Mediteranski piščanec z mladim krompirjem, šparglji in olivami

This image has an empty alt attribute; its file name is 13-768x1024.jpg

Ne sledim nobeni posebni dieti. Poskušam poslušati sebe in jesti to, kar mi paše in se izogibati tistega, za kar vsaj sama vem da mi škodi. Tako kot mnogi v današnjem času imam tudi sama precej enih težavic okoli prebave in zakaj bi si namenoma škodila s tistim, kar mi ne ustreza? Že tako ali tako ne morem ugotoviti kaj je dejansko tisto, zaradi česar ne deluje vse tako kot je treba, torej si lahko pomagam vsaj s tem, kar vem. Veliko ljudi to razume, sploh tisti, ki imajo podobne težave. Nekateri pa (še vedno) ne. Zakaj ne piješ mleka, zakaj se izogibaš pšenici? Ja pač zato, ker vem kakšno je moje počutje po mlečnih izdelkih (kozji in ovčji so na srečo ok) ter beli moki. Zato. In se ne mislim nobenemu opravičevati. Ne več.

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-1-768x1024.jpg

Tudi sama ne obsojam ljudi, ki se odločijo za veganstvo, za paleo, keto in ne vem kakšno dieto še. To je pač njihova izbira. Meni takšen način ne bi ustrezal, verjamem pa, da se kdo zaradi načina takšnega prehranjevanja počuti bolje. Zakaj torej ne?

Rada imam skute, jogurte in sire (seveda kozje, pa še s tem ne smem pretiravati), rada imam ribe, prav tako meso. Je pa res, da jem le meso, salame le redko. Tudi od mesa je večinoma na jedilniku piščanec in ravno zato boš med mojo zbirko receptov našel/našla kar nekaj idej za pripravo tega perutninskega mesa. In eno ti ponujam tudi danes.

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-1-768x1024.jpg


Pripravila sem večji kos piščanca (natančneje zgornji del bedra), ki sem ga skupaj z mladim krompirčkom, olivami in šparglji pekla v pečici. K okusu so prispevali še celi stroki česna, ki po pečenju postanejo prijetno sladki, za sočnost pa rezine limone. In veš kaj? Tole je kosilo, ki ga bodo veseli vsi. Seveda tisti, ki ne sledijo kakšni izmed diet, pri katerih sestavine ne pridejo v poštev 😉

This image has an empty alt attribute; its file name is 10-768x1024.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 12-768x1024.jpg


Priprava je zelo enostavna, okusi pa božanski. Povsem mediteranski. Na vse skupaj (ter tudi na hranilno vrednost) pa seveda vpliva tudi kvaliteta sestavin. V moji današnji ‘ponvici’ so (skoraj) same ekološke zadevice. Piščanec je sicer trgovinski, a z oznako bio 😉 Mlad krompir in limone so iz kmetije Avšič, okusne zelene oljke pa so Morganove. Tako kot tudi olje, na katerega prisegam že nekaj časa. Celo šparglji so ‘domači’, iz sosednje vasi. Raje kot divje imam gojene, vendar pa vedno, če je le možno, kupim čim tanjše. Takšni so mi bolj všeč 😉

This image has an empty alt attribute; its file name is 15-768x1024.jpg

Moji recepti so navadno pisani za en obrok, torej za eno osebo. Včasih tudi za dva, pa ne zato, ker bi imela privilegij kuhati še za ‘izbranega +1’, pač pa zato, ker s količinami vedno malce pretiravam. A nič zato, vse gre v promet 😉 Če ne takoj, pa za večerjo.

Tokrat sem bila bolj ‘previdna’ in res naredila le eno porcijo. Takšno, kjer ni bilo ostankov (škoda, ker včasih prav paše, da zvečer ni treba kuhati). Sicer pa je sem tako ali tako prepričana, da tudi od večjih količin ne bi ostalo nič. Preprosto odlično nedeljsko kosilce je bilo, povsem po mojem okusu. Po njem pa se je (vsaj meni) še najbolj prilegla skodelica dobrega sladoleda, sploh na tako lep sončen dan. Menda nas že jutri spet čaka slabše vreme. Nič zato, bo pa to kot nalašč za branje knjige, ki že nekaj časa pridno čaka v kotu sobe 😉

This image has an empty alt attribute; its file name is 15-768x1024.jpg

Potrebuješ:

  • zgornji del bedra (ali eno manjše celo bedro)
  • 4 manjše mlade krompirčke
  • nekaj špargljev
  • nekaj strokov česna
  • rezini eko limone
  • 10-12 oliv (s koščico)
  • oljčno olje
  • cca. 200 ml piščančje osnove (ali vode)
  • nekaj vejic svežega timijana
  • sol in poper

Postopek:

Pečico segrej na 220 stopinj Celzija. Meso začini s soljo in poprom, po želji odstrani kožo*.

V ponvi segrej olje, ter meso na dokaj visoki temperaturi popeci z obeh strani. Le toliko, da dobi lepo barvo in zapečeno skorjico. Medtem na manjše koščke nareži krompir. Skupaj z nekaj celimi stroki česna ga dodaj mesu, zalij z osnovo ter zavri. Ugasni štedilnik, dodaj olive, rezine limone in nekaj vejic timijana. Če imaš ponev ali kozico, ki je hkrati primerna še za peko v pečici**, jo preprosto prestavi vanjo. Sicer pa celotno vsebino (skupaj s tekočino) ponvice preloži v pekač.

Po približno 15ih minutah peke dodaj na večje dele razrezane šparglje, ki si jih pred tem prelila(a) z oljem. Peci še enkrat toliko, skupaj torej približno dobre pol ure oziroma dokler krompir in meso nista primerno pečena. Postrezi toplo, prelij z omakico***, ki je ostala od pečenja in z nekaj svežega timijana.

*kože ni potrebno odstraniti. sama je sicer nikoli ne, tokrat izjemoma saj je bila ekstremno debela in mastna 🙂 Pazi le, da kožo piščanca na štedilniku na visoki temperaturi dobro zapečeš, preden meso prestaviš v pečico. Tako bo fino hrustljava in resnično okusna. Piščančje meso pa bo zaradi oklepa kožice še bolj sočno.

**v tem primeru so emajlirane posode res zakon! Osebno prisegam na znamko Riess. Od njih imam kar nekaj različnih emajlov (kozice, ponvice, pekači…). V njihovih kvalitetnih posodah sestavine obdržijo ves okus in zato so vse jedi še okusnejše.

***če med peko vsa tekočina povre, vsebino pekača sproti zalivaj. Če na koncu želiš več omake, meso, krompir in zelenjavo preloži na krožnik, sokove, ki so ostali od pečenja pa zalij z nekaj vode. Na štedilniku zavri, premešaj in postrezi.

This image has an empty alt attribute; its file name is a-1-768x1024.jpg

Večkrat sem že pripravljala piščanca skupaj z limono in še nikoli nisem bila razočarana. V pečici se limona razpusti in ustvari čudovito, osvežilno omakico, hkrati pa poskrbi, da meso znotraj ostane prijetno sočno.

Dodaj odgovor