Rulada iz mletih bučnic s čokoladno avokadovo kremo

Se ti je že kdaj zgodilo, da so se na dan, ko ni odprte prav nobene trgovine (kar je danes le v prazničnih dneh), napovedali obiski, domača zaloga sladkarij pa se je (ravno zaradi praznikov) popolnoma izpraznila? Ja? Pri meni se je to zgodilo ravno včeraj.

2. januar na srečo še vedno ostaja dan, ko ni treba v službo. In čeprav nisem imela nobene potrebe po takojšnjem poprazničnem nakupovanju živil, pa sem bila vseeno malce v zadregi. Sploh, ker sem vedela da obiski sicer z veseljem uživajo v sladkih, doma pripravljenih dobrotah, vseeno pa prisegajo na zdravo sladkanje (podobno kot tudi jaz), vendar z nekaj omejitvami. Jedi ne smejo vsebovati ne laktoze in ne glutena.

Ker se mi je s priprav rahlo mudilo, sem se odločila za dokaj hitro pripravljeno rulado. Masla za testo ne potrebuješ, le moko, jajca in sladkor. Preproste sestavine, ki so vedno doma.

(Naravno) brezglutenskih mok je na voljo kar nekaj, sploh v bolje založenih trgovinah. Ajdova, koruzna, prosena, riževa… Dobijo se tudi razne že pripravljene mešanice mok, ki pa žal, pogosto vsebujejo še razne dodatke za večjo rahlost in lažje valjanje, vzhajanje… Zagotovo so priročne, a jih sama ne uporabljam. Pri pecivih se poigravam z različnimi kombinacijami mok, kruh pa pečem zgolj z drožmi iz ajdove moke, zato imam ajdo vedno na zalogi. Ta bi v ruladi znala pustiti nekoliko preveč specifičen okus, ki bi nekatere znal zmotiti. A ker je lahko rulada tudi čisto brez moke, sem se odločila da bo ravno takšna. Moko zlahka nadomestijo različna semena, tudi bučnična. Zavojček ekoloških bučnih semen sem ravno pred kratkim kupila na kmetiji Avšič v Ljubljani in danes so mi prišla še kako prav!

Kaj pa krema?

Danes se sicer brez težav dobijo mlečne sestavine, ki laktoze ne vsebujejo. Maslo, jogurti, smetane, mascarpone… Ker takšnih ne kupujem, jih doma ni bilo.

Moj namen, da pripravim sadno rulado, bi se sicer izkazal kot najboljša, najhitrejša in zelo okusna rešitev. Če bi le imela nekaj zamrznjenega jagodičevja, iz katerega bi v hipu pripravila zdravo marmelado. Če bi ga le imela…

Torej bo rulada čokoladna. Seveda zanjo ne bom uporabila mlečne čokolade, le kakav. Ta seveda ni bil dovolj – smetana, maslo ali mascarpone pa niso pišli v poštev, torej se je bilo treba znajti drugače.

Na srečo me je rešil. Tako kot me je rešil že velikokrat. Tudi tokrat, tudi v sladici. Avokado! Dva dobro zrela sadeža sta še ležala v hladilniku. Previdno sem ju preprezala (ker avokado pač je kot kinder jajček – nikoli ne veš kaj točno te čaka, ko ga ‘odpreš’) in na obraz se mi je narisal ogromen nasmeh – popolna sta! Ravno prav mehka, kremasta, sočna. Skupaj s presnim, nesladkanim kakavom in sladkim javorjevim sirupom sem ju hitro spremenila v okusen, zdrav in ravno prav sladek ter gost namaz. Enostavno!

Sestavine:

Za biskvit…

 • 100 g fino mletih bučnic
 • 75 g sladkorja*
 • 6 jajc

*če le lahko, namesto sladkorja uporabi bolj zdravo alternativo: brezov sladkor ali ksilitol ali sladilo Sugarsweet (enako velja za mleti sladkor)

Za kremo…

 • 2 dobro zrela avokada (oz. 225 g avokada brez lupine in peške)
 • 35 g presnega kakava (lahko tudi več)
 • 85 ml javorjevega sirupa (lahko tudi več)
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu
 • ščepec soli

Za posip…

 • mlet sladkor
 • fino mlete bučnice (neobvezno)
 • grobo mlete bučnice (neobvezno)

Postopek:

Biskvit…

Pečico ogrej na 175 stopinj Celzija, pekač obloži s peki papirjem ter ga dobro premaži s (kokosovim) oljem.

Bučna semena zmiksaj v fino mleto moko. Za čim boljfino moko predlagam, da jih po mletju preseješ skozi cedilo (grobe delce pa prihrani za posip).

Loči rumenjake in beljake. Rumenjake skupaj s sladkorjem stepi v gladko, kremasto zmes. Posebej stepi še beljake. Skozi cedilo v rumenjake stresi bučnično moko in dobro, a nežno premešaj. Postopoma vmešavaj sneg beljakov.

Enakomerno vmešano zmes vlij v pripravljen pekač in peci približno 12 minut.

Krema…

zmiksaj vse naštete sestavine v gosto, enakomerno in svilnato kremo. Poskusi in sladkobo prilagodi svojemu okusu.

Posip…

Zmešaj nekaj sladkorja z fino mletimi bučnicami in preko cedila enakomerno posuj po raladi. Na vrhu v tankem pasu posuj še nekaj grobo mletih bučnic, seveda če želiš.

Ker sem rulado želela poslikati še preden sem jo postregla, se krema v hladilniku še ni imela dovolj časa doddobra ohladiti in utrditi. To bi se sicer zelo hitro zgodilo, če bi kremo zmiksala z žlico utekočinjenega kokosovega olja. Še ne povsem trdna krema goste ni motila. Rulada se je krčila in ostalo jo je le še toliko, da me je v hladilniku počakala za naslednji dan, ko je, kljub ponovnemu odprtju trgovin nadomestila sladico po mojem kosilu. Skupaj z lepo strjeno kremo pa je bila rulada videti bolje kot prejšnji dan. Z razlogom pravijo, da je fino, da torte in rulade čez noč počivajo v hladilniku.

Dodaj odgovor