmiče, proseno kašo, kokosovo olje… Takrat še nisem vedela, kar točno bom naredila z njimi, vedela sem le, da so mi všeč in bodo tako ali drugače kmalu pristale v mojem želodčku. No, in že čez nekaj ur sem vse združila v eno samo zdravo dobroto.

Sadne rezine ne vsebujejo sladkorja, dovolj sladke so že suhe marelice. Pomembno pa je, da izbereš mehko suho sadje in takšno, ki ni žveplano. Pri marelicah to najlažje opaziš. Živahno, svetlo oranžni suhi sadeži so daleč od zdrave izbire. Svojo barvo so ohranili ravno zaradi škodljivega dodatka. Ekološke, naravno sušene, mehke suhe marelice so izjemno temne barve, skoraj takšne kot dateljni, morda zato na pogled malce manj privlačne, a toliko bolj okusne in veliko veliko bolj zdrave.

Iz spodnjih količin lahko pripraviš (zgolj) 4 sadne rezine. Če jih želiš narediti več, sestavine enakomerno povečaj.

Sestavine:

  • 30 g prosene kaše
  • 45 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
  • 120 g mehkih suhih marelic
  • 15 g kokosovih kosmičev (‘kokosove moke’)
  • 1 JŽ utekočinjenega kokosovega olja

Postopek:

Pečico segrej na 175 stopinj. Pekač obloži s peki papirjem, na njem v eni plasti razporedi proso ter peci približno 15-20 minut, oziroma dokler se ne obarva rahlo rumeno-zlato. Vmes zrna najmanj dvakrat premešaj. Žito stresi v skodelico, kjer se bo hitro ohladilo.

V mikserček stresi proso ter kosmiče in miksaj dokler se žiti ne razdrobita. Dodaj grobo narezane marelice, kokos in kokosovo olje ter ponovno zmiksaj.

Poljubno veliko pravokotno posodico (odvisno od količine sestavin) obloži s peki papirjem.* Nanj stresi zmes ter jo s prsti potlači ob podlago ter rob posodice. Za pol ure postavi v hladilnik, da se olje nekoliko utrdi. S pomočjo robov peki papirje oblikovano zmes vzemi iz posode ter jo z ostrim nožem nareži na poljubno velike rezine. Po želji vsako zavij v peki papir ali alu folijo ter hrani v hladilniku.

*seveda lahko rezine oblikuješ tudi brez pomoči posodice in sicer zgolj med dvema kosoma peki papirja, a posodica pomaga pri lepši in bolj enakomerni obliki oz. lažjem oblikovanju

Dodaj odgovor