Mandljeva granola

Sladka in hrustljava granola. Ni to nekaj najboljšega? Kupljena je vse prej kot zdrava izbira za prvi jutranji obrok, domača, je nekaj povsem drugega. Sicer si jo ne pripravljam redno, saj zjutraj navadno jem druge stvari, se pa tu pa tam z veseljem poigram z recepti. Tako sem naredila že nekaj različic teh hrustljavo zapečenih kosmičev, včasih s semeni ali oreščki, pa s suhim sadjem, z različnimi začimbami, sladili in drugimi manjšimi dodatki, ki so poskrbeli da je bil okus vsakokrat drugačen. Tokratna je čisto preprosta in nič kaj barvita… Zato morda ne izgleda kot nek kuharski presežek, a je naravnost odlična. Verjetno mi je še toliko bolj všeč, ker sem vanjo ’skrila’ mandljevo maslo, na katerega sem zadnje čase kar malce nora, podatek, da zanjo potrebuješ le nekaj sestavin in zelo malo časa, pa zagotovo ni odveč.

Priprava granole je res preprosta in škoda bi bilo, da zapravljaš denar s kupljeno. Sploh, če ti je pomembno kaj ješ. Najboljše je, ker domačo granolo lahko povsem prilagodiš svojemu okusu, dodajaš sestavine ki so ti všeč in vsakič ustvariš nov, zanimiv okus. Recept za mandljevo granolo je povsem enostaven in zato primeren za čisto vse. Razen seveda tiste, ki so alergični na mandlje 😉

Potrebuješ le kosmiče, mandljevo maslo, cimet in med. No in ščepec soli. Je to vse? Ja. To je vse! In čez manj kot pol ure se bo do kosmiči že hladili, ti pa boš seveda pridno počakal/a da se bodo tudi ohladili! Šele ohlajeni namreč postanejo hrustljavi, ti pa jih nato le še razdrobiš na poljubno velike koščke.

Granolo lahko grizljaš kar samo, še boljša pa je kot ‘posip’ po jogurtu (s kakšnim koščkom svežega sadja na primer) ali pa čez skledo sladko hrustljavih kosmičev preliješ nekaj hladnega mleka. V mojem primeru tokrat mandljevo. Nisem ga naredila sama, tako kot kosmiče in mandljevo maslo sem tudi tega kupila v Kalčku. Nesladkan mandljev napitek My love, my life je bil prava izbira za moje sladke jutranje kosmiče, ki jih bom, skoraj verjetno, ponovno naredila že kar danes 🙂

Sestavine:

  • 180 g ovsenih kosmičev (velikih, ne zdrobljenih)
  • 12 čajne žličke cimeta
  • ščepec soli
  • 60 g mandljevega masla (iz belih, oluščenih mandljev)
  • 50 g cvetličnega medu

Postopek:

Pečico segrej na 160 stopinj.

Pekač obloži s peki papirjem ter premaži s kokosovim oljem.

V skledi zmešaj kosmiče, cimet in sol.

V kozici na nizki temperaturi nežno segrej mandljevo maslo in med ter primešaj kosmičem. Vsi kosmiči morajo biti dobro prekriti, najprej jih premešaj z žlico, potem pa si pomagaj kar z rokami. Če se ti zdijo presuhi. Dodaj še malce masla in medu.

Kosmiče kar z rokami enakomerno razporedi po pripravljenem pekaču – lahko jih malce potisneš ob podlago.

Peci jih cca. 20 minut, vmes pa s pomočjo vilice enkrat obrni. Ko se lepo zlato obarvajo, so gotovi.

Pusti da se ohladijo in spremenijo v hrustljavo granolo. Nato jih po želji med prsti nekoliko razdrobi.

Granolo hrani v sdobro zaprtem steklenem kozarcu.

Dodaj odgovor