Preprosti mandljevi piškotki

December je čas za piškote! Zate ne vem, a sama sem precej sladkosneda. Ni bilo vedno tako, zadnje časepa ne mine dan, da si ne bi privoščila česa sladkega. Navadno ne le ene stvari, vsaj nekaj ‘sladkorček’ potrebujem 🙂 Tolažim se z dejstvom, da imam raje (še sreča!) malo bolj zdrave reči. Kot je temna čokolada (mlečne sploh več ne maram), rezine iz suhega sadja in oreščkov ter polnovredne piškote. Sploh domače, ki jih namesto z običajnim sladkorjem veliko raje pripravim z bolj zdravim sladilom. Včasih uporabim javorjev sirup, drugič med. A to tvoje bolj z kkašne tortice in peciva, pri piškotih pa kar sladkor. To moje ‘zdravo’ sladkanje pa imam potem za krasen izgovor, da si lahko privoščim vsega nekoliko več. Zakaj pa ne? 😉

Sem prosti belemu sladkorju, vsaj pri domači peki, prav tako skoraj nikoli ne uporabljam rjavega (ki največkrat ni nič drugega kot obarvan bel ‘cuker’). Kokosov je krasen, saj ima rahel okus po karameli, a pri nekaterih receptih zaradi svoje konsitence deluje nekoliko drugače ga preprosto ali pa ga preprosto ne moreš nadomestiti z isto količino običajnega sladkorja. Kar pa na primer lahko storiš s prav posebno mešanico sladkorjev, ki je sploh pri zdravi decembrski peki nepogrešljiva. Slovenski proizvod je sladkor imenovan Sugar Sweet in je kombinacija dveh naravnih sladkorjev. Večini bo morda najbolj všeč dejstvo, da je praktično brez kalorij, pa tudi brez glikemičnega indeksa, ki je pokazatelj kako hitro se dvigne krvni sladkor. Uporabljaš ga povsem enako kot običajni sladkor, kupiš pa lahko takšnega, ki ima isto, manjšo ali večjo stopnjo sladkosti in sicer v kristalni ali mleti obliki. Jaz sem tokrat uporabila obe, saj piškotki brez sladkornega posipa niso pravi piškoti 😉

Na strani, kjer se trenutno nahajaš lahko najdeš precej receptov zanje – za piškote torej. Od čokoladnih, takšnih z oreški ali semeni, preprostih enojnih ali bogato polnjenih dvojnih piškotov. Tokratni recept je primeren za vse tiste, ki želijo hiter in enostaven (sladek in zdrav) prigrizek ob popoldanski skodelici kave.

This image has an empty alt attribute; its file name is f-768x1024.jpeg
This image has an empty alt attribute; its file name is g-768x1024.jpeg

Tako kot sem ga jaz, ki sem ga servirala skupaj z verjetno najbolj ljubko skodelico iz trgovine Ika, kjer v tem času lahko najdeš obilico zanimivih božičnih darilc. Meni so v oči najbolj stopile ročno narejene skodelice (ki so mimogrede slovenski produkt) v nežni rožnasti barvi. Vanje sem hitro nalila kavico z mlečnimi penicami, ki sicer zaradi riževega napitka namesto mleka niso tako bogate in penaste, so pa bolj zdrave 😉 In zaradi naravne sladkosti riža, toliko bolj okusne. Skupaj s piškotki pa pravi balzam ob temačnem zimskem popoldnevu.

Sestavine:

  • 140 g mandljeve moke
  • 110 g sladkorja*
  • 2 beljaka
  • mandljivi lističi
  • mlet sladkor za posip*

*o zdravem nadomestku sladkorja si preberi nekaj vrstic višje

This image has an empty alt attribute; its file name is h-768x1024.jpeg
This image has an empty alt attribute; its file name is o-768x1024.jpeg

Postopek:

Pečico segrej na 180 stopinj.

Zmešaj moko s sladkorjem. Beljake rahlo stepi in jih dodaj moki. Dobro premešaj, da se naredi gosta pasta.

Med dlanmi oblikuj kroglice, jih povaljaj v mandljevih lističih* ter postavi na pekač, obložen s peki papirjem. Z dlanjo jih rahlo splošči in peci 12-15 minut (odvisno od pečice ter velikosti oz. debeline piškotov). Ohladi na rešetki.

*če mandljeve lističe malce navlažiš, v pečici ne bodo prehitro porjaveli in še lepše se bodo prijeli piškotov

This image has an empty alt attribute; its file name is i-768x1024.jpeg

Dodaj odgovor