Mandljeve rezine s temno čokolado in slano tahinijevo karamelo

Sladica, ki je praktično za vsakogar in hkrati ne za čisto vse 🙂 Je brez laktoze, glutena. Ne vsebuje žit niti jajc… Primerna za vse vrste alergikov (z izjemo tistih, ki ne prenesejo mandljev ali sezama) ter hkrati tudi za vegane ter tiste, ki se držijo t.i. paleo diete. In zakaj torej ni za vse?

Morda zgolj zato, ker to ni povsem tipična sladica. Je sladka, seveda da je, tako kot se za sladice tudi spodobi. Hkrati pa je karamela, ki se nahaja na sredi teh okusnih rezin slana. Sol seveda lahko prilagajaš svojemu okusu in če se bojiš, da ti kombinacija sladko-slano ne bo preveč všeč, jo pač dodaš nekoliko manj. A se ne ustraši. Sol v sladice prav paše. Še posebno kadar je v igri čokolada, saj je ravno sol tista, ki poudari njen okus.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-2-1024x768.jpeg

Mandljeve rezine s tahinijevo karamelo in temno čokolado so prave male energijske bombice. A so hrati tudi zelo zdrave. Karamela namreč ne vsebuje niti ščepca sladkorja (kar za tipične karamela nikakor ne drži). Sladilo jo javorjev sirup, ki ga je nekaj tudi v spodnjem testu, pripravljenem iz mandljeve moke. Ker je zgornje, čokoladne plasti kar precej je pomembno kakšno čokolado izbereš. Pomembno je da je temna, kako zelo pa je odvisno od tvojega okusa. Niso pa pomembni samo procenti kakava, ki sestavlja čokolado. Pomembno je tudi sladilo. Če imaš možnost izberi takšno z nerefiniranim sladkorjem, čokolada pa naj bo za kar se da zdravo sladico še iz ekoloških sestavin.

Za pripravo sem uporabila pekač dimenzij 16 x 16 centimetrov…

Sestavine:

Za testo…

 • 185 g fino mletih mandljev*
 • 45 ml stopljenega kokosovega olja
 • 40 ml javorjevega sirupa
 • ščep prave vanilije v prahu
 • ščepec soli

Za karamelo…

 • 120 ml svetlega tahinija**
 • 75 g javorjevega sirupa
 • 70 ml kokosovega olja
 • ščep prav evanilije v prahu
 • večji ščep soli***

Za čokoladni preliv…

 • 125 g kvalitetne temne čokolade
 • žlica kokosovega olja****

*uporabi blanširane mlete mandlje. to pomeni, da je bila mandljem pred mletjem odstranjena lupinica

**tahini pred uporabi vedno dobro premešaj, saj se rado zgodi, da maščoba priplava na površje, gostejši del pa potone na dno kozarčka

***začni z nekoliko večjim ščepcem soli, nato pa po želji količino še malce povečaj. Pazi, da karamele ne presoliš, hkrati pa, da je ne presoliš premalo. Poskusi, a šele, ko se malce ohladi. Količina soli je odvisna od tega, kako fino ali grobo je mleta, ali je morska, himalajska ali nežnejši solni cvet ter seveda od tvojega okusa.

****količina je odvisna od vsebnosti maščobe v čokoladni tablici. Ne dodaj jo več kot žlico

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-1-768x1024.jpeg

Postopek:

Testo…

Pečico segrej na 175 stopinj Celzija.

V skledi z vilico dobro zmešaj vse sestavine. Pretresi jih v pekač, obložen s peki papirjem ter z rokami dobro pritisni od dno. Peci približno 10 – 12 minut, nato ohladi.

Karamela…

V kozici na manjši temperaturi stopi olje, dodaj tahini, javorjev sirup in sol. Z metlico ves čas mešaj, da se sestavine povežejo. Poskusi in po želji dodaj še malce soli. Malce ohladi, nato prelij po ohlajenem testu. Postavi v najhladnejši del hladilnika za vsaj dobre pol ure ali pa za pol toliko v zamrzovalnik.

Preliv…

V kozici na nežnem ognju stopi čokolado ter dodaj kokosovo olje. Dobro premešaj in prelij čez strjeno karamelo. Nežno razmaži s hrbtno stranjo žlice ali pa pekač v rokah preprosto nežno obračaj sem ter tja, da se čokolada enakomerno razporedi. Postavi v hladilnik za vsaj eno uro, oziroma dokler se čokolada ne strdi.

Preostane ti le še to, da sladico razrežeš na poljubno velike rezine in jih ponudiš zares dobro ohlajene (takšne so najboljše). Preostale rezine hrani v hladnejšem delu hladilnika.

Kam po sestavine? Kar nekaj kvalitetnih sestavin je danes mogoče dobiti že skoraj v vsaki trgovine. Če pa že kupiti vse na enem mestu in ti je poleg kvalitete pomemben tudi ekološki certifikat predlagam Kalček. Sama sem tam kupila kokosovo olje, tahini, vanilijo, mandljevo moko, čokolado… Torej skoraj vse zvezde današnjega recepta 😉

Dodaj odgovor