Avokadove lučke z banano, meto in limeto

Že več kot leto je, ko sem na Mauriciusu uživala v najboljših avokadih, kar sem jih kdaj poskusila. Če sem iskrena, nisem bila v noben drugem tako oddaljenem kraju, sploh pa ne v takem, kjer bi avokadi rasli v neposredni bližini. Zato tudi nisem poskusila drugih kot uvoženih, ki jih pri nas kupujem le v Hoferju, saj so me povsod drugod že močno razočarali. Kljub temu, da sem z njimi nadvse zadovoljna, pa je bil okus tistih tam daleč, nekaj neverjetnega. Vsak dan so jih ponujali pri zajtrku – cele gore jih je bilo in nisem se mogla upreti da si ob vseh ostalih dobrotah, ki so jih ponujali za zajtrk (kdo bi rekel, da mi bo za zajtrk ob vseh tipičnih mediteranskih jedeh jedeh kdaj prijal tudi kari, topel fižol in slasten, ravno prav začinjen pečen krompirček, pa so še kako mi), privoščila še en zeleni sadež.

In nekaj avokado sem usešno pritovorila tudi s seboj domov 🙂 Še ves teden sem uživala v njih, ker pa so bili vsi ravo prav zreli in bi bilo škoda, da bi začeli gniti, sem iz njih naredila sladoledne lučke (klik). Sladkala sem jih z javorjevim sirupom, dodala šop bazilike in nekaj limone in bile so res dobre, pa tudi zelo zdrave sladoledne lučke.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-768x1024.jpeg

To leto sem poskusila z malce drugačno kombinacijo. Seveda sem uporabila avokade, ki jih lahko kupiš pri nas (še enkrat, prisegam na komplet dveh že zorjenih avokadov iz Hoferja), za sladilo je poskrbela kar fino zrela banana (ekološka, iz iste trgovine). Velik šop sveže mete (mmmmm) je lučke spremenil v pravo fantazijo, limetin sok pa poskrbel za sočnost, ki jo krepka sadeža potrebujeta. Sladila nisem uporabila, saj to ni bilo potrebno. Zmes sem pred zamrzovanjem poskusila in bila z rezultatom povsem zadovoljna (in se hkrati trudila, da nisem vse pojedla še preden sem z njo napolnila modelčke za sladoledne lučke). Ker pa vsi sadeži niso enako okusni/zreli/sladki, ni nujno, da bo v tvojem primeru enako. Zato je pri teh rečeh vedno dobro, da sproti preizkušaš in prilagajaš svojemu okusu. Le tako bodo lučke resnično popolne.

Fotografiranje lučk ni vedno lahko. Sploh če nagaja vreme. Tile modelčki so sicer luštni, a povsem nepraktični. Ko jih spiram z vročo vodo, da lahko iz njih potegnem sladoled, se spodnji del, ki je zelo ozek hitro segreje in ‘stopi’, medtem, ko se zgornji širši del še vedno ne želi vdati. Zato časa za fotkanje ni veliko, saj se spodnji del hitro topi. Sploh če so temperature visoke, tako kot so bile danes. Veliko bolj praktični so preprostejši modelčki (kot tisti iz linka, ki sem ga delila zgoraj), verjetno še boljši pa silikonasti, kjer se lučke menda brez težav (in segrevanja modelčkov) lepo odstranijo. Sem jih že gledala na spletu, niso dragi, a kaj, ko bi verjetno prišli šele čez kak mesec, dva. Vseeno – nujno jih moram kupiti 🙂

Sestavine:

  • 200 g avokada (teža brez lupine in koščice)
  • 150 g zrele banane (teža brez olupka)
  • 10 g metinih lističev (velik šop)*
  • 45 ml sveže iztisnjenega limetinega soka (1 limeta)

*obstaja veliko različnih vrst met. Ne vem kako se imenuje ta, ki raste na našem vrtu, vem le, da je božanskega okusa, ki nekoliko spominja na pepermint. Pred miksanjem poskusi kak listič, da vidiš, da ti zelišče ugaja (sicer pa morda lahko poskusiš tudi z meliso – meni osebno njen okus pač ni všeč)

Postopek:

Sadje narežeš, vržeš v mešalnik in skupaj z meto in limeto zmiksaš v gost ‘smoothie’. Z zmesjo napolniš modelčke za sladoledne lučke ** in za pol ure postaviš v zamrzovanju skrinjo. Nato vstaviš lesene palčke in pustiš, da sladoled popolnoma zamrzne. Lučke iz modelčkov najlažje dobiš tako, da jih potopiš v vročo vodo, nato pa sladoled potegneš iz njih.

**ko napolniš plastične modelčke, predlagam, da z njimi malce udariš ob dno kuhinjskega pulta. Tako se zmes enakomern o razporedi, lučke pa bodo brez mehurčkov oz. praznih ‘luknjic’

Nasvet: kljub limetinem soku, ki delno uspešno poskrbi, da avokado in banana ne porjavita, se zna zgoditi da bo vrhni del lučk (kasneje spodnji) nekoliko rjavkast. Da to preprečiš, pred zamrzovanjem direktno na zgornjo plast zmesi položi prozorno folijo – sama je nisem imela, zato so moje lučke spodaj nekoliko temnejše. Se ne sekiram – barva ne vpliva na okus 🙂

To je sladoled po mojem okusu. Kremast, bogat, ne pretirano, pa še vedno dovolj sladek, hkrati pa sočen. Poleg vsega je tole totalno zdravje na palčki 😉 Takšne lučke so zato brez problema lahko tudi kar hiter poletni zajtrk ali zdrava mala malica.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-768x1024.jpeg

Dodaj odgovor