Zeliščna pita s šparglji in grahom

Nekaj je stvari, ki si v kombinaciji s feto zaslužijo čisto petico. Avokado, paradižnik, bučke in grah. Od zelišč pa predvsem origano, bazilika in meta.

Tudi jajčka obožujejo slan sirček.. In kadar delam Quice (slano pito), kjer so jajca praktično nepogrešljiva, feto velikokrat uporabim. Sploh kadar so kiši zelenjavni. Sir ne poskrbi le za slanost, pač pa vse skupaj začini na prav poseben, na svoj način.

In ker sem tokrat v svojo zelenjavno pito dala veliko pest graha in prve letošnje, še čisto mlade šparglje, brez fete ni šlo. V jajčno zmes, s katero sem prelila živahno zeleno stročnice in okusne gurmanske poganjke, sem primešala še veliko žlico drobno sesekljanih zelišč. Med njimi seveda ni manjkala meta. Skupaj z grahom in feto je nepogrešljiva. Poleti imam vrtiček poln dišavne začimbnice in na srečo so prvi majhni lističi že pokukali na plan.

Slane pite je prav zabavno pripravljati. Če uporabiš osnovni recept za testo iz bele moke, je to sploh zelo preprosto. Malce težje je, ko želiš pripraviti testo brez glutena. Seveda, če ne uporabiš kupljenih mešanic za brezglutensko moko. Še malce večji izziv (čeprav to ne pomeni, da zato kaj bolj zahteven) pa je skorjica, ki žit sploh ne vsebuje. Mandljeva moka je za takšno peko dobra izbira. Konček rezultat je rahlo sladka skorjica, krhka, nežna, a vseeno dovolj kompaktna da zdrži težo slanega nadeva. Sem pa že večkrat naredila kiš, brez glutena (in brez mandljeve moke). Pobrskaj in presenečen(a) boš iz česa vse lahko pripraviš skorjico za okusen nadev.

Tokrat so torej na vrso prišlji mandlji. ne mleti mandlji, temveč kupljena mandljeva moka. V piti pa je obilica graha in svežih šparlgjev, zeliščno jajčni preliv in okusen slan feta sir. Glede na to, da je celotna pita izginila v manj kot pol ure (ups 😉 ), pa je zagovoto znak, da sem bila nad okusi zelo zadovoljna. Skupaj z manjšo skledo motovilca je bil današnji Quiche sveže in pravo pomladno kosilo, ki si ga, seveda, lahko delita tudi dva.

Sestavine:

Za testo…

 • 225 g mandljeve moke
 • 45 g (kozjega) masla
 • 1 beljak
 • ščepo soli

Za nadev…

 • 55 g zamrznjenega graha
 • cca. 7 mladih špargljev
 • 65 g feta sira
 • 45 g gostega (kozjega) jogurta
 • 1 JŽ drobno sesekljaniih zelišč (timijan, rožmarin, meta)
 • sol (po želji)

Za okras…

 • nekaj zamrznjenega graha
 • nekaj nadrobljene fete
 • sveža zelišča (bazilika, meta)
 • sveže mlet črni poper

Postopek:

Testo…

V mikser stresi mandljevo moko*, dodaj na manjše košče narezano maslo, beljak in ščep soli. Zmiksaj toliko, da se testo začne sprijemati skupaj oz. dobi videz grobega peska (poskusi ga stisniti med prsti in če se sprime je pripravljeno).

Pekač za pito dobro namasti, nato vanj pretresi zmes za testo. Z rokami (dlanmi, prsti), ga oblikuj po modelu, tako, da ustvariš primerno debelo dno in obok. Testo ob stranice res dobro in močno pritisni. Nato dno z vilicami nekajkrat prešpikaj. Postavi ga v zamrzovalnik, za približno 20-30 minut.

Med tem časom pečico segrej na 175 stopinj Celzija in se loti nadeva.

Nadev…

V skledici z metlico dobro razžvrkljaj jajca, jogurt in nasekljana zelišča. Lahko dodaš malce soli, a ne pretiravaj, saj je feta sir precej slan.

V slanem kropu na hitro blanširaj zamrznjen grah, pretresi v cedilo in dobro speri z ledeno mrzlo vodo.S tem preprečiš nadaljne kuhanje, hkrati pa ohraniš živo zeleno barvo zelenjave. Enako naredi še s šparglji, pred tem pa jih nareži na majhne, grahu podobne koščke.

Peka…

Zamrznjeno testo dobrih 5 minut peci v pečici. Nato ga napolni z nadrobljeno feto in mešanico graha in špargljev. Prelij s pripravljeno jajčno mešanico. Peci še približno 20 minut oz. dokler testo in nadev nista primerno pečena**.

Okras…

Pečeno in vsaj nekoliko ohlajeno pito potresi s sveže mletim črnim poprom, okrasi s svežo baziliko in listi mlade mete, dodaj pest kuhanega graha in še malce nadrobljene fete. Postrezi mlačno ali hladno.

*uporabila sem mandljevo mooko (razmaščeno) in ne mlete mandlje

**čas peke je odvisen od vrste pečice, oblike in velikosti modela, debeline skorje, ki jo ustvariš…

Dodaj odgovor